Vestager vil kulegrave IKEA's skatteforhold efter mistanke om milliardfusk

UNDERSØGELSE: EU's konkurrencekommissær Margrethe Vestager vil undersøge IKEA's skatteforhold i Holland efter mistanke om skatteunddragelse for milliarder. 

IKEA har ifølge en rapport fra Europa-Parlamentets grønne gruppe snydt for mere end en milliard euro siden 2009. 
IKEA har ifølge en rapport fra Europa-Parlamentets grønne gruppe snydt for mere end en milliard euro siden 2009. Foto: /ritzau/Jacob Meyer
Daniel Bue Lauritzen

Europa-Kommissionen åbner med konkurrencekommissær Margrethe Vestager i spidsen en større undersøgelse af IKEA's skatteforhold i Holland. 

Det oplyser Kommissionen mandag. 

Beslutningen træffes efter alvorlige anklager om, at Holland gennem to skatteafgørelser i 2006 og 2011 har ladet IKEA slippe for billigt i skat. 

Derfor vil Margrethe Vestager nu have en grundig undersøgelse af, om IKEA har opnået uretfærdige konkurrencevilkår: 

"Alle firmaer, små som store, multinationale eller ej, skal betale en rimelig andel i skat. Medlemslandene kan ikke give udvalgte selskaber lov til at betale mindre ved at lade dem flytte deres overskud til andre lande," udtaler Margrethe Vestager i en pressemeddelelse. 

Kommissionen retter især fokus på to konkrete afgørelser, hvor Holland i 2006 og 2011 godkendte to kreative skatteunddragelsesmetoder, der betød, at IKEA kunne flytte sit overskud fra Holland til Luxembourg. 

"Europa viser tænder" 
Kommissionen fik mistanke om skattesnyd i IKEA, da gruppen De Grønne i Europa-Parlamentet i april 2016 fremlagde en kritisk rapport. 

Her anklager gruppen IKEA for at have snydt for mere end en milliard euro siden 2009. 

Derfor glæder gruppens skattetalsmand, Sven Giegold, sig over Margrethe Vestagers initiativ: 

"Europa viser tænder mod skatteunddragelse. Som mange andre store firmaer har IKEA i en årrække udnyttet en række skattehuller for at undgå at betale skat. Det er Europa-Kommissionens pligt at stoppe den uretfærdige opførsel og sørge for, at virksomhederne betaler skat der, hvor de tjener deres penge," skriver han i en pressemeddelelse.

Europa-Kommissionen åbner samtidig en lignende undersøgelse af Rumænien og det rumænske firma CFR Marfa, der mistænkes for at have fået afskrevet skattegæld for et større millionbeløb. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Margrethe Vestager

Ledende næstformand, EU-Kommissionen, kommissær for konkurrence, formand for Kommissærgruppen om et 'Europa Klar til den Digitale Tidsalder', fhv. minister, politisk leder & MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024