Yngre kvindelig maler bag officielt Fogh-portræt

FOGH-PORTRÆT: Simone Aaberg Kærn (født 1969) har malet Folketingets officielle portræt af tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen.
Rasmus Nielsen

Fredag 3. december er der afsløring af maleren Simone Aaberg Kærns officielle portræt til Folketinget af tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V).

Det sker i Folketingets Samtaleværelse, der bruges til repræsentative formål og i forvejen er spækket med kunst.  

Simone Aaberg Kærn har studeret på Det Danske Kunstakademi fra 1993-98. Sideløbende studerede hun på Goldsmith College of Fine Art i London og tog flycertifikat i Storbritannien.

Progressivt
Det er lykkedes Anders Fogh Rasmussen, den nuværende NATO-generalsekretær, gennem mere end et år at bevare det hemmeligt, hvem han havde bedt om at male sit portræt. Det bliver umiddelbart efter afsløringen hængt op i Folketingets Vandrehal side om side med statsminister-forgængerne Poul Nyrup Rasmussen (S) og Poul Schlüter (K) samt alle de andre tilbage til fra før Stauning.

Hemmelighedkræmmeriet skyldes bl.a., at Fogh og Folketinget ville forbeholde sig retten til at forkaste det frembragte værk uden at bringe kunstneren i offentlig forlegenhed. Et besværligt synspunkt set fra nysgerrige presseøjne, men hensynsfuldt. Hvorvidt opløbet har kasseret noget Fogh-portræt, melder historien indtil videre ikke noget om.

Mens Nyrup valgte den moderne danske klassiker Michael Kvium til sit portræt, er valget af Simone Aaberg Kærn på sæt og vis overraskende. Hun er langtfra kendt som nogen klassisk portrætkunstner, og på den måde kan valget udlægges som progressivt og "ungt" af Anders Fogh Rasmussen.

På forhånd knytter der sig da også store forventninger til portrættet, som traditionen tro er betalt af Folketinget. "Et mærkeligt, overraskende møde - men uhyre interessant", lyder en kunstkyndig vurdering på forhånd om Foghs valg af Kærn.

Open Sky i Malmø
Simone Aaberg Kærn, der er født i København, er i følge Kvindernes Blå Bog mest kendt for filmen "Smiling in a War Zone" fra 2005. I 2006 havde hun en soloudstilling kaldet "Open Sky" i Malmø Kunsthall. Hun har udstillet talrige steder, og hun er bl.a. repræsenteret på Louisiana og på Statens museum for kunst. Portrætserien "Sisters in the Sky" er vist rigtig mange steder i ind-og udland, bl.a. i Venedig i 1999.

Allerede i 1997 fandt Jyllands-Posten frem til hende og kårede hende som årets kunstner.

Det er kun afgåede formænd for Folketinget og tidligere statsministre, der males for Folketingets regning og hænges op i bygningen, så malerierne kan beundres af de mange besøgende, der igennem kunsten bliver erindret om de tidligere toppolitikernes eksistens og eftermæle.

Et af de mest berømte og anerkendte statsministerportrætter i Folketinget er den nordjyske landskabsmaler Johannes Hofmeisters enkle men dybt indlevede portræt af den afdøde socialdemokratiske statsminister Jens Otto Krag, der var en hyppig gæst i netop Vendsyssel, i hvis omgivelser med hav og mark han er skildret.

Fortrænger Nyrups topplacering
Onde tunger vil vide, at folk gerne går ind i politik for til sin tid at blive husket. Der knytter sig stor ærekærhed til udøvelse af det politiske håndværk, og f.eks. da Nyrups portræt skulle hænges op, gik den tidligere S-statsminister meget aktivt ind i, hvor i Folketinget maleriet kom op. Det blev på en særdeles synlig endevæg - helt for sig selv. Nu er der så optræk til, at Fogh sætter sig på den attraktive plads og skubber Nyrup til side - i retning mod Stauning. I hvert fald skrev Altinget.dk allerede for halvandet år siden:

"Man kunne forestille sig, at det nyeste portræt fremover skal hænge dér, hvor Nyrup i dag hænger. Så kan man flytte Nyrup ned til den modsatte væg, så han kommer nærmere Stauning. Det har han tidligere udtrykt ønske om," siger specialkonsulent Jens Christian Jacobsen, der er ansvarlig for Folketingets kunstsamling og desuden sekretær i Folketingets rådgivende kunstudvalg.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Fogh Rasmussen

Formand og stifter, Rasmussen Global og Alliance of Democracies Foundation, seniorrådgiver, Citigroup, fhv. generalsekretær, Nato, fhv. statsminister (V), partiformand & MF
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1978)

Poul Nyrup Rasmussen

Protektor, Det Sociale Netværk/headspace Danmark, fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. formand, PES & LORC, fhv. MEP
cand.polit. (Københavns Uni. 1971)

0:000:00