Om  
Jørgen Grønborg

Dødsfald: Advokat Jørgen Grønborg (83)

Advokat Jørgen Grønborg, Charlottenlund, er død, 83 år gammel. Bisættelse 5. marts 2020.

Rasmus Nielsen

Jørgen Grønborg blev cand.jur. fra Aarhus Universitet i 1959 og advokat i 1963 med møderet for Højesteret fra 1968.

Han var universitetsmanuduktør og lektor i formueretlige fag ved Københavns Universitet 1961-72 og drev selvstændig advokatvirksomhed i København fra 1965 i kompagniskab med den ligeledes afdøde advokat Preben Bornstein og var medindehaver af advokatfirmaet Plesner Svane Grønborg til 2007.

Jørgen Grønborg beskæftigede sig især med procedure i civile retssager og i danske og internationale voldgiftssager inden for et bredt spektrum af særligt erhvervsretlige tvister, ikke mindst inden for entreprise- og anlægsområdet.

Blandt en række tillidsposter i advokatbranchen var Jørgen Grønborg præsident for Rådet for Advokaterne i Det Europæiske Fællesskab (C.C.B.E.) 1987 og medredaktør af Ugeskrift for Retsvæsens litterære afdeling 2003-11.

Jørgen Grønborg var tillige næstformand for bestyrelsen for Dansk Kræftforskningsfond 1991-2000.

Han var det offentliges repræsentant i Undersøgelsesretten vedr. Himmerlandsbanken 1993-94 og formand for Undersøgelseskommissionen vedr. Den Færøske Banksag 1995-99. Endelig var Grønborg formand for eller medlem af bestyrelsen for erhvervsdrivende selskaber og fonde. Han var advokat for en række fonde, blandt andet Carlsbergfondet.

i 2002 vandt Jørgen Grønborg selv en vigtig sag. Med dommerstemmerne 4-3 fik han Højesterets ord for, at advokater godt må bryde deres tavshedspligt, hvis de får mistanke om grov økonomisk kriminalitet.

Højesteret fastslog, at Jørgen Grønborg ikke handlede i strid med god advokatskik, da han 16. januar 1999 fortalte sin genbo, Fondsbørsens daværende formand, Hans Ejvind Hansen, at det var PFA, der stod bag byggematadoren Kurt Thorsens opkøb af børsnoterede selskaber og ejendomme.

"Jeg er meget, meget glad for dommen. Det er en stor lettelse at have fået den endelige afgørelse. Det er tre år og tre måneder siden, jeg henvendte mig til Fondsbørsens formand, så det er i ganske lang tid, jeg har levet med den her sag", sagde en lykkelig Jørgen Grønborg i minutterne efter domsafsigelsen.

Jørgen Grønborg efterlader sin hustru siden 1975, Hanne Bell.

Bisættelsen finder sted torsdag 5. marts klokken 11 fra Skovshoved Kirke.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jørgen Grønborg

Advokat (H), Plesner
cand.jur. (Aarhus Uni. 1959)

0:000:00