Vismænd anbefaler længere dagpengeperiode i krisetider

DAGPENGE: De økonomiske vismænd anbefaler politikerne at indføre et fleksibelt dagpengesystem, hvor dagpengeperioden hæves i krisetider. Ifølge vismændene er den nuværende ledighed dog ikke høj nok til at udløse en forlængelse.
Foto: colourbox.com
Jørgen Skadhede
Politikerne bør en gang for alle dræbe dagpengediskussionen ved at indføre et fleksibelt dagpengesystem. Et system, hvor dagpengeperioden automatisk bliver forlænget med et halvt år i krisetider med en ledighed over 7 procent.

Det anbefaler vismændene i Det Økonomiske Råd i deres nye rapport.

"Vi anbefaler et konjunkturafhængigt dagpengesystem, hvor dagpengeperioden er længere i lavkonjunkturer end i højkonjunkturer. Men det skal være et regelbaseret system, hvor det på forhånd er lagt fast og kendt, hvor højt ledigheden skal op for, at en længere dagpengeperiode udløses," siger overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen, professor i økonomi ved Københavns Universitet.

Han henviser til den model, som Arbejdsmarkedskommissionen foreslog i sin slutrapport i 2009. Her foreslog Arbejdsmarkedskommissionen en dagpengeperiode på to år i perioder med normal ledighed.

Fraråder midlertidig forlængelse
Stiger ledigheden til mere end 7 procent skulle dagpengeperioden ifølge forslaget automatisk forlænges med et halvt år, og kommer arbejdsløsheden over 9 procent yderligere et halvt år til en dagpengeperiode på i alt tre år.

Det skal være et regelbaseret system, hvor det på forhånd er lagt fast og kendt, hvor højt ledigheden skal op for, at en længere dagpengeperiode udløses.

Hans Jørgen Whitta-Jacobsen
Overvismand i Det Økonomiske Råd

Ifølge vismændene er det dybt problematisk med den nuværende situation, hvor dagpengeperiodens længde er til konstant politisk debat. Og vismændene fraråder at forlænge dagpengeperioden midlertidigt i forbindelse med finansloven, sådan som Enhedslisten ellers har foreslået.

"Vi fraråder, at reglerne for dagpenge ændres ved konkrete beslutninger fra den ene konjunktursituation til den anden. I den aktuelle situation fraråder vi endnu en midlertidig lempelse af dagpengereglerne. Ændringer fra gang til gang skaber uklarhed om reglerne og kan dermed mindske tilskyndelsen til en effektiv jobsøgning," siger Hans Jørgen Whitta-Jacobsen.

Det system, som vismændene anbefaler, vil ikke betyde, at dagpengeperioden vil blive forlænget i den nuværende situation. Arbejdsløsheden er lige nu på 6,3 procent, viser helt friske tal fra Danmarks Statistik.

Ledigheden ikke høj nok til forlængelse
I et historisk perspektiv er den nuværende ledighed ikke skræmmende høj, sådan som det var tilfældet i begyndelsen af 1990'erne med en ledighed på over 10 procent.

"Bruttoledigheden er ikke højere, end den var i de relativt gunstige år 2005 og 2006. Vores undersøgelser viser, at det generelt set ikke er vanskeligere for de ledige at finde job i dag, end det var i 2005-2006," siger Hans Jørgen Whitta-Jacobsen.

Han påpeger, at der er en gevinst ved, at dagpengesystemet tilskynder til en relativt mere intens jobsøgning i højkonjunkturer.

En gevinst ved et fleksibelt dagpengesystem er også, at den større tryghed for de ledige i lavkonjunkturer kan bidrage til at holde hånden under det private forbrug, netop når der er mest brug for at understøtte efterspørgslen.

Medmindre politikerne er i stand til at finde pengene til en fleksibel dagpengeperiode et andet sted i statskassen, må den nuværende dagpengeperiode på to år sænkes. Ellers øger man bare underskuddet på de offentlige finanser, slår vismændene fast.

"En fuldt finansieret omlægning fra det nuværende system til et konjunkturafhængigt system, som vi foreslår, vil betyde, at dagpengeperioden i en situation uden konjunkturmæssig forlængelse skal være mindre end to år. Ellers skal den nødvendige finansiering findes et andet sted," siger Hans Jørgen Whitta-Jacobsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hans Jørgen Whitta-Jacobsen

Professor, Økonomisk Institut, Københavns Uni., fhv. overvismand, De Økonomiske Råd
cand.polit. (Københavns Uni. 1984), ph.d. i økonomi (1989)

0:000:00