Vestager: Nu bliver jeg en anden slags politiker

KOMMISSÆRPOST: Med posten som EU's konkurrencekommissær følger en mere udøvende rolle, end den Margrethe Vestager (R) har været vant til. Det passer hende godt, siger hun. Samtidig glæder hun sig over, at hun ikke blev vicepræsident.

Det var den sædvanligt fattede Margrethe Vestager, der onsdag mødte pressen i gården til Økonomi- og Indenrigsministeriet. Nu skal hun vænne sig til nye omgivelser, efter hun officielt har fået tildelt posten som EU's konkurrencekommissær.

Her bliver det hendes opgave at sørge for, at EU's regler på konkurrenceområdet bliver overholdt af virksomheder og medlemslande. Dermed skal hun nu i højere grad håndhæve den lovgivning, hun tidligere har brugt mere tid på at udforme.

"Jeg tror, jeg bliver en anden slags politiker. Jeg lægger selv meget vægt på, at der er politik i at få ting til virke. Det er ikke nok at få vedtaget lovgivning og så tænke: 'Det var så det, videre til det næste område'," sagde hun.

Spørgsmålet er så, om hendes arbejde i højere grad får karakter af administration end egentligt politisk arbejde. Det mener hun dog ikke.

"Vi har en fortsat diskussion om, hvorvidt vi har fået for mange regler. Om ikke politikerne skulle stoppe op og se, hvordan det virker, i stedet for at lede efter små områder, der ikke er regeldækket endnu. Det synes jeg, der er rigtig meget politik i. Hvis jeg kan bidrage til, at det virker bedre, synes jeg, det ville være rigtig godt,” sagde hun.

Ingen vicepræsidentpost
Selv ser Vestager tre grunde til, at kampen for fair konkurrence i Europa er vigtig.

"Det er forudsætningen for, at små virksomheder kan komme ind på markedet, i stedet for at de store bruger deres størrelse til at holde dem ude. Forbrugere skal have priser, som er fair og rimelige i stedet for aftalt i bagbutikken. Sidst men ikke mindst skal stater ikke hælde skatteydernes penge efter forsøg på at forskelsbehandle virksomheder, så der ikke er fair og lige vilkår for konkurrence."

Jean-Claude Junckers nye kommission introducerer såkaldte 'superkommissærer' med ansvar for samarbejdet mellem flere områder, der ligger tæt på hinanden. En sådan post fik hun ikke, men det ærgrer hende ikke:

"Jeg har meget gerne ville have en portefølje, hvor der var et konkret arbejde at gøre. Jeg har arbejdet meget med lovgivning i den danske regering, og jeg glæder mig meget til at komme i gang med noget, hvor jeg, om jeg så må sige, er aktivt udøvende – altså skal have det til at virke.”

Tung post?
Hvorvidt det så er en magtfuld post, Vestager er blevet tildelt, var hun ikke meget for at vurdere. Hun henviste til, at Juncker har truffet beslutningen, og hun håber, det er et udtryk for tillid. Personligt er hun glad for posten.

"Jeg har i hvert fald selv stor respekt for det. Det er udøvende, og det er et område, hvor Kommissionen har en meget, meget stærk kompetence og har pligt til at handle i en række sammenhænge,” sagde hun.

Er der et reelt politisk råderum for dig som kommissær på denne post?

"Selvfølgelig spiller det en rolle, hvad det er for nogle mennesker, der går ind på et givent område; hvilke ting man prioriterer. Men jeg synes, det er en hovedopgave at sørge for, at der er fair konkurrence. Det er lige så vigtigt at arbejde tværgående i Kommissionen. Jeg mener det helt bogstaveligt, når jeg siger, at ingen kommissær kan lykkes alene.”

Men kan du sætte dit aftryk på Kommissionen?

”Det må komme an på en prøve – vi kan tale om det om et år.”

Inden Margrethe Vestager kan sætte sig til rette i sin nye stol, mangler hun endnu at blive godkendt af Europa-Parlamentet, som skal have alle kommissæraspiranterne i høring med start 29. september.

Se uddrag fra Margrethe Vestagers "doorstep" om hendes kommende rolle i EU Kommissionen her.

Forrige artikel Her er de nye EU-kommissærer Her er de nye EU-kommissærer Næste artikel Fejlprognose for asylansøgere udhuler udviklingsbistand Fejlprognose for asylansøgere udhuler udviklingsbistand