Venstre vinder stort slag i København: Slår SF og haler ind på S

KØBENHAVN: København har med onsdagens folketingsvalg skiftet farve i flere valgkredse. Venstre er stadig større end SF i storkredsen, mens S går tilbage. Radikale vinder samtidig terræn i hovedstaden.  

Venstre kan formentlig omskrive fortællingen om, at København er tabt for partiets vedkommende. Onsdag tog V nemlig et solidt hop op og fik 15 procent af stemmerne i hovedstaden mod 10,3 procent i 2015.

Det står klart efter resultatet af folketingsvalget 2019.

Venstre haler dermed også kraftigt ind på Socialdemokratiet, der tilbage i 2015 malede 10 ud af 12 valgkredse i Københavns Storkreds røde ved at hente 22,3 procent af de københavnske stemmer.

Halvdelen af de valgkredse er nu tabt. Det drejer sig om Slots, Bispebjerg, Falkoner, Indre By og Østerbro.

Socialdemokratiet er i alt gået frem procentpoint tilbage i storkredsen, men er på trods af tilbagegangen stadig det største parti i København.

Artiklen fortsætter efter illustrationen. 

V slår SF igen
Med resultatet rykker Venstre også op som det fjerdestørste parti i hovedstaden og slår igen SF, der ellers for blot ti dage siden hentede tæt på hver fjerde stemme i København til europaparlamentsvalget.

Det kunne partiet langtfra mønstre onsdag, hvor det kun blev til 11,6 procent af stemmerne, hvilket trods alt gør SF til det femtestørste parti i København.

Venstres optur i hovedstaden cementeres særligt af det faktum, at partiet vinder en valgkreds i Københavns Storkreds. I Slots valgkreds er V således nu det største parti med 18,3 procent af stemmerne.

Artiklen fortsætter efter illustrationen.

Fremgangen glæder formentlig også de tre mest profilerede V-kandidater i storkredsen, Tommy Ahlers (V), Jan E. Jørgensen (V) og Martin Geertsen (V).

På forhånd tydede prognoserne på, at de tre skulle kæmpe om to mandater i København, men med det flotte resultat vil alle tre altså kunne komme i Folketinget, hvis deres personlige stemmetal berettiger til det.

Radikale vinder terræn
Venstre er dog ikke den største vinder i København. Det er til gengæld Radikale, som går frem med syv procentpoint, og som med 16,4 procent af stemmerne nu er det tredjestørste parti i hovedstaden.

Radikale maler samtidig tre af de tidligere S-valgkredse over med lilla og er nu størst i både Østerbro, Falkoner og Indre By.

Også Enhedslisten får endnu en gang et stærkt valg i København og er fortsat det næststørste parti i storkredsen. Partiet bliver samtidig det største parti i Bispebjergkredsen og er nu størst i tre valgkredse i hovedstadsområdet.

Ud over Socialdemokratiet går både Alternativet, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance også tilbage i København. Størst er tilbagegangen for Dansk Folkeparti, der går fra 11,4 procent af stemmerne til 4,2 procent.

Forrige artikel Anders Samuelsen trækker sig efter katastrofevalg Anders Samuelsen trækker sig efter katastrofevalg Næste artikel Her er seks valgdramaer, du skal holde øje med lige nu Her er seks valgdramaer, du skal holde øje med lige nu