Venstre største borgmesterparti

KV13: Socialdemokraterne mister en række vigtige borgmesterposter, mens Venstre har vundet en række nye. Trods et par tabte borgmesterkæder ser Venstre dermed ud til at indtage rollen som Danmarks største borgmesterparti.
Venstres borgmester i Herning, Lars Krarup, får nu en lang række nye borgmester-kollegaer fra sit eget parti.
Venstres borgmester i Herning, Lars Krarup, får nu en lang række nye borgmester-kollegaer fra sit eget parti. Foto: Herning Kommune
Kim Rosenkilde

Socialdemokraterne fik flest stemmer og beholdt magten i landets største byer. Men ellers er der ikke meget at råbe hurra for i det regeringsbærende parti oven på tirsdagens kommunalvalg.

På nuværende tidspunkt ser Socialdemokraterne nemlig ud til at måtte vinke farvel til borgmesterkæden i 16 kommuner, mens udfaldet endnu er usikkert i blandt andet Hvidovre, Køge og Svendborg.

Dermed ser Venstre ud til at være blevet partiet med flest borgmestre. På nuværende tidspunkt har Socialdemokraterne 33 borgmesterposter og Venstre 42. Radikales Leon Sebbelin har sikret sit parti posten i Rebild, mens Mette Touborg holder fast på SF's nu eneste borgmesterpost i Lejre.

I Guldborgsund fortsætter John Brædder som den ene af to lokalliste-borgmestre. Den anden er Tobias Birch Johansen fra Læsølisten på Læsø. 

Der er fortsat flere uafklarede kommuner, og aftalen om John Schmidt Andersens (V) borgmesterpost i Frederikssund er kun foreløbig. Så billedet kan forskyde sig, men ikke nok til, at Socialdemokraterne overhaler Venstre igen. 

V-revanche i Nordjylland
I Region Nordjylland tabte Lene Hansen (S) med et brag til Mikael Klitgaard (V). Han var borgmester i den tidligere Dronninglund Kommune og i den sammenlagte Brønderslev Kommune, indtil Lene Hansen skiftede sin plads i Folketinget ud med borgmesterposten i kommunen.

På Morsø mistede Lauge Larsen (S) posten til Venstres Hans Ejner Bertelsen, mens H.P. Maarup i Mariagerfjord bliver erstattet af Mogens Jespersen (V). Tidligere Venstre-minister Tina Nedergaard har dermed god grund til at ærge sig over, at hun ikke blev spidskandidat og fortsatte sin politiske karriere lokalt.

Til gengæld har Socialdemokraternes Birgit Hansen overtaget efter Lars Møller (V) i Frederikshavn. Lars Møller sad i forvejen på et flertal baseret på blandt andet SF efter en noget tumultarisk konstituering ved seneste valg.

Store S-tab i Midtjylland
I Region Midtjylland ser Socialdemkoraterne ud til at have tabt både Odder, Randers, Struer og Silkeborg til Venstre. Den nyvundne borgmesterkæde i Syddjurs gør samtidig ikke den store forskel i styrkeprøven mellem S og V, da den kommer fra SF's Kirstine Bille.

En prestigesejr kom dog hjem i det sydjyske i Fredericia, hvor det lykkedes Jacob Bjerregaard (S) at skubbe Kenny Bruun Olsen (V) af pinden og genindføre Socialdemokratisk styre i byen, som det var kutyme i de 90 år op til foregående valg. Samtidig lykkedes det Erik Lauritzen (S) at overtage magten i Sønderborg efter Aase Nyegaard (L).

Fyn bliver mere blåt
Da Venstre imidlertid har overtaget roret i både Haderslev, Aabenraa, Kerteminde, Assens og Faaborg-Midtfyn ser hele Syddanmark nu betydeligt mere blåt ud end før valget.

Svendborg er endnu uafklaret, men her har Venstres Lars Erik-Hornemann umiddelbart et borgerligt flertal at bygge på.

Også på Sjælland må Socialdemokraterne erkende, at vigtige bastioner er røget. Særligt Lis Triblers nederlag i Slagelse gør ondt. Hvor meget John Dyrby Paulsen (S) har trukket resultatet op, står først klart, når de personlige stemmer er talt op. Men det var i hvert fald ikke nok.

Lis tabte Slagelse
I Vordingborg tabte Henrik Holmer til Knud Larsen, mens Stig Vestergaards (S) afløser Holger Schou Rasmussen heller ikke klarede skærene på Lolland. Her valgte han til gengæld sammen med blandt andet SF at pege på Konservatives Marie Loise Friderichsen som ny borgmester og undgik dermed, at Venstres tidligere fødevareminister Henrik Høegh fik den fjer i hatten.

I Sorø tabte mangeårige borgmester Ivan Hansen (S) posten, og også her gik den til en konservativ, Gert Jørgensen.
I Køge kæmper Marie Stærke (S) fortsat for sin overlevelse som borgmester.

Frank Jensen beholdt ikke overraskende borgmesterposten i København, men Enhedslisten kom næsten op på siden af Socialdemokraterne. Samtidig har partiet både mistet Halsnæs og Frederikssund til Venstre, mens Hillerøds nu tidligere borgmester Kirsten Jensen valgte at pege på Konservative Dorte Meldgaard, der overtog posten.

Venstre mistede Helsingør til Benedikte Kiær (K), men vandt tilgengæld Gribskov Kommune tilbage.

Konservative overrasker
Konservative har på mange måder overrasket. Partiet er ikke gået så meget tilbage, som forudsagt, og ser samtidig ud til at have fået sikret sig 11 borgmesterposter, mens muligheden stadig står åben i Lyngby-Taarbæk, hvor partiet overtager rollen som det største parti fra Venstre.

I Jylland beholdte Konservative både Viborg og Vesthimmerland. Ud over sejren i Lolland, Sorø, Helsingør og Hillerød, har partiet også fastholdt højborgene Frederiksberg, Gentofte, Vallensbæk samt både Høje-Taastrup og Hørsholm.

Når to af de kommuner, Konservative har tabt, er Samsø og Ærø, så ser partiet næsten ud til at være blevet styrket. De tabte dog også magten i Greve og tilsyneladende også i Allerød, hvor Venstres John Køhler sprang fra forhåndsaftalen om, at det største borgerlige parti skulle have borgmesterposten. Han ser derimod selv ud til at blive borgmester i stedet for Erik Lund.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00