Vismænd: Dansk økonomi i fremgang

VÆKST: Dansk økonomi har det seneste halvandet år oplevet fremgang, og de økonomiske vismænd forventer i år en vækst i BNP på omkring to procent.

Foto: Colourbox
Cecilie Gormsen

Den danske økonomi er på rette vej. Det er konklusionen i en netop offentliggjort rapport fra de økonomiske vismænd.

De seneste halvandet år har der været en positiv, omend beskeden, vækst i dansk økonomi, og det forventes, at fremgangen fortsætter og forstærkes de kommende år. Det skyldes flere ting, blandt andet en normalisering af den danske forbrugs- og investeringsadfærd samt stigende eksport. 

"Der har været behersket fremgang i dansk økonomi det seneste halvandet år, og vi vurderer, at fremgangen nu vil tage til i styrke. Vi forventer, at BNP vil vokse med omkring to procent både i år og næste år. Det vil trække den private beskæftigelse op med 60-70.000 personer," siger overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen i en pressemeddelelse.

Mens vismændene forventer, at beskæftigelsen vil stige med omkring 65.000 personer i den private sektor, forventer man derimod, at den offentlige beskæftigelse vil forblive omtrent uændret.

Holder sig inden for lov
Regeringens planlagte finanspolitik indebærer en lav vækst i det offentlige forbrug og et fald i de offentlige investeringer. Dermed er der udsigt til en gradvis opstramning af finanspolitikken de kommende år. Vismændenes vurdering er, at de finanspolitiske målsætninger vil blive overholdt.

"Vi vurderer, at de offentlige finanser grundlæggende er sunde og holdbare på lang sigt," siger Hans Jørgen Whitta-Jacobsen og fortsætter:

"Underskuddene på de offentlige finanser går til grænserne i 2015 og 2016, men vi vurderer, at de finanspolitiske målsætninger vil blive overholdt. Denne vurdering bygger på, at de planlagte finanspolitiske opstramninger frem mod 2020 gennemføres."

Der er udsigt til overskud på de offentlige finanser i 2020. Det strukturelle underskud, der ifølge budgetloven maksimalt må udgøre 0,5 procent af BNP, forventes at holde sig under denne grænse alle år frem til 2020. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00