Debat

BL og LLO: Drømmen om "den blandede by" står til at briste

Stigende priser på byggematerialer har udskudt visionen om at opføre 22.000 almene boliger, og imens vi venter på en løsning, falmer drømmen om "den blandede by", skriver Helene Toxværd og Palle Adamsen, formænd for henholdsvis Lejernes Landsorganisation og Danmarks Almene Boliger (BL). 

Danmarks Almene Boliger (BL) har blandt andet foreslået et midlertidigt gennemførelsesbidrag, der dækker differencen mellem den faktiske byggepris og maksimumbeløbet, skriver Helene Toxværd og Palle Adamsen.
Danmarks Almene Boliger (BL) har blandt andet foreslået et midlertidigt gennemførelsesbidrag, der dækker differencen mellem den faktiske byggepris og maksimumbeløbet, skriver Helene Toxværd og Palle Adamsen.Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Helene Toxværd
Palle Adamsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Stor var glæden, da regeringen samlede et politisk flertal om et udspil, som ville betyde 22.000 flere almene boliger i de kommende år.

For er der noget, der er bred enighed om, så er det, at der er et voldsomt behov for flere boliger, som er til at betale for borgere, som har lave eller bare almindelige indkomster at gøre godt med.

I særlig grad er efterspørgslen på betalelige lejeboliger – private som almene – stor i de byområder, hvor udviklingen især går stærkt.

Men det, man ikke havde taget højde for i det glimrende boligpolitiske udspil, var, at verden ville blive ramt af en verdensomspændende pandemi, som blandt andet også medførte global mangel på eksempelvis byggematerialer og stigende byggepriser.

Regeringen har ikke været klar

Resultatet stod rimeligt klart allerede sidste efterår.

Flere almene boligorganisationer med byggeprojekter måtte meddele, at de med materialeprisernes himmelflugt var nødt til at opgive byggerierne, fordi de – selv efter en kraftig barbering af projekterne – ville komme over det såkaldte maksimumbeløb for nybyggede almene boliger. Og det ville være i strid med gældende lovgivning.

Dette er en katastrofe for ambitionen om at skabe ”den blandede by”, som alle kan enes om er en fornuftig ambition.

Helene Toxværd og Palle Adamsen
Formænd, hhv. Lejernes Landsorganisation og Danmarks Almene Boliger (BL)

Indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek erkendte dengang problemstillingen, men advarede mod at hæve maksimumbeløbet med henvisning til, at det jo netop har til formål at sikre, at huslejen i almene boliger – også de nybyggede - holdes på et rimeligt niveau.

Det har ministeren jo grundlæggende ret i, men desværre har man hverken i ministeriet eller regeringen været parat til at dispensere eller at finde andre løsninger, så de stærkt efterspurgte nye almene boliger kunne blive bygget.

Siden er situationen kun blevet endnu mere kritisk.

Stigende priser på byggematerialer

I marts gennemførte Danmarks Almene Boliger (BL) en rundspørge hos samtlige almene boligorganisationer med projekterede nye almene boliger. Resultatet var nedslående. Næsten tre fjerdedele af al det almene nybyggeri, som var klar til at blive opført, var enten helt opgivet eller sat på hold på grund af de høje priser på byggematerialer.

Dette er en katastrofe for ambitionen om at skabe ”den blandede by”, som alle kan enes om er en fornuftig ambition. Planen om at opføre 22.000 nye almene boliger kom jo netop som det vigtigste element i at nå denne vision. Men intet tyder på, at der er nye initiativer på vej til at nå i mål med det planlagte almene byggeri.

Det er uforståeligt for os. Især fordi der allerede er anvist løsninger i forhold til at få gennemført byggerierne uden at forbryde sig imod grundprincippet i maksimumsbeløbet.

Oversat til almindeligt dansk betyder det, at man får lov til at udskyde byggeriet i op til tre år, uden at man skal igennem en ny godkendelsesprocedure.

Helene Toxværd og Palle Adamsen
Formænd, hhv. Lejernes Landsorganisation og Danmarks Almene Boliger (BL)

Blandt andet har Danmarks Almene Boliger (BL) foreslået et midlertidigt gennemførelsesbidrag – finansieret af midlerne i Landsbyggefonden – således at man dækker differencen mellem den faktiske byggepris og det, som maksimumbeløbet giver mulighed for.

Udskydelser løser ikke problemerne

Desværre er denne løsning ikke blevet accepteret. Det eneste, som er sket, er, at man med virkning fra 1. januar har skabt mulighed for, at en kommunalbestyrelse kan godkende, at ”fristen for indberetning af skema B udskydes med op til 36 måneder”.

Oversat til almindeligt dansk betyder det, at man får lov til at udskyde byggeriet i op til tre år, uden at man skal igennem en ny godkendelsesprocedure.

Det løser desværre ikke det grundlæggende problem. Det udskyder det ikke en gang. Og mens vi venter på en løsning, taber alle parter.

Boligorganisationerne har investeret i projekter, som måske aldrig bliver til noget. De almene beboer kommer til at betale. Kommunerne har investeret. Skatteborgerne kommer til at betale.

Lige nu er ”den blandede by” i realiteten aflyst. Det gør alle borgere til en slags tabere.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helene Toxværd

Landsformand, Lejernes Landsorganisation
boghandler (1989), ba i Socialvidenskab (RUC 2001), kandidatstudier i forvaltning

Palle Adamsen

Adm. direktør, Lejerbo, bestyrelsesmedlem, Realdania, formand for Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar, medlem af bestyrelsen i Bygherreforeningen./BH Palle Adamsen
cand.scient.adm. (Aalborg Uni. 1987)

0:000:00