Vismænd: Det går godt for dansk økonomi

OPSVING: Trods usikkerheden om den internationale økonomi er der fortsat fremgang i den danske. Sådan lyder konklusionen fra de økonomiske vismænd, der samtidig kritiserer regeringens håndværkerfradrag. Se hovedpunkterne i den nye vismandsrapport her.

Udsigten for den danske økonomi er god.

Sådan lyder konklusionen fra formandskabet i Det Økonomiske Råd i sin netop offentliggjorte efterårsrapport, der er de uafhængige vismænds bud på tilstanden i dansk økonomi.

Vismændene forventer, at fremgangen i økonomien vil fortsætte og være tiltagende, og frem mod 2025 forventes beskæftigelsen at stige med 250.000 personer.

“Vi forventer tiltagende vækst i dansk økonomi de kommende år. Det vil næppe komme til at buldre derudaf, men vi vurderer, at væksten vil være stærk nok til at trække en fremgang i beskæftigelsen på knap 100.000 personer henover årene 2015 til 2017,” siger overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen og fortsætter:

“Der er lagt op til en stramning af finanspolitikken de kommende år, så væksten årligt dæmpes med mellem et kvart og et halvt procentpoint. Det, vurderer vi, er passende afstemt med hensynet til såvel konjunktursituation som behovet for at konsolidere de offentlige finanser.”

Usikkerhed om global økonomi
Baggrunden for fremgangen er blandt andet den lempelige europæiske pengepolitik, den lave eurokurs, den lave oliepris og en mindre vækstdæmpende finanspolitik i Europa end hidtil. Der hersker ellers en vis usikkerhed om udsigterne for den globale økonomi blandt andet på grund af en svækkelse af den økonomiske fremgang i en række vækstøkonomier, herunder Kina. Men der kan ikke konstateres en tydelig negativ afsmitning på væksten i USA eller Europa, og derfor vurderes konsekvenserne for dansk økonomi at være begrænsede. 

De økonomiske vismænd kritiserer, at regeringen har genindført boligjobordningen - det såkaldte håndværkerfradrag - og kalder det uhensigtsmæssigt. Overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen har faktisk svært ved at se argumenterne for at fortsætte håndværkerfradraget.

Stop håndværkerfradraget
"BoligJob-ordningen burde ikke videreføres. Der er kommet godt gang i boligmarkedet, og lønningerne i byggebranchen stiger mere end lønningerne generelt. Det taler klart imod at fortsætte en støtteordning, der særligt kommer byggebranchen til gode,” siger han og fortsætter:

”Der er heller ikke noget, der tyder på, at BoligJob-ordningen reducerer sort arbejde. Det er svært at finde gode argumenter for at fortsætte BoligJob-ordningen.”

De økonomiske vismænd peger på, at den ventede fremgang i økonomien gradvist vil øge presset på arbejdsmarkedet. Selvom det ikke er tilfældet lige nu, bør man være opmærksom på, at der kan opstå situationer med mangel på arbejdskraft, lyder det fra de økonomiske vismænd. I den nye rapport peger de samtidig på, at boligmarkedet er i fremgang, beskæftigelsen i bygge- og anlægssektoren er steget, og lønstigningstakten i byggebranchen er tiltagende.

Forrige artikel Kommuner skal stemme om sammenlægning Kommuner skal stemme om sammenlægning Næste artikel Har du fulgt med: Prøv quizzen Har du fulgt med: Prøv quizzen
Holstein: Ellemanns reelle styrke bliver testet om få dage

Holstein: Ellemanns reelle styrke bliver testet om få dage

NY FORMAND: Jakob Ellemann-Jensen kan være godt tilfreds oven på lørdagens ekstraordinære landsmøde. Den nye V-formands vigtigste opgave bliver nu at aflive fløjkrigene, vurderer Altingets politiske kommentator.