Vraget V-politiker: Valgresultat må føre til selvransagelse

VALG: Vælgerne har set ting i toppen af ledelsen, som de ikke bryder sig om. Sådan lyder forklaringen på Venstres tilbagegang fra Kim Andersen, som var en af de mange Venstre-politikere, der mistede sin plads i Folketinget. 

Kim Andersen (V) blev ikke genvalgt til Folketingets i Østjyllands Storkreds.
Kim Andersen (V) blev ikke genvalgt til Folketingets i Østjyllands Storkreds.Foto: Venstre.dk
Lise-Lotte Skjoldan

Nok har Lars Løkke Rasmussen genvundet nøglerne til Statsministeriet, men for partiet Venstre har det netop afholdte folketingsvalg ikke været nogen stor succes.

I forhold til valget 2011 er folketingsgruppen blevet 13 mandater mindre. Og det er gået ud over en række folketingsmedlemmer, der ikke er blevet genvalgt til endnu en periode på Christiansborg.

En af dem er Kim Andersen, som har siddet i Folketinget for Venstre siden 1998. Han kalder Venstres valgresultat for en “blodtud” og mener, den generelle tilbagegang er årsagen til, at han ikke selv blev valgt.

“Venstre har fået et rigtigt dårligt valg, som også har givet et stærkt udslag i Østjylland, hvor jeg er opstillet,” siger han.

Det dårlige valgresultat er et udtryk for, at Venstres kernevælgere gerne har ville give partiet en lærestreg, påpeger Kim Andersen. Han mener, at vælgerne overordnet set er godt tilfredse med Venstres politik, og at grunden til tilbagegangen derfor skal findes andetsteds.

“Jeg tror, vælgerne har set nogle ting i den øverste ledelse, som de ikke finder er i orden,” siger Kim Andersen.

Venstre har i løbet af valgperioden ligget til over 30 procent i meningsmålingerne, men efter sagerne om formand Lars Løkke Rasmussens tøj-indkøb og dyre rejser er partiet dykket kraftigt. Ved valget endte Venstre på 19,5 procent og en tilbagegang på 7,2 procentpoint i forhold til valget i 2011. 

Den markante tilbagegang må give anledning til interne overvejelser, mener Kim Andersen.

“Når man mister 13 mandater og bliver tredjestørste parti efter i lang tid at have været det største, så må man overveje, hvad der er årsagen til det, og hvordan man undgår at havne i samme situation igen.”

Forskellige fortællinger i V
Anne-Mette Winther Christiansen er også opstillet i Østjylland og har heller ikke genvundet sit mandat. Det ærgrer hun sig meget over, og hun fremhæver også det generelle valgresultat som en af årsagerne.

“Minus 13 mandater - det er et svar, der står og runger for sig selv,” siger hun.

Hun vil dog ikke give svaret på, hvad tilbagegangen skyldes.

“Det er en stor analyse, som skal ske samlet. Og det hører allerbedst til i Venstre, hvor man må sætte sig i studiekredse og tage drøftelserne. Der er nok forskellige fortællinger, alt efter hvor man står,” siger Anne-Mette Winther Christiansen.

Mere fokus på yderområderne
Flemming Damgaard Larsen har siddet i Folketinget siden 2001. Han stillede op i Sjællands Storkreds, men blev heller ikke genvalgt. Han peger på, at vælgerne i hans egen Roskilde-kreds ikke i så høj grad stemmer lokalt, og at han derfor ikke har fået så mange stemmer. Men hans manglende genvalg skyldes også tilbagegangen på landsplan.

Flemming Damgaard Larsen fremhæver, at Dansk Folkeparti og Liberal Alliance især har haft medvind ved dette folketingsvalg - og når nogle partier går op, må andre gå ned.

Han tør ikke spå om, hvorfor det lige er Venstre, der er gået ned. Men han mener, at partiet fremadrettet bør have mere fokus på udfordringerne i yderområderne og på landets øer. Han håber, at det er en af de politiske områder, som Venstre i forbindelse med regeringsdannelsen vil prioritere.

“Det er ikke kun i yderområderne, vælgerne mener, udfordringer skal tages mere alvorligt. Det er i hele Danmark. For ellers får man et halvt Danmark, og det er der ikke nogen, der ønsker.”

Anne-Mette Winther Christiansen mener også, at udkantsproblematikken kan have betydet, at nogle vælgere er gået til Dansk Folkeparti. Det gælder også i Djurskredsen, hvor hun selv er stillet op. Her er der store udfordringer med ledighed og uddannelsesniveau, påpeger hun.

Men at vælgerne har valgt Dansk Folkeparti frem for hendes eget parti, skyldes ikke, at Venstre ikke har været gode nok til at italesætte yderområdernes udfordringer, understreger hun.

“Vi har haft det ene politiske oplæg efter det andet, og der har været pressemøder midt i valgkampen, hvor vi har fremlagt landdistriktsprogram. Jeg synes ikke, jeg har manglet værktøjer som kandidat.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00