Venstre vælger ny næstformand: Her er 3 væsentlige forskelle på Støjberg og Lose

LANDSMØDE: Søndag skal Venstre vælge ny næstformand efter Inger Støjberg, og Stephanie Lose er eneste kandidat. De to kvinder ser ud til at være diametrale modsætninger på flere punkter. Men der er også et vigtigt fællestræk.

Foto: Martin Sylvest og Emil Helms/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Jakob Ellemann-Jensen (V) får brug for alle gode kræfter for at genrejse Venstre, som efter et år med coronalammelse og intern splid om strategi og rigsretssag ligger historisk lavt i de seneste målinger.

Og på søndag får han en ny wingwoman til at hjælpe sig med den voksende opgave.

Efter Inger Støjbergs dramatiske exit som næstformand i julen forventes Venstre på et ekstraordinært landsmøde at vælge regionsrådsformand i Region Syddanmark og formand for Danske Regioner Stephanie Lose som hendes efterfølger.

Så hvad kan vi vente os af den nye næstformand?

Udlændingepolitikken er et eksempel på, hvor stor spændvidden er i Venstre. Jeg har ikke været 100 procent enig i den stramme linje, der er blevet ført. Jeg er helt med på, at vi skal stille krav til folk og begrænse tilstrømningen, så vi kan håndtere integrationen. Men linjen er blevet flyttet for langt

Stephanie Lose (V)
Næstformandskandidat i Venstre, i interview fra 2019

Udefra set adskiller Stephanie Lose sig markant fra Inger Støjberg på især tre punkter:

Mediedarling versus bag-kulissen-knokler
Mens Inger Støjberg i sin tid som næstformand har fortsat stilen med at tiltrække sig stor opmærksomhed i medierne med kontroversielle og klare budskaber – også nogen, der er gået stik imod formandens og partiets officielle linje – har Stephanie Lose på forhånd annonceret, at hun som næstformand vil bruge kræfterne på de indre linjer.

Støjberg har i høj grad været en næstformand, der også var et ansigt på Venstre i offentligheden.

Lose vil omvendt formentlig forsøge at påkalde sig så lidt opmærksomhed fra medierne som muligt i rollen som næstformand. Hun ser det som sin hovedopgave at holde kontakten med baglandet – måske især det jyske. Hun vil holde styr på, hvad der rører sig, og være baglandets talerør i ledelsen, som ellers alle til daglig sidder på Christiansborg.

For Stephanie Lose er den tilgang tydeligvis en bevidst og strategisk beslutning, som også bakkes op af Jakob Ellemann-Jensen og den øvrige ledelse i partiet. Både fordi manglende fornemmelse for Venstre-baglandets ønsker tidligere har givet ballade, for eksempel i forbindelse med sundhedsreformen, hvor ledelsen mødte stor intern modstand mod planen om at nedlægge regionerne. Og fordi den tidligere næstformands optræden i medierne i visse tilfælde har skabt kaos og undermineret formandens autoritet.

Men Loses og Støjbergs forskellige tilgange til næstformandsrollen hænger også naturligt sammen med deres personlige facon.

Mens Inger Støjberg er kendt som den rapkæftede udlændingestrammer, der elsker at forarge, som næres af et godt politisk slagsmål, som kan balancere i respektindgydende høje stiletter og ikke er bange for at optræde i tv-quizzer eller billedblade under overskrifter som ’Jeg er en festabe’, er Stephanie Lose den seriøse, underspillede leder, der holder snuden i substansen og svarer på mediernes spørgsmål, når de ringer. Hverken mere eller mindre.

Vil man vide noget om Stephanie Loses privatliv, er et referat fra hendes oplæg for Vorbasse Seniorers 69 fremmødte medlemmer sidste år det nærmeste man kommer.

Her får man blandt andet at vide, at Lose takkede nej, da hun første gang blev opfordret til at påtage sig opgaven som regionsformand. Hun ”ønskede ikke at skulle stå til rådighed for medierne hele tiden,” lød en del af Stephanie Loses begrundelse ifølge referatet. Her kan man også læse, at hun er vokset op i et larmende hjem med tre yngre søskende, og at hun en gang måtte afbryde sin datters børnefødselsdag for at stille op til interview om møgsagen om ambulanceselskabet Bios.

Det er ikke, fordi Inger Støjberg ikke også er en dygtig politiker med styr på substansen. Som minister var hun kendt i embedsværket for hver uge at slæbe muleposer med bunker af papirer med hjem og virke, som om hun havde læst dem alle, når hun kom tilbage fra Hadsund efter weekenden. Det er bare ikke det, hun er kendt for.

Skal man måle de to kvinders kommunikationsindsats i facebook-emojis, står den cirka 15.000-200 til Inger Støjberg på et almindeligt opslag. Banalt, men måske alligevel sigende for, hvad det er for en makker, Jakob Ellemann nu får, kan man ikke opstøve en vred emoji på Stephanie Loses facebook-side, mens Inger Støjberg vader i både hjerter og rasende røde hoveder.

Ud over sit naturtalent for formidling har Inger Støjberg også en kort kommunikationsuddannelse fra Viborg Handelsskole, og hun har været redaktør på Viborg Bladet* og haft eget kommunikationsfirma en kort overgang. Stephanie Lose er uddannet nationaløkonom, har været rådgiver i Jyske Bank og kan efter sigende knuse tal bedre end de fleste embedsmænd.

Nationalkonservativ versus klassisk liberal
Da Jakob Ellemann-Jensen og Inger Støjberg i efteråret 2019 blev valgt som det nye par i spidsen for Venstre, så mange i partiet det som den perfekte yin og yang. Med Ellemann som den midthældende klassisk liberale og Støjberg som den mere nationalkonservative, der fejrer udlændingestramninger med kage.

På den måde kunne partiet både gå op i vilkårene for det arbejdende folk og de små erhvervsdrivende, have et internationalt udsyn og hylde værdier som tolerance og samtidig stå for en meget stram rets- og udlændingepolitik, der adskiller sig fra rød bloks.

Med Stephanie Lose får Venstre i stedet en næstformand, der ser ud til at ligge meget tæt på Ellemann i sine politiske holdninger og værdier.

"Jeg blev oprindelig medlem af Venstre, fordi jeg gik meget op i, at der skal være plads til forskellighed. Og så har jeg en stor bevidsthed om pligten til at tage et ansvar. Det er en rigtig vigtig kombination for mig. Det har altid været vigtigt for mig, at der skal være plads til os alle, og at der skal være stor personlig frihed,” sagde hun til Altinget i forbindelse med et større portræt, da hun var i spil til næstformandsposten i 2019.

Her betegnede Stephanie Lose sig selv som ”rundet af det grundtvigianske, jyske Venstre”.

Og når det gælder den stramme udlændingepolitik, som især Inger Støjberg har været ansigtet på, sagde Lose:

"Udlændingepolitikken er et eksempel på, hvor stor spændvidden er i Venstre. Jeg har ikke været 100 procent enig i den stramme linje, der er blevet ført. Jeg er helt med på, at vi skal stille krav til folk og begrænse tilstrømningen, så vi kan håndtere integrationen. Men linjen er blevet flyttet for langt".

Læs også

Slotsholmsbisse versus regionsdronning
Endelig er der den forskel på den forhenværende og den kommende Venstre-næstformand, at den første har bestridt flere ministerposter og begået sig i benhård Christiansborg-politik i årevis, mens den anden udelukkende har udfoldet sine evner i regional politik.

Inger Støjberg indledte godt nok også sin politiske karriere som medlem af Viborg Amtsråd, men de seneste tyve år har hun siddet i Folketinget, og i mere end seks af dem var hun også minister.

Stephanie Lose har siddet i regionsrådet i Region Syddanmark, siden regionerne blev dannet i 2006. Hun har ingen erfaring fra Folketinget og det spil, der også kan være mellem partierne der.

Det er dog ikke nødvendigvis nogen ulempe – måske snarere en fordel for resten af ledelsen – at den nye næstformand ikke er fedtet ind i Christiansborg.

Desuden er der ikke noget, der tyder på, at Stephanie Lose mangler evne eller mod til at gå ind i svære politiske kampe.

Det viste hun for eksempel, da hun efter det seneste valg til regionerne først kørte SF og tidligere udenrigsminister Villy Søvndal ud på et sidespor i sin egen region og blev formand på andre partiers mandater, hvorefter hun tog posten som formand for Danske Regioner for næsen af socialdemokraterne, som ellers havde vundet fire ud af fem af landets regioner.

Respekteret i land-Venstre
Selv om Stephanie Lose og Inger Støjberg ligner ren kontrast, har de et afgørende fællestræk: De er begge populære i det såkaldte land-Venstre.

Så når det gælder de dele af Venstres bagland, som Inger Støjberg repræsenterede og favnede, vil en næstformand som Stephanie Lose formentlig kunne gribe en del af dem, der ellers er kede af, at Støjberg forlader partiledelsen.

Hvor jurauddannede Jakob Ellemann fra Nordsjælland bliver set som “by-Venstres” eller “rullekrave-Venstres” mand, er esbjergensiske Stephanie Lose vellidt i det jyske bagland, hvor man blandt andet bemærkede hendes kamp for det lokale demokrati, da hun satte sig op mod Venstre-toppen i spørgsmålet om lukning af regionerne.

Hun er jordnær, snusfornuftig og renset for københavnersmarthed. Så selv om Stephanie Lose rent politisk ligger på Ellemanns linje med klassiske liberale værdier om frihed, ret til forskellighed og borgerlig ordentlighed, vil hun også supplere ham på det afgørende land-by-spørgsmål.

*Rettelse 22. januar 2021: Det fremgik af en tidligere version af artiklen, at Støjberg har været redaktør på Viborg Folkeblad. Det korrekte er Viborg Bladet. Altinget beklager fejlen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Stephanie Lose

Økonomiminister (V), næstformand for Venstre
cand.oecon. (Syddansk Uni. 2006)

0:000:00