Venstre vil lave eliteklasser i hver kommune

FOLKESKOLE: Folkeskoler og kommuner skal have større mulighed for at lave eliteklasser, mener Venstre. Et ekstremt gammeldags skolesyn, mener Socialdemokraterne.
Dygtige elever skal have bedre muligheder i folkeskolen, mener Venstre.
Dygtige elever skal have bedre muligheder i folkeskolen, mener Venstre.Foto: colourbox.com
Anders Heissel

Folkeskolen skal have mere fokus på de dygtige elever, og derfor skal mulighederne udvides for skoler, der gerne vil lave eliteklasser.

Det mener Venstres uddannelsesordfører, Anne-Mette Winther Christiansen.

I weekenden udtalte den ny statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) sig i generelle vendinger om bedre muligheder til de kloge børn, og med direkte afsæt i de holdninger går Anne-Mette Winther Christiansen skridtet videre.

"Vi har længe haft berøringsangst over for at tydeliggøre behovet for børn med særlige behov, mens vi har været gode til at beskrive behovet for børn med problemer. Derfor ser jeg gerne, at alle skoler får mulighed for at lave særlige klasser til børn med særlige behov. Og det ser jeg gerne i hver kommune," siger Anne-Mette Winther Christiansen.

Jeg ser gerne, at alle skoler får mulighed for at lave særlige klasser til børn med særlige behov.

Anne-Mette Winther Christiansen
Uddannelsesordfører for Venstre

Mere bredde i undervisningen
Hun bliver bombarderet med mails og opringninger fra forældre, der oplever, at deres børn med særlige behov ikke får tilstrækkelig med udfordringer i skolen. Derfor mener Venstre, at folkeskolen skal være bedre til at få bredde i undervisningen.

"Nogle steder laver man friskoler for at løse problemet, men vi kan godt løse det i folkeskolen. Undervisningsdifferentiering slår tilsyneladende ikke igennem, for det burde også ramme børn med særlige forudsætninger. I dag laver man holddelinger for at tilgodese børn med vanskeligheder, men det skal man vende rundt, så man også laver holdopdelinger til børn, der kan noget mere. Derfor skal vi tænke på, hvordan vi giver netop de børn det ekstra skub, de behøver. Det er forkert, at de sidder og keder sig og ikke udvikler sig," siger Anne-Mette Winther Christiansen.

I dag er der mulighed for at niveaudele i op til 50 procent af undervisngen på klassetrinene 7.-9. klasse. Men det skal laves om, mener hun.

"Vi skal selvfølgelig have fokus på alle børn, men hvis hele basisundervisningen ligger i fællesgruppen, bliver nogle børn solgt på den konto. Jeg vil gerne starte forsøg med, at skolerne kunne dele op i mere end 50 procent af tiden og generelt give skolerne muligheden for at få hele ansvaret og opdele så meget, som de har lyst til," siger Venstres uddannelsesordfører.

Kloge børn skal ikke være hjælpelærere
Hun understreger, at det ikke skal være et krav, men et tilbud, som eleverne kan søge. Derfor skal man heller ikke placeres i eliteklasserne, men forældrene skal sammen med lærer og skole være med til at bestemme.

"Hvis ikke vi laver om på mulighederne, risikerer vi, at børnene sidder med et langt bedre niveau, end de viser, og så kommer de måske ikke i gang med den uddannelse, som deres niveau berettiger til. Selvfølgelig skal vi værne om enhedsskolen, og børn kan også godt inspirere hinanden, men jeg mener ikke, at børn med særlige behov hele tiden skal lege hjælpelærere for de andre. Børn skal have den udfordring, de kan kapere," mener Anne-Mette Winther Christiansen, der betegner de nyoprettede eliteklasser i Esbjerg som meget spændende.

Hun vil nu tage kontakt til Bertel Haarder (V) om en drøftelse af forslaget og afventer ligeledes regeringens tanker på området, som hun forventer i løbet af den kommende uge.

Alle lande går væk fra eliteklasser
Hvis der skal ændres i loven, skal det godkendes af forligspartierne bag folkeskoleloven, og det afviser Socialdemokraternes uddannelsesordfører Christine Antorini kategorisk.

"Det er et ekstremt gammeldags skolesyn. De sidste lande som eksempelvis Tyskland, der deler op i eliteklasser, er ved at gå fra det. Det gør ikke de dygtige dygtigere, men de andre dårligere," siger Christine Antorini.

Desuden mener hun, at de nuværende muligheder er gode nok, og at Venstre netop skulle udnytte dem noget bedre. For regeringens politik har direkte gjort det umuligt at lave holddelinger.

"Vi har en folkeskole, der er mere og mere nedslidt, timetallet er nede på minimum de fleste steder og der er ikke råd til to lærere. Kunne Venstre ikke starte med at give mulighed for holddannelser inden for de eksisterende rammer i stedet for at lave sådanne eksplosive forslag. Det skylder Venstre et svar på," siger Christine Antorini.

Få for det hele
Hun siger, at hun også får mange henvendelser om problemet, men ingen siger, at loven er en begrænsning, men derimod rammerne.

"Hvis timetallet er på minimum, hvis der er mange i klassen, hvis der ikke er mulighed for to lærere, hvordan skal de så lave holddelinger. Det er virkeligheden på skolerne. Hvis Venstre vil gøre noget ved det, skal man give mulighed for at udfylde de eksisterende rammer," forklarer Christine Antorini.

"Hvis Venstre vil give særlige ressourcer med til de stærke, er vi ude af et helt forkert spor. Så får de få de hele, mens resten må sejle. Vi er optaget af, at den nuværende mulighed kan fortsætte," siger hun.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anne-Mette Winther Christiansen

Skoleleder, Waldorfskolen i København, fhv. formand, Helsefonden
leder (Grenaa 2004), lærer (Haslev Seminarium 1992)

Christine Antorini

Sygeplejerske-studerende, fhv. adm. direktør, Life Fonden
cand.comm. i offentlig forvaltning (Roskilde Uni. 1994)

0:000:00