Vestager takker for Altinget-pris: Sådan tænker jeg politisk kommunikation

TING-PRISEN: Margrethe Vestager har fået Altingets pris for politisk kommunikation. Hun peger på åbenhed og forståeligt sprog som forklaring på sin evne til at komme ud over rampen. Til gengæld bruger hun sociale medier mere forsigtigt end før.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Redaktionen

Der var en kort og en lidt længere begrundelse, da Altingets chefredaktør torsdag uddelte Ting-Prisen 2018 til Margrethe Vestager.

Den korte begrundelse lød:

"Sådan er det jo!"

Den lidt længere begrundelse lød, at Vestager er umulig at komme uden om, når man skal uddele en pris for "at kommunikere sin politik, så Christiansborg eller EU kommer tættere på vælgerne", som det hedder i fundatsen til Ting-Prisen.

Fakta
Ting-Prisen
Ting-Prisen gives til en dansk politiker med særlig evne at kommunikere sin politik, så Christiansborg eller EU kommer tættere på vælgerne. Med Ting-Prisen følger en bronzeskulptur lavet specielt til prismodtageren af kunstneren Hans Pauli Olsen.  

Kom til prisuddeling
Prisen uddeles torsdag 13. december klokken 16 i Altingets gård i Ny Kongensgade 10, 1472 København. Arrangementet er gratis, og alle er velkomne.

Årets jury består af 
  • Mikael Børsting, seniorrådgiver og partner, bureauet Ulveman & Børsting
  • Elisabet Svane, EU-korrespondent, dagbladet Politiken
  • Jakob Nielsen, ansvarshavende chefredaktør, Altinget      

"I Margrethe Vestagers tilfælde er det ikke blot lykkedes at bringe EU tættere på de danske vælgere, men tættere på vælgere i hele den vestlige verden. Det er noget, som mange EU-kommissærer igennem tiden har drømt om, men som meget få har formået," sagde chefredaktør Jakob Nielsen ved overrækkelsen.

Margrethe Vestager kunne ikke selv deltage ved overrækkelsen, fordi hun er i Bruxelles, hvor et EU-topmøde begyndte torsdag.

Men i en tale, der blev bragt på storskærm i Altingets gård – og som kan ses i toppen af denne artikel – takkede hun for prisen og erklærede sig meget stolt over at komme i selskab med de tidligere prismodtagere.

Og så fortalte hun om, hvordan hun benytter kommunikation strategisk i sit job:

"Jeg gør mig umage for at gå en tur rundt og banke på døre, når jeg er herhjemme, men jeg forsøger også at holde en åben dør for journalister, der vil fortælle en historie om Europa i Kroatien, Italien eller Portugal," sagde hun og tilføjede, at indforståede forkortelser er forbudt, når Vestager taler om EU.

Man må finde sig i ting
Den tidligere indenrigs- og økonomiminister forholdt sig også til det famøse citat "sådan er det jo", der opstod i debatten om den kortere dagpengeperiode, som førte til, at tusinder af danskere mistede retten til dagpenge. 

"Den blev taget helt ud af sammenhængen," sagde Vestager.

"Det blev klistret på mig som meget væmmeligt og ufølsomt sagt. Men man bliver nødt til at finde sig i ting, og jeg kan ikke lave om på det. Men jeg ved godt, hvad jeg mente."

Vestager sagde også, at den teknologiske udvikling har revolutioneret den politiske kommunikation - og at hun selv har ændret sit syn på udviklingen: 

"Jeg så det i begyndelsen som en kæmpe gevinst at kunne komme direkte i kontakt. Problemet er så, at der ikke er er nogen redigering eller noget faktatjek. Ingen, der står inde for, hvad der bliver sagt."

EU-kommissæren fortalte, at hun selv er blevet mere forsigtig med, hvad hun lægger ud på sociale medier – hvor hun alene på Twitter har 242.000 følgere. 

Ting-prisen består af et diplom og en skulptur i bronze fremstillet af den færøskfødte kunstner Hans Pauli Olsen. 

Dokumentation

Tidligere prismodtagere:

2004: Lene Espersen (K)

2005: Helle Thorning-Schmidt (S)

2006: Villy Søvndal (SF)

2007: Pia Kjærsgaard (DF)

2008: Morten Østergaard (R)

2009: Bertel Haarder (V)

2010: Søren Pind (V)

2011: Johanne Schmidt-Nielsen (EL)

2012: Mette Frederiksen (S)

2013: Henrik Sass Larsen (S)

2014: Pia Kjærsgaard (DF) 

2015: Uffe Elbæk (ALT)

2016: Zenia Stampe (R)

2017: Lars Løkke Rasmussen (V)

2018: Margrethe Vestager (R)


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Margrethe Vestager

Ledende næstformand, EU-Kommissionen, kommissær for konkurrence, formand for Kommissærgruppen om et 'Europa Klar til den Digitale Tidsalder', fhv. minister, politisk leder & MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

0:000:00