Vismand fejer mål om færre landbrugsdyr af bordet: Vil gøre omstillingen dyrere

Enhedslistens forslag om at sætte et reduktionsmål for den animalske produktion er en dårlig idé, mener miljøøkonomisk vismand. Omstillingen bliver dyrere, hvis man låser sig til bestemte tiltag, lyder argumentet. Det vigtigste er at nå klimamålene, siger EL.

Professor på Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi ved Københavns Universitet Lars Gårn Hansen er medlem af Det Miljøøkonomiske Råds formandsskab. Rådet anbefaler, at man indfører en klimaskat på landbruget.
Professor på Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi ved Københavns Universitet Lars Gårn Hansen er medlem af Det Miljøøkonomiske Råds formandsskab. Rådet anbefaler, at man indfører en klimaskat på landbruget.Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Andreas Arp

Det er uklogt at reducere drivhusgasudledningerne fra landbruget ved at sætte et mål for størrelsen på den animalske produktion.

Sådan lyder vurderingen nu fra professor og miljøøkonomisk vismand Lars Gårn Hansen, efter at Enhedslisten tidligere på ugen foreslog at halvere antallet af landbrugsdyr frem mod 2030.

Lige så dyrt, det kan være at forelske sig i bestemte tiltag, lige så dyrt kan det være at udelukke bestemte tiltag.

Lars Gårn Hansen
Professor ved Københavns Universitet og medlem af Det Miljøøkonomiske Råds formandsskab

Formålet med udspillet er ifølge partiet at sikre klimahandling i landbruget, så man i mindre grad sætter sin lid til usikre teknologier.

Lars Gårn Hansen anerkender, at forslaget med ”stor sikkerhed” vil have en stor klimaeffekt. Men det betyder ikke, at det er en god idé.

”Der er ikke nogen kunst i at nå et mål, hvis omkostningerne er ligegyldige. Derfor er det også en vigtig del af den grønne omstilling, at de samfundsøkonomiske omkostninger bliver så små som muligt,” siger topøkonomen og fortsætter:

”I det konkrete tilfælde risikerer man at afskrive sig selv fra nogle betydelige muligheder for billige reduktioner i den animalske produktion, fordi man låser sig fast på at lukke en procentdel af den.”

Ifølge Enhedslisten vil en halvering af landbrugets animalske produktion give en reduktion på 3,1 millioner ton drivhusgasser i 2030.

I landbrugsaftalen fra sidste år er målet, at udledningerne fra landbruget skal reduceres med minimum seks millioner ton.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00