Ziegler om for sent generationsskifte i K: “Det er et område, vi har svigtet”

Q&A FRA LANDSRÅD: Talenthold, stabilitet og en revideret selvforståelse skal være med til at sikre K mandatfremgang. Altinget har talt med partiets næstformand, Michael Ziegler, om, hvordan partiets tidligere storhed har været hæmmende, og hvordan K vil skabe nye profiler.

Konservatives næstformand, Michael Ziegler, mener, at arbejdet med at skabe fremtidens K-profiler er et område, man har svigtet. Han nærer håb om, at man kan skabe en ny Bendt Bendtsen gennem partiets talentprogram, som han står i spidsen for.
Konservatives næstformand, Michael Ziegler, mener, at arbejdet med at skabe fremtidens K-profiler er et område, man har svigtet. Han nærer håb om, at man kan skabe en ny Bendt Bendtsen gennem partiets talentprogram, som han står i spidsen for.Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix
Simon LesselFreja Søgaard

Har den konservative selvforståelse om fordums styrke fyldt for meget i partiet?

“I de senere år – og før Søren kom til – har det været et problem for alle partiformænd, at der var en bevidsthed om, at vi skulle op på et naturligt niveau, som lå på omkring 15 procent. Det må man bare glemme i dag, for vi er i en anden tid, hvor vilkårene er nogle andre. Der er en hårdere konkurrence, og der er flere partier, og derfor er der også alt andet lige færre stemmer til de gamle partier. Det er bare et vilkår. Det er der en anden erkendelse af i dag. Alle partier synes, de burde være noget større, men der er ikke længere en hæmmende refleksion tilbage mod, at man skal op på 15 procent igen, før vi er tilfredse.”

Hvornår stoppede den hæmmende refleksion, som du kalder det? 

“Det tror jeg ikke, man kan sætte dato på, for det er kommet over nogle år. Ved de valg, hvor man tager nogle ordentlige dyk, har man en forventning om, at man kan komme tilbage ved næste valg til det niveau, man faldt fra. Men der er vi bare et andet sted mentalt nu. Vi har den størrelse, vi har, og nu arbejder vi støt og roligt på at gå frem, hvilket er det naturlige sigte at have. Tanken om at spejle sig i historiske niveauer, der lige nu er urealistiske, gavner ingen.”

Tanken om at spejle sig i historiske niveauer, der lige nu er urealistiske, gavner ingen.

Michael Ziegler
Næstformand, Konservative

Var I for lang tid om at komme til den erkendelse? 

“Det var man måske nok i virkeligheden. Og det er ikke en kritik af nogen, for jeg har jo selv været en af dem, der har spejlet os tilbage i tiden og ment, at vi i hvert fald burde kunne komme op på 15 procent. Og da vi kom godt under 10, burde vi i hvert fald kunne komme tilbage til de 10 procent, der var Bendt Bendtsen-niveauet. Det er bare ikke sådan, man skal tænke. Det er en anden tid, og det niveau og fundament, vi har nu, skal vi stille og roligt udbygge. Det er den eneste gangbare strategi.”

Vil du sætte procenter på, hvad der så er partiets naturlige størrelse? 

“Nej, for jeg mener simpelthen ikke, at der er naturlige størrelser mere. Selvfølgelig er der nogle vælgergrupper, som lige nu stemmer på andre end os, men som måske har os som andetvalg. Der er et potentiale, men det er klart, at nogle dagsordener er blevet – om ikke erobret af andre partier – så har andre partier i hvert fald trængt sig ind på de dagsordener. Vi har Liberal Alliance, der har taget nogle af vores vælgergrupper, som tidligere havde os som det naturlige valg”.

Hvad er ambitionsniveauet så, hvis I ikke vil sætte procenter på? 

“Jeg har ikke hørt nogen i det her parti sætte tal på, hvad vi skal lande på efter det her valg. Jeg ved heller ikke, om det gør nogen forskel. Det er jo ikke sådan, at det er nemmere at nå et bestemt tal, fordi du har sagt det højt. Det kan virke modsat i virkeligheden. Det afgørende er, at vi har en helt klar ambition, at vi skal gå frem ved næste valg, og vi skal gå frem med et par mandater. Hvis vi lykkes med det, er det en succes, fordi vi godt ved, at der ikke er noget quickfix, der kan sende os tilbage til fordums styrke”.

I har mistet profiler som Brian Mikkelsen, Bendt Bendtsen og Lene Espersen, og Connie Hedegaard er der heller ikke længere. Hvornår blev I klar over, at det var tid til, at I skulle skabe fremtidens politiske profiler?

“Det er helt klart et område, vi har svigtet. Schlüter er jo den største konservative skikkelse i Danmark overhovedet og har gjorde rigtig mange gode ting. Men hvis man kunne skrue tiden tilbage, kunne jeg godt tænke mig, at man havde gjort noget ud af det (talentudviklingen, red.) dengang, for så tror jeg, vi havde været et andet sted i dag. Men det er nemt at sige bagefter.”

Har etableret talenthold 
Partiet har efter valgresultatet i 2011, hvor partiet tabte 10 mandater og endte med 4,9 procent af stemmerne, arbejdet med at skabe nye konservative politiske profiler gennem et talentudviklingsprogram.

Det talentudviklingsprogram står Michael Ziegler i spidsen for, efter idéen opstod hos tidligere partiformand Lars Barfoed.

Her arbejder man med op mod 20 konservative unge konservative politikere ad gangen og håber, at de gennem blandt andet intensiv medietræning og strategisk politikudvikling kan udvikle sig til fremtidens politiske profiler for partiet. Partiets gruppeformand, Mette Abildgaard, er blandt andet et produkt af talentholdet.

Hvad skal talentholdet føre til? 

“Det skal føre til, at vi får uddannet flere og flere, der har en ambition og evnerne til at blive folketingsmedlemmer eller borgmestre. Det sigter meget mod – og det skal ikke lyde forkert – den professionelle politiker. Dem, der vil gå efter at komme i Folketinget eller blive borgmester. Det er der, hvor vi skal have fyldt op med stærke profiler.”

Vil I sætte tal på, hvad talentholdet skal føre til? 

“Det vil være en forfladigelse af det at begynde at sætte tal på og sige, at det skal give x antal profiler.” 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00