Debat

BAT: Nyt EU-budget kan sætte gang i beskæftigelsen og det grønne Europa

DEBAT: Der er brug for at energieffektivisere vores boliger og bygninger, og derfor er EU Kommissionens forslag til et grønt EU-budget velkomment. Det kan sætte gang i både beskæftigelsen og et grønt Europa, skriver Casper Arnsbo Poulsen.

Forslaget til det nye EU-budget kan sætte gang i beskæftigelsen og det grønne Europa gennem blandt andet energirenoveringer, skriver Casper Arnsbo Poulsen.
Forslaget til det nye EU-budget kan sætte gang i beskæftigelsen og det grønne Europa gennem blandt andet energirenoveringer, skriver Casper Arnsbo Poulsen.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Casper Arnsbo Poulsen
Konsulent i Bygge-, Anlægs- og Trækartellet (BAT)

Den 29. april vil EU Kommissionen offentliggøre et revideret forslag til en flerårig finansiel ramme (MFF) for EU. Rammen sætter retningen for EU’s budget fra 2021 til udgangen af 2027.

Dette budgetforslag kan ikke alene vise sig afgørende for EU-landenes klimamål og forpligtelser i forhold til Paris-aftalen. Det vil også få stor betydning for vejen ud af coronakrisen.

EU-Kommissionen vil i deres nye forslag lægge op til massive grønne investeringer i den europæiske bygningsmasse og infrastruktur ovenpå coronakrisen. Dette som led i en genstart af den europæiske økonomi.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Så ikke alene vil det kunne skabe tusindvis af jobs. Det vil også være et afgørende skridt mod et CO2-frit EU.

Sætter gang i et grønt Europa
I Bygge- Anlægs- og Trækartellet hilser vi Kommissionens kommende grønne bygge- og anlægsforslag til EU-budgettet velkomment.

Med Kommissionens plan om at investere milliarder af euro i energieffektive bygninger og infrastruktur og med en stram og fokuseret styring af disse midler, kan vi for alvor sætte gang i beskæftigelsen og i et grønt Europa.  

Casper Arnsbo Poulsen
Konsulent, Bygge-, Anlægs- og Trækartellet

Når et samlet EU viser vejen for en mere bæredygtig bygningsmasse i Europa i EU’s budget, så må man også kunne forvente at mere fodslæbende lande kommer op i gear. Ellers vanker der ingen støtte.

I dag findes der EU-krav om, at energirenovere cirka 5 procent af bygningsmassen. Det sker imidlertid ingen steder.

Men med Kommissionens plan om at investere milliarder af euro i energieffektive bygninger og infrastruktur og med en stram og fokuseret styring af disse midler, kan vi for alvor sætte gang i beskæftigelsen og i et grønt Europa.

Behov for mere holdbare boliger
En af EU’s sociale indikatorer handler om bedre boliger for alle. En del af budgettet kunne derfor også passende afsættes til ”affordable housing”, så alle kan få et ordentligt tag over hovedet.

Bygningsmassen står for 35 procent af Danmarks samlede energiforbrug, og op mod 75 procent af vores eksisterende bygningsmasse vil stadig stå der i 2050.

Sådan er det stort set også i resten af EU. Så der er et stærkt behov for, at vores bygninger og boliger bliver holdbare, bedre isolerede, får opdaterede teknologier og intelligente installationer.

Læs også

At sætte gang i byggeri og anlægsopgaver stimulerer den intraeuropæiske efterspørgsel. Byggeriet og anlægsinvesteringer har altid været et vigtigt element, når en økonomi, her den europæiske, skal hive sig selv op ved håret.

Derfor skal der lyde en stor ros til EU-Kommissionen for at have de grønne bygge briller på i en tid, hvor det ellers ser sort ud.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00