Venstre vil tilbyde talenter uden for EU 90 dages prøveperiode i Danmark

Prøv arbejdsmarkedet i Danmark og få adgang til velfærdstaten for hele familien i 90 dage. Med det tilbud vil Venstre lokke erhvervstalenter uden for EU's grænser til Danmark. Ordningen skal ikke have et loft. "Men det er til folk, som skal lave noget. Det er ikke en bagvej til social dumping," siger erhvervsordfører. 

Venstres erhvervsordfører, Torsten Schack Pedersen, i Folketingssalen. Venstres erhvervsordfører har præsenteret en ny iværksætterstrategi med 23 forslag. Arkivfoto.  
Venstres erhvervsordfører, Torsten Schack Pedersen, i Folketingssalen. Venstres erhvervsordfører har præsenteret en ny iværksætterstrategi med 23 forslag. Arkivfoto.  Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Christoffer Lund-Hansen

Talenter og investorer fra lande uden for EU skal have mulighed for at prøve at arbejde Danmark i 90 dage.

Det mener Venstre. 

"På en række områder er der virkelig stor efterspørgsel efter de dygtigste internationale talenter. Vi er i en global konkurrence, så vi vil gerne sikre, at Danmark er attraktivt for talenter," siger Venstres erhvervsordfører, Torsten Schack Pedersen, og fortsætter:

"Det kan vi gøre ved at lade talenterne se landet an i tre måneder og sænke nogle barrierer, så vi får bedre adgang til de specialister, som kan være altafgørende for både iværksættervirksomheder og andre virksomheder."

Han fremhæver særligt it- og bioteksektoren som et par af de områder, der kan nyde godt af ordningen. 

Venstre har fået inspiration til forslaget fra Finland, der i slutningen af 2020 lancerede en ordning, hvor godkendte ansøgere tilbydes tre måneders ophold i landets hovedstad, Helsinki, med gratis hjælp til det nødvendige papirarbejde, børnepasning og boligsøgning.

"Der er spændende erfaringer fra Finland, for det er en måde at tiltrække super kvalificeret international arbejdskraft, som kan løfte velstanden i Danmark. Derfor vil vi gerne have et lignede pilotprojekt i Danmark," siger Torsten Schack Pedersen, der særligt gerne vil tiltrække amerikanere, canadiere og briter.

Tal fra Udlændingestyrelsen viser, at Danmark i 2022 indtil videre har tildelt flest opholdstilladelser til indere efter fast-track ordningen og beløbsordningen. 

Derefter følger briter, amerikanere, kinesere og iranere i nævnt rækkefølge.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024