Ét år til valget: Her er der udsigt til generationsskifte i Venstre-kommuner

KOMMUNALVALG: Der er et generationsskifte på vej i Venstres jyske bagland, hvor en række af partiets centrale borgmestre har meddelt, at de ikke genopstiller. Med præcis ét år til valgdagen gør Altinget status på en række kommuner, hvor der er noget særligt på spil for V.

Efter 30 år i lokalpolitik har Haderslevs borgmester af flere omgange, Venstres H.P. Geil, valgt ikke at genopstille igen. Flere af venstres jyske borgmesterveteraner følger trop.
Efter 30 år i lokalpolitik har Haderslevs borgmester af flere omgange, Venstres H.P. Geil, valgt ikke at genopstille igen. Flere af venstres jyske borgmesterveteraner følger trop.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Der er stadigvæk længe til.

Men rundtom blandt landets byrådspolitikere og lokale partiforeninger er forberedelserne til næste års kommunalvalg allerede i fuld gang.

I disse dage, uger og måneder er det ikke mindst udpegning og valg af spids- og borgmesterkandidater, som er i fuld gang på tværs af partier og kommuner. Ofte er det velkendte ansigter, som går igen, men mange steder er nye på vej frem.

Det gælder ikke mindst i en række jyske kommuner, hvor flere Venstre-veteraner har valgt ikke at genopstille.

I både Billund, Vejen, Varde, Haderslev, Herning og Kolding har de siddende V-borgmestre meddelt deres forestående afgang. Også i Tønder, Glostrup og Sønderborg kan valget blive spændende for Venstre.

Hernings kommende borgmester er udpeget
Hernings borgmester gennem snart 19 år, Lars Krarup (V), takker af ved næste valg. Men der er stort set allerede klarhed om, hvem der må forventes at tage over. 

Som en stærk Venstrehøjborg med absolut flertal i byrådet sker valget af kommunens borgmester de facto, når Venstre udpeger sin kandidat til posten.

Og den opgave lagde partiets kommuneforening sidst i september på skuldrene af den hidtidige formand for kommunens familie- og børneudvalg Dorte West (V).

Tre kampvalg om at blive borgmesterkandidat
Også i Varde, Vejen og Billund er det Venstres lokalforeninger, der udpeger den mest sandsynlige kommende borgmester, når de bliver enige om deres bud på en afløser for de afgående borgmestre - henholdsvis Erik Buhl Nielsen, Egon Fræhr og Ib Kristensen.

I alle tre kommuner er der kampvalg om posten.

Allerede mandag aften kan der komme en afklaring i Vejen, mens afstemningen i Billund er den 24. november, og Venstre i Varde venter til slut januar.

Landspolitisk indskiftning i Kolding
I Kolding meddelte borgmester Jørn Pedersen (V), som har siddet på posten siden 2009, allerede forud for valget i 2017, at den nuværende periode ville blive hans sidste.

Den lokale kandidat Jakob Vile stod til at overtage rollen som borgmesterkandidat, men han blev overhalet, da et snævert flertal blandt de lokale partimedlemmer pegede på tidligere minister Eva Kjer Hansen.

Hun blev fløjet ind som landspolitisk forstærkning, efter SF-koryfæet Villy Søvndal i august meddelte, at han vil gå efter at snuppe borgmesterkæden i Kolding fra Venstre.

Selv om Kolding traditionelt er en socialdemokratisk by, så har kommunen siden kommunalreformen favnet et opland, hvor Venstre står stærkt. Kombineret med Jørn Pedersens gode personlige valg har Kolding derfor længe set ud som en sikker havn for Venstre.

Men selv om Eva Kjer Hansen derfor kan se ud som en favorit, er intet givet med sikkerhed. Og med to landspolitisk kendte kandidater i front vil der uden tvivl blive holdt godt øje med optakten til slaget om Kolding.

Læs om det kampvalg, der skal holdes i Venstre i Haderslev tirsdag, om et Venstre-drama i Tønder, en borgmesterafgang i Glostrup og Ellen Trane Nørbys udfordring i Sønderborg i den fulde artikel på Altinget Kommunal. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dorte West

Borgmester (V), Herning Kommune
Cand.oecon.

Egon Fræhr

Fhv. borgmester (V), Vejen Kommune
cand.agro.

Ellen Trane Nørby

Fhv. minister & MF 2007-22 (V), byrådsmedlem, Sønderborg
cand.mag. i kunsthistorie (Københavns Uni. 2005)

0:000:00