Airbnb: Vi er en fordel for det danske samfund

DEBAT: Airbnb giver den almindelige dansker mulighed for at få del i pengene i den voksende turisme og er dermed en fordel for det danske samfund, skriver Pieter Guldemond, Public Policy Manager, Netherlands & Nordics, hos Airbnb.

Af Pieter Guldemond
Public Policy Manager, Netherlands & Nordics hos Airbnb

Siden 2009 har danskerne åbenhjertigt inviteret gæster fra hele verden ind i deres hjem via Airbnb. Danskere, som vil tjene lidt ekstra og spare op. - Danskere, der gerne vil møde nye folkefærd og kulturer, og danskere, der gerne vil have lidt selskab i hverdagen.

Det er ikke kun Airbnb, som danskerne har taget til sig: Andre deleøkonomiske platforme inden for eksempelvis transport benyttes flittigt af danskerne.

Det handler dybest set om tillid, og det er noget, der kendetegner Danmark. I Danmark har man tillid, indtil man mister den. - Modsat i det meste af verden, hvor tillid er noget, man skal kæmpe for. Det er den samme filosofi, vi hos Airbnb har som fundament.

Vi er her for den almindelige dansker
Det er formodentligt også derfor, at danskerne har taget Airbnb så godt til sig. I dag er der over 39.000 aktive værter i Danmark. Tilsammen har de i det seneste år huset godt en million gæster fra hele verden.

Det er den helt almindelige dansker, der lejer sit hjem ud via Airbnb.

Gennemsnitsalderen for en dansk vært er 41 år. Godt otte procent af værterne er over 60 år. Værterne udlejer deres hjem i typisk 23 nætter om året og tjener derigennem cirka 15.000 kroner om året. Der er altså ikke tale om, at den almindelige dansker anvender sit hjem som hotel eller lignende.

Derimod oplever vi, at vores danske værter aktivt promoverer lokale forretninger, restauranter og cafeer til deres gæster, hvilket sørger for millionindtægter til lokalsamfundet og dermed den danske stat.  

Værterne beholder op til 97 procent af indtjeningen ved udlejning, og de tjente penge bliver brugt på blandt andet at spæde til i hverdagen eller til at forbedre hjemmet. Altså igen penge, som går tilbage til det danske samfund.

Airbnb presser ikke boligmarkedet
De foregående indlæg i debatten har blandt andet fokuseret på, at der drives decideret hoteldrift via vores platform - især i København. Fakta er dog, at den danske bopælspligt på langt de fleste boliger i storbyerne fjerner muligheden for hoteldrift, og stort set alle Airbnb-værter i København (96 procent) udlejer kun den bolig, som de selv bor i.

Der kan også være Bed and Breakfasts eller boutique-hoteller, der lejer ud via Airbnb, og her er der jo en særlig lovgivning, der angår dem, som de skal tage højde for.

Et hjem i København skal udlejes i mere end 246 nætter om året, før det økonomisk kan svare sig at leje ud via Airbnb fremfor at langtidsudleje. I 2017 var det kun 115 hele hjem på Airbnb, som var lejet ud i mere end 246 dage om året, hvilket svarer til 0,038 procent af alle boliger i København. Og igen skal det siges, at en typisk vært i Danmark altså udlejer i 23 nætter om året.

Københavns Kommunes økonomiforvaltning har da heller ikke, i en rapport fra 2018, kunnet finde en sammenhæng mellem Airbnb og presset på det københavnske boligmarked.

Vi samarbejder med myndigheder
Vores målsætning er at hjælpe lokale med at drage fordel af turismen i deres lokalsamfund, og i den sammenhæng samarbejder vi selvfølgelig med lokale myndigheder.

Derfor er vi stolte af at samarbejde med det danske skatteministerium om en historisk aftale, så det bliver lettere for den enkelte dansker at indberette sine indtægter via Airbnb og betale den rette skat og samtidig få et højere fradrag og muligheden for at udleje sin bolig i mindst 70 nætter om året.

Det er en progressiv aftale, som vi håber også kan fungere som inspiration for mange andre regeringer verden over.

Vi ønsker at være en aktiv del af det danske samfund, og ikke en modstander. Derfor ser vi frem til fortsat at samarbejde med alle dele af det danske samfund - både værter, kommuner, organisationer og Folketinget.

Forrige artikel Grønt byggeråd: Regeringen skal  ikke opfinde den dybe (cirkulære) tallerken Grønt byggeråd: Regeringen skal ikke opfinde den dybe (cirkulære) tallerken Næste artikel Christian Have: Sådan kan kulturen løfte borgerne uden for byerne Christian Have: Sådan kan kulturen løfte borgerne uden for byerne
Næsten hver anden ghetto ryger af opdateret ghettoliste

Næsten hver anden ghetto ryger af opdateret ghettoliste

GHETTOLISTE: Antallet af ghettoer halveres med årets opdatering af ghettolisten. Samtidig optages to nye områder på listen over hårde ghettoer, mens fire ryger af. "Fantastisk positivt," siger boligministeren.