Venstre usynlig på forsiderne

MEDIER: Siden valget blev udskrevet, har Venstre ikke domineret en eneste forside på de tre store, landsdækkende aviser. Farlig strategi, siger tidligere rådgiver.
Lars Løkke og Venstre har ikke været meget på avisernes forsider  indtil nu.
Lars Løkke og Venstre har ikke været meget på avisernes forsider indtil nu. Foto: DR
Ole Nikolaj Møbjerg ToftTyson W. Lyall

Er det med vilje, eller er luften sivet ud af Lars Løkke Rasmussens (V) valgballon? Spørgsmålet dukker op her midtvejs i valgkampen, hvor Venstre stadig står til at tabe valget.

En opgørelse, som Altinget har foretaget, viser, at Venstre ikke en eneste dag i valgkampen har domineret en bærende forsideartikel på de tre store, landsdækkende aviser: Jyllands-Posten, Politiken og Berlingske.

Der er ingen artikler, hvor der er vinklet positivt på et forslag fra Venstre, eller hvor artiklen er bygget op omkring V-kritik af oppositionen.

Venstre er nævnt i nogle få artikler, men her må partiets politikere forsvare kritik af regeringen.

Omvendt er det også farligt at gemme alt krudtet til sidst. Man kommer let til at halte efter de andres dagsorden, eller man bliver udelukkende citeret, når man skal svare på kritik.

Søs Marie Serup Laybourn
Tidligere rådgiver for Lars Løkke Rasmussen

Tidligere rådgiver: Farligt at gemme alle trumferne
Lars Løkke Rasmussens tidligere særlige rådgiver, Søs Marie Serup Laybourn, har også bemærket, at Venstre ikke har sat dagsordenen på avisernes forsider.

Og det kan være farligt for Venstres kampagne, vurderer hun.

"Det er meget usædvanligt. Normalt plejer Socialdemokraterne og Venstre at dominere forsidehistorierne med nogenlunde lige mange historier," siger Søs Marie Serup Laybourn.

Hun vurderer dog også, at Socialdemokraterne har sat sig på færre forsider, end partiet gjorde i sidste valgkamp.

Men med et valg, der står til at koste regeringen livet, har Lars Løkke Rasmussen i langt højere grad end Helle Thorning-Schmidt (S) behov for at sætte dagsordenen.

Søs Marie Serup Laybourn peger dog på, at Løkke og Co. muligvis gemmer de mest slagkraftige forslag og udmeldinger til den sidste del af valgkampen. Det er nemlig her, at den store gruppe af tvivlere beslutter sig.

"Omvendt er det også farligt at gemme alt krudtet til sidst. Man kommer let til at halte efter de andres dagsorden, eller man bliver udelukkende citeret, når man skal svare på kritik," siger Søs Marie Serup Laybourn.

Fraværet af positive V-historier på forsiden er også blevet bemærket af Helle Ib, der er politisk kommentator på B.T. Hun mener dog også, at Socialdemokraterne har været meget fraværende på de dagsordensættende historier.

"Særligt mærkeligt er det med Venstre, der er bagud i meningsmålingerne. Venstre har kunnet fastsætte valgdatoen, men de virker defensive især efter de kaotiske boligforhandlinger og den følgende splid i VKO-lejren. Faktisk har de mest bidraget med kaos i valgkampen hidtil," siger Helle Ib.

Hun understreger dog, at både Helle Thorning-Schmidt og Lars Løkke Rasmussen har et problem. Venstre står til at tabe regeringsmagten, mens vælgerne siver fra Socialdemokraterne.

"Det er ikke blevet den præsidentvalgkamp, som mange havde forventet - det har givet større fokus til andre partier. Situationen for både Lars og Helle er ikke til, at de statsmandsagtigt kan læne sig tilbage. De skal ud at kæmpe," siger Helle Ib.

Hun forventer dog også, at begge partier har gemt en række større forslag eller angreb til sidst i valgkampen.

V: Vi har sat rammen for hele valgkampen.
Venstres politiske ordfører, Ellen Trane Nørby, afviser ikke, at rød blok har haft mere held med at dominere avisforsiderne.

"Men de kommer også konstant med nye ufinansierede valgløfter i milliardklassen. Vi har derimod bygget vores valgkamp op omkring en række reformer og vækst-initiativer, der skal sikre økonomien fremover. De skal vedtages efter valget, og vælgerne kan nu vurdere dem," siger Ellen Trane Nørby.

Samtidig slår hun fast, at en del af de bærende forsidehistorier er kritiske mod S og SF initiativer, og at valgkampens store fokus på økonomi er Venstres hjemmebane.

"Rød bloks forslag om en betalingsring og skat på flybilletter har jo fået masser af kritisk omtale. Valgkampens hovedtema er økonomi, og det er helt klart vores fortjeneste. Jeg er sikker på, at vælgerne vil kunne se, at der er forskel på regeringens dagsorden om styr på økonomien og så S og SF, der kommer med dyre valgløfter og nye skatter," siger Ellen Trane Nørby.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søs Marie Serup Laybourn

Politisk kommentator, B.T., direktør, kommunikationsrådgiver, By Serup
cand.phil. i engelsk (SDU 2000)

Helle Ib

Politisk kommentator, Børsen
journalist (DJH 1992)

0:000:00