Debat

Yngste byrådsmedlem i Aarhus: Gennemsnitsalderen i politik er stadig for høj

Ældre politikere insisterer på at indsnævre unges frihed. Derfor er der behov for flere unge stemmer i dansk politik. Resultater fra valget tyder på, at vi endnu ikke er i mål, skriver Mathilde Hjort Bressum (V) fra Altingets Ungepanel.

I stedet for at insistere på et regelsamfund med evige begrænsninger tilrettelagt af en ældre generation, er der mere end nogensinde før brug for unge stemmer, skriver Mathilde Hjort Bressum (V), der på nuværende tidspunkt er det yngste medlem af Aarhus Byråd.<br>
I stedet for at insistere på et regelsamfund med evige begrænsninger tilrettelagt af en ældre generation, er der mere end nogensinde før brug for unge stemmer, skriver Mathilde Hjort Bressum (V), der på nuværende tidspunkt er det yngste medlem af Aarhus Byråd.
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Mathilde Hjort Bressum
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Ældre, formynderiske politikere leger smagsdommere over unge menneskers liv. Dette er en tendens, som ses på både kommunalt og nationalt plan. 

Regeringen har i den seneste valgperiode tordnet frem med formaninger om, hvilket gymnasium de unge skal gå på. Man fratager derved de unge deres frie valg og tager dem til gidsler i forsøget på at løse udfordringer med integrationen. 

Fakta

Ungdomsoprøret

Det bliver de gamle, der bestemmer. 

Fra nu af bliver omdrejningspunktet for den politiske kamp om samfundsindretningen de ældre vælgere – deres livsvilkår, værdier og interesser. 

Sådan skrev Altingets politiske redaktør Esben Schjørring allerede sidste år. 

For at sikre, at de unge også høres, giver Altinget hver tirsdag plads til en ung, politisk stemme på forsiden.

Du kan se panelet her.

Yderligere ses det i regeringens seneste sundhedsudspil, at man igen er ude med en løftet pegefinger til de unge mennesker, som nu først skal have lov til at købe en dåseøl i Rema 1000, den dag de fylder 18 år. 

Den samme tendens så man også, da flere partier insistererede på at flytte uddannelser væk fra de store byer. Det eneste, det skaber, er uddannelser af lavere kvalitet og utilfredse studerende, der får svært ved at finde sig et studierelevant job. 

Som et ungt menneske finder jeg det ærlig talt forkasteligt, og som en frihedselskende politiker oplever jeg det som foruroligende. Den stigende mistillid til unge er bekymrende.  

De ældre politikere mener åbenbart ikke, at vores generation er voksne nok til selv at træffe egne valg. Jeg tror, at meget af det handler om, at gennemsnitsalderen i politik ganske enkelt er for høj, og at der mangler unge stemmer. Det er dybt uacceptabelt, at ældre politikere gang på gang forsøger at agere smagsdommere over, hvordan folk skal indrette deres eget liv. 

Desværre er det ikke kun landspolitisk, at man ser de unge menneskers frihed blive indskrænket. Det samme sker i de store byer. Måske er det, fordi aldersgennemsnittet i kommunalbestyrelserne er for højt? 

I Aarhus Kommune besluttede den socialdemokratiske borgmester sammen med Konservative og Socialistisk Folkeparti sig for at gøre det ulovligt at høre musik i nogle af byens centrale parker om aftenen.  

Også de foreløbige resultater fra Folketingsvalget tyder på, at vi endnu ikke er i mål.

Mathilde Hjort Bressum
Byrådsmedlem (V), Aarhus Byråd

For mig som 24-årig studerende i en af Danmarks yngste byer er det svært at forstå, hvorfor den ældre generation skal træffe den beslutning på de unges vegne. Vi forbyder heller ikke trafik om aftenen, selvom denne kan larme. Borgerne har jo selv valgt at bo, hvor de gør.  

Hvis man vælger at bo i Aarhus midtby, må man vel også forvente, at der af og til kan være lidt festglade mennesker, som kan nyde en øl med lidt musik, uden at det skal være ulovligt? 

Corona-nedlukningen var hård for mange unge i Danmark. Rigtig mange sad indespærrede på få kvadratmeter frarøvet den sociale hverdag med deres nærmeste venner og veninder.  

Det har ført til ensomhed, depression og haltende motivation til at studere. Derfor undrer det mig, at man fortsætter med restriktioner og begrænsninger selv efter langvarige nedlukninger. 

Læs også

Gang på gang ses det, at aldersgennemsnittet er for højt i politiske beslutningsorganer. Også de foreløbige resultater fra Folketingsvalget tyder på, at vi endnu ikke er i mål. Det er nødvendigt med flere unge stemmer, når de ældre politikere har mistro overfor os unge og ønsker at bedrive en restriktiv og frihedsindskrænkende politik over for landets børn, unge og studerende.  

I stedet for at insistere på et regelsamfund med evige begrænsninger tilrettelagt af en ældre generation, er der mere end nogensinde før brug for unge stemmer. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mathilde Hjort Bressum

Byrådsmedlem, politisk ordfører (V), Aarhus Kommune
bachelor i statskundskab (Aarhus Uni. 2021)

0:000:00