Airbnb: Vi er en fordel for det danske samfund

DEBAT: Airbnb giver den almindelige dansker mulighed for at få del i pengene i den voksende turisme og er dermed en fordel for det danske samfund, skriver Pieter Guldemond, Public Policy Manager, Netherlands & Nordics, hos Airbnb.

Af Pieter Guldemond
Public Policy Manager, Netherlands & Nordics hos Airbnb

Siden 2009 har danskerne åbenhjertigt inviteret gæster fra hele verden ind i deres hjem via Airbnb. Danskere, som vil tjene lidt ekstra og spare op. - Danskere, der gerne vil møde nye folkefærd og kulturer, og danskere, der gerne vil have lidt selskab i hverdagen.

Det er ikke kun Airbnb, som danskerne har taget til sig: Andre deleøkonomiske platforme inden for eksempelvis transport benyttes flittigt af danskerne.

Det handler dybest set om tillid, og det er noget, der kendetegner Danmark. I Danmark har man tillid, indtil man mister den. - Modsat i det meste af verden, hvor tillid er noget, man skal kæmpe for. Det er den samme filosofi, vi hos Airbnb har som fundament.

Vi er her for den almindelige dansker
Det er formodentligt også derfor, at danskerne har taget Airbnb så godt til sig. I dag er der over 39.000 aktive værter i Danmark. Tilsammen har de i det seneste år huset godt en million gæster fra hele verden.

Det er den helt almindelige dansker, der lejer sit hjem ud via Airbnb.

Gennemsnitsalderen for en dansk vært er 41 år. Godt otte procent af værterne er over 60 år. Værterne udlejer deres hjem i typisk 23 nætter om året og tjener derigennem cirka 15.000 kroner om året. Der er altså ikke tale om, at den almindelige dansker anvender sit hjem som hotel eller lignende.

Derimod oplever vi, at vores danske værter aktivt promoverer lokale forretninger, restauranter og cafeer til deres gæster, hvilket sørger for millionindtægter til lokalsamfundet og dermed den danske stat.  

Værterne beholder op til 97 procent af indtjeningen ved udlejning, og de tjente penge bliver brugt på blandt andet at spæde til i hverdagen eller til at forbedre hjemmet. Altså igen penge, som går tilbage til det danske samfund.

Airbnb presser ikke boligmarkedet
De foregående indlæg i debatten har blandt andet fokuseret på, at der drives decideret hoteldrift via vores platform - især i København. Fakta er dog, at den danske bopælspligt på langt de fleste boliger i storbyerne fjerner muligheden for hoteldrift, og stort set alle Airbnb-værter i København (96 procent) udlejer kun den bolig, som de selv bor i.

Der kan også være Bed and Breakfasts eller boutique-hoteller, der lejer ud via Airbnb, og her er der jo en særlig lovgivning, der angår dem, som de skal tage højde for.

Et hjem i København skal udlejes i mere end 246 nætter om året, før det økonomisk kan svare sig at leje ud via Airbnb fremfor at langtidsudleje. I 2017 var det kun 115 hele hjem på Airbnb, som var lejet ud i mere end 246 dage om året, hvilket svarer til 0,038 procent af alle boliger i København. Og igen skal det siges, at en typisk vært i Danmark altså udlejer i 23 nætter om året.

Københavns Kommunes økonomiforvaltning har da heller ikke, i en rapport fra 2018, kunnet finde en sammenhæng mellem Airbnb og presset på det københavnske boligmarked.

Vi samarbejder med myndigheder
Vores målsætning er at hjælpe lokale med at drage fordel af turismen i deres lokalsamfund, og i den sammenhæng samarbejder vi selvfølgelig med lokale myndigheder.

Derfor er vi stolte af at samarbejde med det danske skatteministerium om en historisk aftale, så det bliver lettere for den enkelte dansker at indberette sine indtægter via Airbnb og betale den rette skat og samtidig få et højere fradrag og muligheden for at udleje sin bolig i mindst 70 nætter om året.

Det er en progressiv aftale, som vi håber også kan fungere som inspiration for mange andre regeringer verden over.

Vi ønsker at være en aktiv del af det danske samfund, og ikke en modstander. Derfor ser vi frem til fortsat at samarbejde med alle dele af det danske samfund - både værter, kommuner, organisationer og Folketinget.

Forrige artikel Grønt byggeråd: Regeringen skal ikke opfinde den dybe (cirkulære) tallerken Grønt byggeråd: Regeringen skal ikke opfinde den dybe (cirkulære) tallerken Næste artikel Christian Have: Sådan kan kulturen løfte borgerne uden for byerne Christian Have: Sådan kan kulturen løfte borgerne uden for byerne
 • Anmeld

  ole rasmussen

  AirBnb er en pengemaskine..

  og en pestilens for ikke mindst København. Artiklen er ikke fakta men postulater for i det indre København er der tale om regulær hoteldrift.

 • Anmeld

  Danny K. Malkowski · Folketingskandidat, Liberal Alliance

  Ingen hoteldrift

  Hej Ole,

  Jeg er vild med at du klandrer indlægget for ikke at være baseret på fakta for så selv blot at fremsætte postulater uden hold i virkeligheden :) Hvor er dine fakta mht. din påstand om, at der i København er tale om regulær hoteldrift?

  I dette debatindlæg nævner skribenten faktisk ikke andet end fakta - det er fakta, som Københavns Kommune selv bruger i sin analyse i boligmarkedet. Hvis du mener det er postulater mener du samtidigt også at Københavns Kommune ikke baserer deres analyser på fakta og at Kraks Fonds Byforskning, som er forskerne bag analyserne også bare fremsætter postulater uden hold i virkeligheden. Det synes jeg ærligt talt er lidt langt ude :)

 • Anmeld

  Krister Meyersahm

  Egoøkonomi.

  Dele- platformsøkonomien og hvad der ellers dukker op af nye ”begreber” for lignende forretningsmodeller, afspejler en syg og egoistisk tankegang der går ud på, at man ikke vil betale en fair pris for noget som helst. Eller, man vil lave smarte forretninger ved, så at sige, at snyde på vægten.

  Man vil ikke bidrage til at andre mennesker kan have et job de kan leve af. Den langsigtede konsekvens af denne tilstand vil blive, at vi får masser af arbejdsløse på offentlig forsørgelse.

  Det fremføres ofte at egoøkonomien gør produkterne billigere og hermed ekspanderes markedet og der skabes også flere jobs. Denne opfattelse afslører, at de fuldt udlevende liberalister ikke formår at se enkle sammenhænge, i dette tilfælde, at en ekspansion af det ene marked blot fører til nedgang andre steder. Dette af den enkle grund, at markedet er præcist så stort som forbrugerne har penge til. Man kan ikke ekspandere det totale marked - ikke engang ved låntagning, idet lån fører til mindsket forbrug når tilbagebetalingens hammer falder.

  Jeg håber inderligt, at lovgiverne ikke konstruerer særlige systemer for deleøkonomiens deltagere men holder fast i, at de regler der gælder for alle andre erhvervsudøvere også skal gælde hér.

 • Anmeld

  ole rasmussen

  Tag ud og oplev virkeligheden

  På Christianshavn er E/F Aladdin i dag langsomt ved at blive omdannet fra forældrekøb til et AirBnb hotel. Komplekset har omkring 2000 primært 2 vær lejligheder, hvor mange i dag sjældent eller aldrig er beboet af deres ejere. De udlejes til 100 € i døgnet.

 • Anmeld

  Eric

  Næsten værre end krydstogtskibe

  AirBnb har i næsten lige så høj grad som krydstogtskibe ødelagt København. Luften er forurenet i ekstrem grad og gaderne bugner af affald og er ufremkommelige på grund af rollerkoffer.

 • Anmeld

  Lisbeth Sørensen

  Vrøvl. Airbnp er skatteundragelse..

  Hvis man som Dansker ønsker at møde aldrig kulturer går man på Couchsurfing mv. Ikke airbnp. Der kan man gratis overnatte.

  Sidste drejer sig kun om skatteundragelse mv. Som gør Uber.

  At hoteller , som top 1% skal betale højere skatter, som skatter af deres værdi, er uomtvisteligt.

  Deri ligger kampen. Af få flere skatter ud af de rigeste, hotellerne mv. Dødsstraf mod skattesnydere over 500.000 kr. Tak. Jeg tilbyder selv at trykke på knappen?

 • Anmeld

  Mads Johan · Ejer hos https://profitforsaving.com/

  Fan af AirBnb

  Jeg er grundlæggende fan af AirBnB i moderate mængder - det vil sige, at det er vigtigt for mig, at turister kommer til Danmark, og vælger Danmark fremfor andre lande. Her er AirBnB en central af det for at øge efterspørgslen blandt turister. Det er også derfor jeg grundlæggende er enige med dette indlæg og dets pointer.

  Men samtidig, er det også centralt, at AirBnB og udlejning gennem platformen ikke tager overhånd. Derfor vil jeg også mene, at det er vigtigt, at der ikke kommer for mange boliger derpå bla. gennem statslige reguleringer.