Vestager klar som spydspids i EU efter eksamen: "Jeg fortjener et glas rødvin"

HØRING: Margrethe Vestager kørte forholdsvis glat igennem sin høring i Europa-Parlamentet, hvor hun blev spurgt om alt fra ligestilling i kunstig intelligens til ulovlig streaming af sport. Kun én rigtig udfordring viste sig undervejs.

Posten som konkurrencekommissær bliver hos danske Margrethe Vestager de næste fem år.

Det stod klart allerede tirsdag aften, efter at den danske kommissær var blevet udspurgt af Europa-Parlamentet i tre timer.

Kort efter høringen godkendte repræsentanter fra Parlamentets politiske grupper nemlig Vestager, og hun beholder dermed sin gamle post og får en ny titel som ledende næstformand med ansvar for digital omstilling føjet til cv’et.

Med det træder danskeren også ind i sin anden periode i EU-systemet, og hun er bevidst om, hvilken opgave hun går i møde.

”Forventningerne er meget store, og derfor skal jeg selvfølgelig gøre mere for at leve op til dem. Men det bliver i sagens natur også sværere, fordi opgaven i sig selv er svær,” lyder det fra Margrethe Vestager til de danske journalister efter høringen.

”Det er et meget stort privilegie at få lov til at gøre tingene i to perioder. Det er sket før, men det sker ikke særlig tit," tilføjede hun.

En kinesisk mur mellem porteføljerne
Salen i parlamentet var proppet, få minutter før Margrethe Vestagers høring begyndte, og på presserækkerne sad flere danske journalister, end man normalt ser i Bruxelles.

Vestagers stjernestatus i Bruxelles blev da også cementeret, allerede da den første parlamentariker i salen fik ordet.

”Du har været en skjult stjerne i Juncker-kommissionen, og Financial Times kalder dig endda for ’cheif supremo’. Tillykke,” sagde Andreas Schwab, der er medlem af Parlamentet for EPP, og understregede herefter, at de tekniske og politiske spørgsmål på Vestagers område er en reel udfordring.

Under den tre timer lange høring kom Margrethe Vestager da også vidt omkring, da hun blev spurgt om alt fra ligestilling i kunstig intelligens, interessekonflikter, kampen mod techgiganter og ulovlig streaming af sportsbegivenheder.

Margrethe Vestager klarede høringen nærmest uden forhindringer, men en mulig udfordring for den populære kommissær viste sig dog i løbet af høringen. Den blev fremført af de konservative parlamentarikere, der flere gange slog ned på den interessekonflikt, de ser mellem hendes to ansvarsområder: konkurrence og den digitale industri. 

Spørgsmålet kom blandt andet fra Derk Jan Eppink, der er medlem af Parlamentet for De Europæiske Konservative og Reformister.

”Hvordan vil du adskille dine to porteføljer? Vil du for eksempel bygge en kinesisk mur imellem dem?” spurgte Derk Jan Eppink.

”Det var selvfølgelig det første spørgsmål, jeg stillede mig selv. Hvordan ville jeg ellers kunne acceptere sådan en udfordring? For uafhængigheden i retshåndhævelsen er ikke til diskussion,” svarede Vestager og understregede, at politikken vil blive adskilt fra retshåndhævelsen.

Havde været glimrende for fem år siden
Det var dog ikke alle, der var tilfredse med danskerens modsvar på spørgsmålet om interessekonflikten. 

Markus Ferber, medlem af Parlamentet for EPP, brugte sin taletid i salen på at vende tilbage til Derk Jan Eppinks spørgsmål om interessekonflikten.

"Det var ikke et tilstrækkeligt svar. Hvis du havde sagt det for fem år siden, da du var konkurrencekommissær, havde jeg sagt, at det var et glimrende svar. Nu kommer du som ledende næstformand med en bred portefølje. Det iboende interessekonflikt står ganske anderledes i den nye portefølje end i den forgående. Hvordan vil du løse den konflikt?" spurgte Markus Feber. 

Margrethe Vestager svarede ved at give ham ret i, at man skal passe på, men understregede, at det er kollegiale beslutninger, der træffes.

"Det er en flot titel, jeg får, og en omfattende portefølje, men det lovgivningsmæssige forslag kommer til at ligge hos kollegaerne for det indre marked og interne anliggender. Det er ikke min pen, der skal føres der. Jeg skal samarbejde med dem, men når det kommer til de endelige forslag, er det mine kollegaer, der skal føre pennen," sagde Vestager.

Diskriminering og kunstig intelligens
Under høringen blev kunstig intelligens også flere gange bragt på banen af parlamentarikerne i salen. Spørgsmålene lød blandt andet på, hvordan EU skal blive førende i verden på området, som af flere ses som et lovende redskab inden for både sundhed, uddannelse og sikkerhed.

I Vestagers missionsbrev fra Ursula von der Leyen er teknologien også indskrevet. Hvis Kommissionen bliver endeligt godkendt, er en strategi for kunstig intelligens en af de ting, Margrethe Vestager skal fremlægge inden for de første 100 dage.

Alexandra Geese, der er medlem af Europa-Parlamentet for De Grønne, brugte sine minutters taletid på at spørge ind til den mulige risiko for direkte og indirekte diskrimination kunstig intelligens indebærer.

”Studier har vist, at kvinder, farvede, LGBT-personer og fattige har en ulempe i disse systemer,” sagde hun og spurgte derefter Vestager, hvordan danskeren vil sikre sig, at de teknologiske systemener ikke diskriminerer.  

Margrethe Vestager svarede, at hun deler Alexandra Geeses bekymring.

”Jeg plejer at sige, ’I kan få kunstig intelligens, når jeg har fået et kønsligestillet samfund’. For problemet med kunstig intelligens er, at det ikke er klogere end den data, du fodrer den med. Der er en risiko for, at den dermed blot vil cementere den ulighed, vi allerede har,” sagde Vestager.

Trænger til et glas rødvin
Tilbage i presseområdet efter høringen fortæller Vestager den samlede trop af danske journalister, at høringen har været varm og hård, men også en god oplevelse.

”Jeg synes måske godt, at jeg kunne have været mere præcis og skarpere på nogle spørgsmål,” siger kommissæren og fortæller, at hun stadig synes, det at svært at være i et system, der går så meget op i ”protokol og hierarki”.

”Hvis du spørger, hvordan jeg har det lige nu, så er jeg træt og fortjener et glas rødvin,” afslutter hun.

Den kommende kommissionsformand Ursula von der Leyens endelige Kommission bliver efter planen godkendt 23. oktober under plenarsamlingen i Strasbourg.

Forrige artikel Vismænd til regeringen: I skal finde ti milliarder i 2030, hvis I vil nå jeres mål Vismænd til regeringen: I skal finde ti milliarder i 2030, hvis I vil nå jeres mål Næste artikel Dagens overblik: Statsministeren varsler massivt øget overvågning Dagens overblik: Statsministeren varsler massivt øget overvågning
Podcast: Det ved vi om millionsvindelsagen fra København

Podcast: Det ved vi om millionsvindelsagen fra København

AJOUR: Teknik- og Miljøforvaltningen har opdaget, at der formentlig er svindlet for cirka 50 millioner kroner. Hvordan er det sket? Og hvad mangler vi at få svar på? Det forklarer Altingets hovedstadsredaktør mere om i dagens udsendelse.