Debat

3F Byggegruppen om OK20: Vi kom, vi så, vi tog ansvar

DEBAT: Det havde været uansvarligt at vente med overenskomstforhandlingerne i byggebranchen til efter coronakrisen, skriver formand for 3F Byggegruppen i Frederiksborg.

Forhandler og formand for 3F Byggegruppen Claus Von Elling, da Dansk Byggeri og 3F Byggegruppen forhandler overenskomst i byggeriet.
Forhandler og formand for 3F Byggegruppen Claus Von Elling, da Dansk Byggeri og 3F Byggegruppen forhandler overenskomst i byggeriet.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Peter Bøgh Kjærulff
Formand for Byggegruppen, 3F Frederiksborg

Vi kom, vi så, vi tog ansvar. Så kort kan det siges om 3F’s Byggegruppe og overenskomstforliget med Dansk Byggeri – og det er mere, end jeg kan sige om vores arbejdsgivere.

Vi har hele tiden sat os for at bekæmpe social dumping, og dette har egentlig hele tiden været vores mål, siden midten af sidste krise. Desværre så bliver det med den indstilling, vores modpart har, også et fokus, vi kommer til at have mange år endnu.

Dansk Byggeri mener ikke, at der reelt findes social dumping – og det er til trods for at mange af deres medlemmer lider under at blive udkonkurreret af virksomheder, som spekulerer i ikke at lønne deres ansatte efter kvalifikationer, men ved at holde lønnen kunstigt lav, og meget tæt på mindstelønnen.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Vores overenskomst er en minimallønsoverenskomst, hvor mindstebetalingssatsen er udgangspunkt, og derefter fastsættes lønnen ved lokal lønforhandling, men dette har nogle firmaer desværre valgt at spekulere i, og med billigelse af Dansk Byggeri. Desværre mærker både vores og deres medlemmer konsekvensen direkte på pengepungen.

Corona efterlader regning til alle
Vi er kommet med mange løsninger, men alle er pure afvist af Dansk Byggeri, men nu er situationen blevet en anden – ikke at social dumping er forsvundet, men Danmark er blevet kastet ud i en sundhedskrise, som kommer til at efterlade en regning til os alle. Både arbejde og virksomheder. Derfor er det altoverskyggende vigtigt, at vi udviser samfundsansvar, og sikrer vores medlemmer de bedst mulige overenskomster og sikkerhed hurtigst muligt.

Vi skylder vores medlemmer, at vi ikke satser hele butikken ved at vente med at skulle forhandle overenskomsten på den anden side af corona-situationen. 

Peter Bøgh Kjærulff
Formand for Byggegruppen, 3F Frederiksborg

Læs også

Og vi skylder vores medlemmer at være ansvarlige. Vi skylder dem, at vi ikke kaster landet ud i endnu en krise ved at ende i storkonflikt lige nu, men vi skylder også vores medlemmer, at vi ikke satser hele butikken ved at vente med at skulle forhandle overenskomsten på den anden side af corona-situationen. For hverken du eller jeg ved, hvilken økonomisk krise, som venter på den anden side, når regningen, som skal betales oven på alle hjælpepakkerne og nedlukningen af vores samfund.

Derfor vil jeg vil hellere stå på den anden side og have sikret en stærk og ansvarlig overenskomst og så tage fejl om den økonomiske situation, end jeg vil stå og skulle forhandle en overenskomst midt under en økonomisk krise, og uden nogen som helst ramme at læne os op ad. Det kan være en klar fordel i en opgangstid, men ikke i en krise. I sidste ende kan regningen blive langt større for vores medlemmer, og uden vi får løst social dumping.

Arbejdsgivere forpligtiger sig på kortlægning af social dumping
I dag har vi heldigvis muligheden for at udnytte industriens forlig til at sikre vores kolleger en stærk og ansvarlig overenskomst, og når stormen har lagt sig oven på corona-situationen, så skal vi huske på, at arbejdsgiverne har forpligtet sig på, at vi – sammen – skal have kortlagt den sociale dumping mellem danske og udenlandske kolleger. Det er nemlig resultatet af god forhandling. Nogle vil nok spørge, og hvad kan vi så bruge det til? Så længe vi har nogle arbejdsgivere, som benægter at social dumping findes, så er det hamrende vigtigt, at vi sammen får trukket social dumping frem i lyset.

Jeg kan kun håbe på, at arbejdsgiverne nu bruger de næste tre år til at gå i tænkeboks, og i 2023 kravle op af deres muldvarpehul og se arbejdsmarkedet, som det reelt ser ud – og ikke kun efter, hvad regnearket fortæller dem. Social dumping er en fælles udfordring.

Jeg er stolt over, at vores forhandlere i sidste ende tog ansvar og sikrede mine kolleger og mig en stærk og ansvarlig overenskomst, situationen taget i betragtning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00