Venstre vil kun forenkle lejelov

LEJELOV: En solomelding fra Venstre-profilen Søren Pind har skabt røre omkring lejeloven. Venstres boligordfører understreger, at det ikke ændrer partiets holdning til den kommende revision af loven.
Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, var hurtigt ude og understrege sit partis opbakning til huslejereguleringen, efter Søren Pind kom med en melding om, at han personligt gerne så reguleringen afviklet.
Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, var hurtigt ude og understrege sit partis opbakning til huslejereguleringen, efter Søren Pind kom med en melding om, at han personligt gerne så reguleringen afviklet. Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget.dk
Mads Bang

Der er lagt op til en minimal revision af lejeloven, hvis boligminister Carsten Hansen (S) skal sikre en bred aftale i Folketinget.

Forhandlingerne om en revision af lejeloven er lige om hjørnet. Faktisk var de allerede på kalenderen i oktober, men på grund af kommunalvalget blev de udsat.

Det største oppositionsparti, Venstre, måtte i denne uge ud med en fuldtonet opbakning til den nuværende lov, da den fremtrædende venstrepolitiker Søren Pind luftede sin personlige modstand mod huslejeregulering på forsiden af Berlingske.

Det blev dog hurtigt slået fast, at det ikke er Venstres politik. Boligordfører Louise Schack Elholm fortæller, at Søren Pinds udsagn ikke flytter noget i forhold til de kommende forhandlinger om lejeloven.

Jeg har den samme holdning som hele tiden. Vi snakker ikke om huslejereguleringen, og det kommer vi ikke til. Det er en ren forenkling.

Louise Schack Elholm (V)
Boligordfører

"Jeg har den samme holdning som hele tiden. Vi snakker ikke om huslejereguleringen, og det kommer vi ikke til. Det er en ren forenkling," siger Louise Schack Elholm.

Dansk Folkepartis ordfører Karina Adsbøl mener ikke, at Sørens Pinds udmelding vil få konsekvenser for forhandlingerne, og hun bakker op om, at forenkling er hovedformålet med de kommende forhandlinger.

"Vi har et ønske om, at han tager udgangspunkt i listen fra lejere og udlejeres liste. Det er vigtigt, at vi gør det ordentligt nu, så vi én gang for alle får forenklet loven," siger Karina Adsbøl, der gerne ser, at Carsten Hansen snart åbner forhandlingerne.

"Jeg synes, at det er mærkværdigt, at han ikke har indkaldt til forhandlinger endnu. Vi fik én i oktober, men det blev udsat på grund af valget," siger Karina Adsbøl.

En eller to love
Venstres Louise Schack Elholm vil have fokus på, om ministeren lægger op til en sammenskrivning af lejeloven og boligreguleringsloven.

"Jeg vil gerne have, at man får sammenskrevet lovene. Hvis du sammenskriver lovene, så vil du bedre kunne skelne, og ellers er der forvirring om, hvilken lov man skal bruge," siger Louise Schack Elholm.

Hun mener, at modviljen mod at sammenskrive loven bunder i, at det er en stor opgave for embedsværket.

"Som regering bør man sætte borgernes behov foran embedsværkets," siger Louise Schack Elholm.

Enhedslisten og Konservative vil skubbe på
Mens de store oppositionspartier Venstre og Dansk Folkeparti lægger op til forhandlinger med et stringent fokus på forenkling af loven, så vil Enhedslisten gerne gå videre.

"Vi vil gå så langt, vi kan med at få skabt balance i ejer/lejerforholdet. Vi vil se, hvor meget vi kan bruge forhandlingen til at gavne lejerne og skabe mere forenklede forhold," siger Enhedslistens boligordfører, Lars Dohn.

Han mener ikke, at det bringer en eventuel aftale i fare, at Enhedslisten vil presse på for at give lejerne bedre vilkår.

"Det går vi efter. Vi vil være tilbøjelige til at støtte de ting, hvor lejerne får bedre forhold," siger Lars Dohn.

Konservatives nye boligordfører, Charlotte Dyremose, der har afløst Benedikte Kiær på posten, ser også helst, at partierne kommer videre end blot forenklinger af loven.

"Ministeren lægger alene op til forenklinger, men vi så gerne en lovgivning langt mere på markedsvilkår. Vi ville helst lave en totalrenovering af loven og en voldsom forenkling," siger Charlotte Dyremose, som dog ikke forventer at komme helt så langt i forhandlingerne.

"Vi har planer om at gå konstruktivt til forhandlingerne. Det er et faktum, at vi ikke er enige med ministeren om, hvordan vi helst ville have, at lejeloven ser ud, men det er mit håb, at vi kan finde hinanden på en række punkter," siger Charlotte Dyremose.

Spøgelse fra 1998
Selv om der ikke er udsigt til ændringer i Venstres linje i forhandlingerne, så har Søren Pinds udtalelser til Berlingske i denne uge vakt opsigt, fordi de trækker spor tilbage til folketingsvalget i 1998.

Essensen af Søren Pinds udtalelser er, at der bør tages et opgør med lejeloven og reguleringen af huslejen. Meldingen var så kontroversiel, at Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, straks gik ud og undsagde Søren Pinds forslag på TV 2 News.

Samtidig var både politisk ordfører Ellen Trane Nørby og boligordfører Louise Schack Elholm ude og understrege, at Venstre bakker op om lejeloven og huslejereguleringen.

De fleste iagttagere er enige om, at den hurtige reaktion fra Venstre skal ses i lyset af, at netop spørgsmålet om liberalisering af huslejefastsættelsen i 1998 var en del af slutspurten op til folketingsvalget, hvor Venstres daværende formand, Uffe Ellemann-Jensen, stod godt i meningsmålingerne, indtil Socialdemokraterne sammen med en række lejerorganisationer beskyldte Venstre for at ville sætte huslejerne fri - og dermed gøre det dyrere for lejerne.

En kampagne, som tog sit udgangspunkt i en lignende solo-udmelding fra partiets daværende boligordfører, Erling Oxdam. Og en kampagne, som mange af de involverede og iagttagere siden peger på som en af de vigtigste grunde til, at det lykkedes Nyrup-regeringen at sikre et flertal.

Boligminister Carsten Hansen (S) blandede sig da også i denne uge i reaktionerne på Søren Pinds udmelding, som han afviser fuldstændigt, blandt andet med henvisning til en beregning, som viser, at en deregulering af huslejerne vil betyde prisstigninger på op mod 54 procent.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carsten Hansen

Selvstændig public affairs-rådgiver, formand Odense Zoo, fhv. minister (S), fhv. MF
vvs-montør

Søren Pind

Bestyrelsesformand, Danish Cyber Defence, formand, The Danish Ronald Reagan Society, fhv. uddannelses- og forskningsminister, MF (V)
cand.jur. (Københavns Uni. 1997)

Louise Schack Elholm

MF (V), fhv. kirkeminister, minister for landdistrikter og for nordisk samarbejde
cand.polit. (Københavns Uni. 2006)

0:000:00