Debat

BL: Planlagte almene boliger skal bygges trods dyrere materialepriser

Akutte udfordringer i det almene nybyggeri med stigende materialepriser fører til, at nybyggeri droppes. Men situationen kan løses uden at pille ved princippet om et maksimumsbeløb for almene boliger, skriver Solveig Råberg Tingey.

En rundspørge viser, at på landsplan er syv ud af ti almene bygherrer påvirket af de voldsomt stigende priser på byggematerialer og lange leveringstider på grund af coronakrisen, skriver Solveig Råberg Tingey.
En rundspørge viser, at på landsplan er syv ud af ti almene bygherrer påvirket af de voldsomt stigende priser på byggematerialer og lange leveringstider på grund af coronakrisen, skriver Solveig Råberg Tingey.Foto: Henning Bagger
Solveig Råberg Tingey
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Egentlig skulle der lige nu have været 250 nye almene boliger på vej på Asger Jorns Allé i Ørestad. Men det er der desværre ikke alligevel. Byggeriet er opgivet som følge af de stigende materialepriser i byggeriet.

I Seest, som ligger et par kilometer uden for Kolding, er situationen den samme. Her har man måttet opgive at bygge 30 nye almene boliger. Et projekt, som de ellers havde set frem til, fordi Kolding Kommune oplever en stigende vækst i tilflyttere i Seest.

Byggeriet af 32 nye rækkehuse tæt på vandet i Esbjerg er også indstillet. Boligorganisationen melder om "vanvittige prisstigninger", som gør det umuligt at opføre boligerne inden for det lovbestemte maksimumsbeløb.

Og i Vejle har man måttet opgive byggeriet af 81 ungdoms- og familieboliger, ligesom der er sat planlagte byggerier i stå i Viby Sjælland og Ringsted. Eksemplerne er mange. Opbremsningen af det almene nybyggeri sker over hele landet til trods for tårnhøj efterspørgsel efter betalelige almene boliger.

Nybyggeri opgives

Udfordringen er hver gang den samme. Boligorganisationerne har typisk indhentet tilbud en gang før sommerferien sidste år, hvor alt så smukt ud i forhold til at bygge inden for maksimumsbeløbet for alment nybyggeri. Men især stigende materialepriser har ført til for høje byggeudgifter.

Temadebat

Hvordan forhindrer vi, at høje byggepriser sætter alment nybyggeri i stå?
Boligorganisationer har advaret mod, at høje byggepriser risikerer at sætte det almene nybyggeri i stå. Advarslen kommer, efter at S-regeringen med finanslovsaftalen for 2022 ikke har hævet det maksimale rammebeløb, som de almene boligorganisationer skal holde sig under, når organisationerne bygger nyt.

Loftet risikerer at stå i vejen for opførelsen af de cirka 22.000 almene boliger, som regeringen ellers ønsker, fordi byggeomkostningerne til blandt andet håndværkere og materialer er enormt høje.

Altinget giver i en temadebat ordet til blandt andet almennyttige boligselskaber og partier i Folketinget, som vil give deres bud på, hvad politikerne og almensektoren skal gøre ved de aktuelt høje byggepriser, der udfordrer planerne om at bygge markant flere almene boliger. Bør politikerne acceptere at hæve maksimumbeløbet? Eller vil det være fornuftigt at slå koldt vand i blodet og afvente lavere byggepriser?

Om temadebatter:
Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Mange steder har man derfor bedt entreprenørerne om at regne på tallene en gang til, så man kunne holde sig indenfor de lovgivningsmæssige rammer. Når entreprenørerne vender tilbage, er overskridelsen af maksimumsbeløbet imidlertid bare overskredet yderligere, fordi priserne i mellemtiden blot har fortsat himmelflugten.

Nogle steder er man nået så langt, at man ikke kan nå at stoppe byggeriet, for eksempel hvis fundamentet allerede er støbt. Så må boligorganisationen tage et tab og dække overskridelse af egenkapitalen, hvilket er helt uholdbart – også på kort sigt.

I BL har vi lavet en rundspørge, der viser, at på landsplan er syv ud af ti almene bygherrer påvirket af de voldsomt stigende priser på byggematerialer og lange leveringstider på grund af coronakrisen. 13 procent af de adspurgte boligorganisationer forventer at opgive planlagt nybyggeri på grund af den aktuelle situation.

Den dårlige nyhed er altså, at der for alvor er opstået en seriøs hindring i forhold til visionen om 22.000 nye almene boliger de kommende år til sikring af blandede boligområder overalt i Danmark. Den gode nyhed er, at der findes løsninger, så andre planlagte byggerier af almene boliger ikke må opgives i den kommende tid.

Brug for optimisme

Men inden jeg går i løsningsmode, så lad mig lige repetere, hvad "maksimumsbeløbet" er, og hvorfor vi har det.

Beløbet angiver, hvor meget alment nybyggeri må koste per kvadratmeter, og ordningen – som stammer tilbage fra 2004 – har til formål at holde huslejen på et fornuftigt lavt niveau i almene boliger. Også de nybyggede.

Huslejen i almene boliger er nemlig bestemt af omkostningerne. Lavere opførelsespris giver lavere husleje. Og almene boliger skal være et betaleligt alternativ til andre boligformer. Det er der heldigvis bred politisk enighed om.

Den gode nyhed er, at der findes løsninger, så andre planlagte byggerier af almene boliger ikke må opgives i den kommende tid

Solveig Råberg Tingey
Vicedirektør, BL - Danmarks Almene Boliger

I den akutte situation, hvor især de stigende materialepriser de facto spærrer alment nybyggeri – som det er tilfældet flere steder i landet – er der behov for hurtig handling, ellers går projekterne i vasken, og færre af de betalige boliger, der er stor brug for, vil blive bygget. Samtidig kan det give tab både for virksomheder, for boligselskaber og dermed beboerne.

Derfor er der hårdt brug for det, som vi kalder et midlertidigt "gennemførelsesbidrag", der netop kan dække ekstraudgifter fra stigende materialepriser, uden at det betyder øgede huslejer eller højere maksimumbeløb. Det kan overvejes, at ekstraudgiften dækkes af Landsbyggefonden og således ikke belaster de offentlige finanser.

Hovedpointen er, at de planlagte almene boliger skal og kan bygges trods stigende materialepriser. Jeg tillader mig at være optimistisk, da ingen kan have en interesse i, at vi ikke lykkes.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Solveig Råberg Tingey

Viceadministrerende direktør, BL - Danmarks Almene Boliger
Cand.oecon (Syddansk Uni. 2013)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024