Venstre vil tvinge kommuner til at slå jobcentre sammen

INTERVIEW: Hvis Venstre vinder næste valg, vil partiet tvinge et stort antal kommuner til at sammenlægge jobcentre. Det vil give administrative besparelser og bedre hjælp til de ledige gennem mere specialiserede medarbejdere, siger arbejdsmarkedsordfører Hans Andersen (V).

Jørgen Skadhede

Det store oppositionsparti Venstre går til valg med en ambition om en større omlægning af landets 94 jobcentre. 

Hvis Venstre vinder valget, vil partiet tvinge et stort antal kommuner til at slå deres jobcentre sammen. Der behøver ikke nødvendigvis at være færre lokale afdelinger, men der skal være færre chefer og mindre administration, siger arbejdsmarkedsordfører Hans Andersen (V).

”Antallet af afdelinger har vi ikke lagt os fast på. Det skal afgøres lokalt. Men der skal være færre ledelser og færre stabsfunktioner. Flere kommuner må gå sammen og drive jobcentrene, så får vi færre jobcenternavne,” siger Hans Andersen.

Færre chefer
I dag har næsten alle landets 98 kommuner således et selvstændigt jobcenter med egen chef og en selvstændig administration. Men det vil Venstre altså lave om på.

Fakta
Jobcentre

I dag har 94 af landets 98 kommuner deres eget jobcenter med selvstændig ledelse og administration.

Disse kommuner er fælles om at drive et jobcenter:
Frederikshavn-Læsø
Esbjerg-Fanø
Vallensbæk-Ishøj
Dragør-Tårnby

”Vi er jo godt opmærksom på, at der kan være langt fra Nakskov til Lolland-Falster, og at der er mange steder i Jylland, hvor der kan være langt til nabokommunens jobcenter. Men der skal være færre ledelser og færre chefer, så vi sparer penge på administrationen,” siger Hans Andersen.

Oprindelig var det VK-regeringen som tog jobformidlingen væk fra de statslige arbejdsformidlinger og kommunaliserede hele indsatsen på trods af skarp kritik fra fagbevægelsen.

Potentialet er rigtig stort i hovedstadsområdet, som er ét samlet arbejdsmarked, men alligevel har hver lille kommune på Vestegnen deres eget jobcenter.

Hans Andersen (V)
Arbejdsmarkedsordfører

Men siden har partiet ændret holdning. Det er for dyrt med de mange små selvstændige jobcentre, og indsatsen for de ledige kan ikke måle sig med den, som de store kommuner kan tilbyde, mener Venstre. 

Flere specialister
I Venstres nye forslag til finanslov indgår elementet med at slå jobcentre sammen. Men der er ikke nogen angivelse af, hvor mange penge der kan spares eller frigøres til andre områder.

”Jeg har ikke noget tal på, hvad det præcist vil give. Men det handler først og fremmest om at tilbyde de ledige og virksomhederne bedre hjælp ved at gøre jobcentrene større og mere specialiserede,” siger Hans Andersen.

”Det handler om, at jobcentrene skal være bedre i stand til at hjælpe de ledige ud i nye job. Jobcentrene skal have den bedste viden om arbejdsmarkedet, og der betyder størrelsen noget i forhold til at have overblik over arbejdsmarkedet og de lediges uddannelser og baggrund. Det stiller store krav til jobcentrenes medarbejdere. Der kan vi bedre hjælpe de ledige, hvis vi får større jobcentre, fordi det giver plads til en øget specialisering af deres medarbejdere,” siger Hans Andersen.

Det lykkedes ikke for Venstre at få en sammenlægning af jobcentre med i den beskæftigelsesreform, som blev aftalt lige før sommerferien.

Krav om over 50.000 indbyggere
Men i Venstres eget oplæg til reformen fra august 2013 var kravet med. Her foreslår Venstre, at en kommune enten skal have 50-75.000 indbyggere for at have eget jobcenter, eller også skal kommunen betjene et naturligt geografisk afgrænset arbejdsmarked.

”Det mener vi stadig,” siger Hans Andersen.

Dermed kan et stort antal kommuner se frem til at måtte sammenlægge deres jobcentre, hvis Venstre får sit ønske igennem efter næste valg.

Det er således kun lidt over en tredjedel af landets kommuner, som har over 50.000 indbyggere.

Hvis grænsen sættes ved 40.000 indbyggere, vil det stadig være over en tredjedel, som skal ud og slå sig sammen om at drive jobcenter.

Hans Andersen vil ikke sætte noget tal på, hvor mange kommuner, der bør slå jobcentrene sammen. Men han peger på, at det ikke kun handler om størrelse.

Stort potentiale i hovedstadsområdet
Både arbejdsgiverne og fagbevægelsen har presset på for at få færre, men større jobcentre, som er centreret omkring et såkaldt arbejdskraftsopland.

”Potentialet er rigtig stort i hovedstadsområdet, som er ét samlet arbejdsmarked, men alligevel har hver lille kommune på Vestegnen deres eget jobcenter. Det betyder, at de lediges muligheder for at finde job bliver dårligere, når de små kommuner ikke har samme mulighed for at have specialiserede medarbejdere, som de store jobcentre har,” siger Hans Andersen.

Kommunerne vil jo helst beholde deres eget jobcenter. De peger blandt andet på, at det er vigtigt at have et lokalt kendskab og netværk for at kunne formidle job til de ledige. Hvad siger du til det argument?

”Det skal stadig være muligt at have den tætte kontakt til erhvervslivet, og den kan man netop have, hvis man har flere specialiserede jobkonsulenter, der kan holde kontakten til virksomhederne,” siger Hans Andersen.

Venstre ikke bundet af forlig
Ifølge ham behøver Venstre kun at have de øvrige borgerlige partier med på ideen. De to røde forligspartier om beskæftigelsesindsatsen, Radikale og Socialdemokraterne, kan ikke nedlægge veto, vurderer Hans Andersen. 

”Jeg mener ikke, at det her er omfattet af forliget. Vi skal selvfølgelig have en dialog med Folketingets partier. Men vi går ikke ind og ændrer på noget af det, som vi har aftalt i forliget. Vi bygger bare oven på det, som vi i forvejen har aftalt,” siger Hans Andersen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hans Andersen

MF (V), byrådsmedlem (V), Frederikssund Kommune, kommitteret for Hjemmeværnet
cand.merc.aud. (Handelshøjskolen i København 2000)

0:000:00