Vind KV17 på sociale medier - elsk dine data og drop din Twitter

SOME-GUIDE: Glem din facebookprofil. Drop Twitter. Og vink farvel til dit velassorterede vokabularium. KV17 vindes på sociale medier, men spillereglerne har ændret sig. Lær af de bedste SoMe-eksperter.

Eksperter i sociale medier mener, at Twitter skal bruges af topkandidater for at nå pressen og det professionelle netværk under KV17. For den lille lokalpolitiker giver Twitter ingen mening.
Eksperter i sociale medier mener, at Twitter skal bruges af topkandidater for at nå pressen og det professionelle netværk under KV17. For den lille lokalpolitiker giver Twitter ingen mening.Foto: /ritzau/Jonas Olufsen
Claus Nordahl

De sociale mediers algoritmer ændrer sig konstant, og kampen om pladsen på den virtuelle markedsplads har aldrig været større. Derfor skal du stå tidligt op, hvis du skal vinde kommunalvalget til november på de sociale medier. Men det er muligt. Det fortæller to af landets førende eksperter i sociale medier, Benjamin Rud Elberth og Astrid Haug.

Ingen data - ingen sejr
Facebook er kongen af sociale medier. Derfor skal du som kandidat først og fremmest droppe din private facebookprofil og få dig en facebookside. Her kan du analysere data og målrette alt fra alder, køn og geografi på dine fans. Og du kan i detaljer se, hvor langt og til hvem dine posts kommer ud til. Lyder det for besværligt, så har du tabt på forhånd. For bag dit polerede newsfeed på de sociale medier gemmer sig en såkaldt algoritme. Den bestemmer, hvad der kommer i folks feed. Ingen ved med sikkerhed, hvordan algoritmen fungerer, men du kan selv gøre en del for at påvirke den og dermed nå den målgruppe, du søger. Men det kræver, at man analyserer sine data og skræddersyr sit indhold derefter.

Bacon er din konkurrent
På Facebook konkurrerer flere tusinde posts om at komme i dit feed hver dag, og Facebook selekterer hårdt i, hvilke der passerer. Derfor skal du som kandidat begynde med at erkende, at både baconreklamer og den nyeste trailer fra Game Of Thrones er lige så store konkurrenter som dine modkandidater. Brugerne på de sociale medier bruger kun et splitsekund på at registrere, hvad der sker i deres feed, før de scroller videre. Derfor skal du skabe interesse med det samme, og det kræver dedikation.

Facebook er din bedste taburet
Astrid Haug og Benjamin Rud Elberth rådgiver alt fra det professionelle erhvervsliv og politikere til mindre civilsamfundsorganisationer. De mener begge, at Facebook er stedet, hvor KV17 kan vindes. Her er deres bedste tip til kandidaterne.

Hop ned fra abstraktionsstigen
Dem, der gerne vil diskutere diversitet frem for ligestilling, de taber. Et akademisk sprog dur ikke på Facebook, for algoritmer og facebookbrugernes hang til noget let afkodeligt foretrækker ordet ligestilling frem for ordet diversitet.

De kortbenede vinder
Skær dine tekster og video kort, og formuler dig klart. Hurtige likes, delinger og kommentarer er altafgørende for, om dit post når ud til mange. Og korte beskeder får hurtigere en reaktion.

Bank på, når folk er hjemme
I din facebooksides indblik kan du se, hvornår dine fans er online. Brug det til at time dine posts. Post også uden for kontortid - aften, weekend og morgen. Der er mindre konkurrence om pladsen i feedet.

Annoncer dig selv, hvis du er relevant
Det er nemt at målrette annoncerede posts helt ned til postnummer. Og en annonceret post afskrækker ikke modtageren, hvis den bare er relevant.

Har du penge, når du langt
Hvis man har budget til annoncer, så kan du selv med 10 likes nå langt ud ved at annoncere. Facebook er stadig en af de mest omkostningseffektive kanaler at annoncere på.

Planlæg og spred dig
Lav en plan for, hvilke arrangementer der egner sig til hvilke platforme og kommunikationsformer. Et oplæg kan livestreames med Facebook Live. Den inderlige samtale kan foreviges i et billede, og det skarpe budskab kan klippes hårdt i en kort video.

Facebook straffer dig
Det er uvist, hvornår og i hvilket omfang Facebook begrænser udbredelsen af dit post, hvis du redigerer i billeder eller tekst. Men i kampen mod fake news er det sandsynligt, at redigerede posts bremses. Så tænk dig godt om, før du poster.

Facebook elsker sig selv
Vil du vise video, så upload den på Facebook. Linker du til Twitter eller Vimeo, er det muligt, at Facebook føler sig snydt og begrænser din posts rækkevidde.

Hastighed kan være afgørende
Meget tyder på, at Facebooks algoritme er i gang med at straffe posts, der linker til hjemmesider, der loader langsomt. Så har dit parti en langsom eller overbelastet server, kan det være en ide at hoste sin hjemmeside et andet sted.

Twitter for de store - Snapchat er de hurtige
Twitter er til topkandidaterne for at nå pressen og det professionelle netværk. For den lille lokalpolitiker giver det ingen mening. Snapchat og Instagram er for de unge eller ældre med flair for de hurtige medier. Linkedin giver mening for de fleste, og Facebook er for alle.

 

Dokumentation

DERFOR SKAL DU BRUGE DE SOCIALE MEDIER

5 grunde til at bruge Facebook ved KV17

- Kongen af rækkevidde: 3,6 mio danske brugere gør Facebook til det suverænt største sociale medie i Danmark.

- Kend din vælger: Med Facebook Insights kan du få indblik i, hvem dine fans er - baseret på køn, alder, geografi, samt hvornår de er online.

- Træfsikker kommunikation: For få midler kan du meget præcist ramme vælgerne i netop din kommune baseret på køn, alder, geografi, interesser mv.

- Gå live: Stream dine budskaber, når du vil.

- Det virker: Målinger viser, at mediet flytter stemmer.


5 grunde til at bruge Instagram ved KV17

- Ram de unge kvinder: Instagram er særligt populært blandt den yngre generation og blandt kvinder. 960.000 af platformens 1,6 mio brugere i Danmark er mellem 18 og 35 år. 540.000 af dem er kvinder.

- Udnyt synergierne: Koblet sammen med Facebook kan du ramme vælgere på tværs af medierne.

- Start en hashtag-kampagne: Det er set før under folketingsvalget med #EngangVarJegFlygtning. Start din egen kampagne med et hashtag og få brugerne til at generere indhold ved at bruge hashtagget.

- Udnyt æstetikken. Hvis du har sans for det æstetiske, er Instagram et oplagt medie til at dele kommunens smukke områder, behind the scenes mv.

- Bluf dig smart: Selv de dårligste fotografer kan levere flotte billeder med et filter.


5 grunde til at bruge Twitter ved KV17

- Fang de professionelle: Twitter er domineret af politikere, fagfolk og journalister, der venter på en god historie eller en god debat. Men husk at bruge de rigtige hashtags # og mentions @

- Styrk dit overblik: Twitter er stedet, hvor du får overblik over dagens debat og dine modkandidater.

- Opret lister: Ved at oprette lister kan du overvåge dine mærkesager og planlægge dine ytringer.

- En aktiv twitterprofil giver bedre synlighed i googlesøgninger.

- Kur mod lang i spyttet: Du har kun 140 tegn at gøre godt med, Det er den bedste øvelse for en politiker, der har meget på sinde.


5 grunde til at bruge Snapchat ved KV17

- Forbliv ung: Ram de unge under 30 år, som undgår mainstream medierne. Men øv dig, ellers bliver det kikset.

- Snapchat forever: Brug platformen til at lære dig selv om et nyt medie, som også er attraktivt efter et valg.

- Billig firstmover: Hvis få kandidater i din valgkreds benytter mediet, er det en oplagt mulighed for at være firstmover.

- Fjol dig frem: Snapchat har et hav af kreative muligheder for at sætte kulør på video og billeder. Så har du flair for det originale, er mediet et sjovt værktøj.

- Kend din kigger: Snapchat tillader dig at se, hvem der ser dine snaps. Det er brugbar data, når du skal målrette din kommunikation.


5 grunde til at bruge Linkedin ved KV17

- To millioner: Så mange danskere er på Linkedin, og der er mindre trafikeret end Facebook.

- Blog dig frem: Brug Linkedins blogplatform, Pulse, til at få sendt din blog ud som en notifikation til alle i dit netværk.

- Google er din ven: Linkedin er en søgestærk platform, der gør dig synlig i googlesøgninger.

- Erhvervslivets netværk: Opdateringer og blogs på Linkedin kan ramme erhvervsnetværk med gode mulighed for at få stemmer ud af erhvervsmæssige relationer.

- Linkedin er undervurderet af mange, men platformen har stor rækkevidde.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Astrid Haug

Selvstændig rådgiver, forfatter, forperson, Unicef Danmark, bestyrelsesmedlem, Symbion, Re-Zip, Nørrebro Teater, Gubra, medlem, ATVs digitale vismandsråd
cand.mag. i medievidenskab (Aarhus Uni. 2005)

Benjamin Rud Elberth

Digital direktør, Operate
cand.mag. i nordisk sprog og litteratur (Aarhus Uni. 2004), master i tværmedial kommunikation (Københavns Uni. 2008)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024