Den nye virkelighed kræver hovedbyer på forkant

INTERVIEW: Der er ingen vej udenom at prioritere hovedbyerne i land- og oplandskommuner, siger projektchef Björn Emil Härtel Jensen fra Realdania. Det vil komme hele kommunen til gavn.

Mange steder er man nødt til bevidst og målrettet at prioritere og investere i udviklingen af kommunens hovedby, ellers står hele oplandet til at tabe, siger projektchef ved Realdania Björn Emil Härtel Jensen.
Mange steder er man nødt til bevidst og målrettet at prioritere og investere i udviklingen af kommunens hovedby, ellers står hele oplandet til at tabe, siger projektchef ved Realdania Björn Emil Härtel Jensen.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

En kommunehovedstad skal behandles som sådan. For hvis det går godt i den lokale hovedby, så kommer det også hele byens opland til gavn.

Det er budskabet fra Björn Emil Härtel Jensen, der er projektchef ved Realdania. Her arbejder han ikke mindst med indsatser, der skal udvikle kommunernes hovedbyer under overskriften ’Hovedbyer på forkant’.

Afsættet for projektet er den dobbelte urbanisering, hvor fokus i højere grad er på urbaniseringen i særligt kommuner med større landdistrikter end på den generelle urbanisering i og omkring de allerstørste byer i landet.

”Man er nødt til at se på, hvordan man kan gøre de her hovedbyer så robuste som muligt nu, hvor de faktisk i stort set alle kommuner uden for de største byer oplever en vækst,” siger Björn Emil Härtel Jensen.

Man må samle andre aktiviteter i hovedbyerne for at understøtte udviklingen her. Det er den nye virkelighed.

Björn Emil Härtel Jensen
Projektchef i Realdania

Med Realdania-projektet om hovedbyerne er først og fremmest bymidterne, der er omdrejningspunktet. Det handler først og fremmest om, hvordan man kan sikre, at bymidterne vil blive ved med at være et attraktivt sted for mennesker at komme og opholde sig.

Læs også

Til gavn for hele oplandet
Det vil nemlig kunne være med til at sikre, at der også i fremtiden vil være et grundlag for et mere alsidigt handels- og kulturliv inden for en overskuelig afstand fra, hvor folk bor.

”Det er vigtigt, at man har en hovedby inden for rækkevidde, hvis man skal have en funktionel hverdag. Det handler blandt andet om adgang til videregående uddannelser eller at kunne foretage indkøb i udvalgsvarebutikker som tøjbutikker. Det gør hovedbyen enormt vigtig for ofte et meget stort opland,” siger Björn Emil Härtel Jensen.

Han peger på Thisted som et godt eksempel. Uden den by ville et sted mellem 60-70.000 mennesker ikke have noget fornuftigt sted inden for rimelig afstand i forhold til uddannelse, handel og oplevelser i det hele taget.

”Man skal have en kritisk masse for at have grundlag for kulturoplevelser, detailhandel og forskellige boligtilbud såsom ungdomsboliger. Det er man nødt til at samle, ellers smører man tingene for tyndt ud, og så bliver det ikke til noget,” siger Björn Emil Härtel Jensen.

Den nye virkelighed
Han understreger, at det ikke er det samme som, at man skal lade kommunens andre byer sejle. Man skal også være parat til at satse på de landsbyer, hvor der er en sund udvikling, samtidig med at man forbereder en blød landing for dem, der affolkes.

Og så vil der i alle kommuner være en række øvrige byer, hvor der er et tilstrækkeligt grundlag for både skoler og dagligvarehandel, til at man skal sørge for at prioritere at holde de funktioner i gang.

”Men når det er sagt, så er man nødt til at forholde sig til, at man må samle andre aktiviteter i hovedbyerne for at understøtte udviklingen her. Det er den nye virkelighed, som har været undervejs igennem mange år,” siger Björn Emil Härtel Jensen.

Realdania er aktuelt involveret i 11 projekter i hovedbyer rundt om i landet. Første skridt de fleste steder er at få lavet et stykke strategiarbejde for, hvordan man kan skabe mere aktivitet i byernes midte for at holde dem vitale på sigt.

Optræk til endnu en runde
Et eksempel henter Björn Emil Härtel Jensen fra Herning, hvor man har flyttet et bibliotek ind i et nedlagt supermarked centralt i byen.

”Allerede nu er der mange af også de lokale hovedbyer, hvor handelslivet er under pres. Hvis man kan få fyldt nogle nye funktioner ind i byernes midte, så kan det være med til at sikre, at det bliver ved med at være et relevant sted for folk at komme,” siger han.

Når det strategiske arbejde er på plads, vil hovedparten af projekterne orientere sig mod mere konkrete ændringer, som Realdania som udgangspunkt er positivt indstillet over for at støtte.

Men det bliver ikke kun ved de nuværende 11 projekter. En ny ansøgningsrunde er i gang, hvor der forventes op mod 10 ny projekter. Ansøgningsfristen er 28. februar 2019.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Björn Emil Härtel Jensen

Chef for Renovering og Byudvikling, Landsbyggefonden
cand.scient. i kulturgeografi (Københavns Uni.)

0:000:00