Debat

Ejendomsmæglerforeningen: Andelsboligerne skal gå fra den lukkede fest og ud på det åbne marked, hvis vi skal have flere billige boliger

Vi har brug for alle boligtyper, hvis vi skal have et billigere boligmarked. Men hvis andelsboligerne skal blive en del af løsningen, skal der gøres op med Facebook-grupper, spekulative krav og uigennemsigtighed på markedet, skriver direktør Ole Hækkerup.

Andelsboligmarkedet er ugennemsigtigt. Hvis du vil ind her, kræver det oftest, at du kender nogen, som allerede er en del af andelsmarkedet, skriver Ole Hækkerup.
Andelsboligmarkedet er ugennemsigtigt. Hvis du vil ind her, kræver det oftest, at du kender nogen, som allerede er en del af andelsmarkedet, skriver Ole Hækkerup.Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Ole Hækkerup
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Ejerbolig, lejebolig eller andelsbolig? Vi har nok brug for det hele, for behov og ønsker skifter gennem livet.

Lejebolig kan være det rigtige, når unge flytter hjemmefra. Måske kollegium eller andelsbolig under uddannelse. Men senere ønsker rigtig mange faktisk en ejerbolig. Og som pensionist er det måske rart igen at bo i andelsbolig eller lejebolig med færre kvadratmeter, og hvor andre står for meget af det praktiske.

På det gode boligmarked skal drømme være realistiske. Men det gode boligmarked er også dynamisk og gennemsigtigt. Og det er nogenlunde let at komme ind og ud af boligmarkedets forskellige boligformer.

I de tilfælde, hvor andelsboliger er et billigere alternativ, så handles de ikke længere på det åbne marked.

Ole Hækkerup
Direktør, Dansk Ejendomsmæglerforening

En lukket fest

Når det kommer til ejerboliger, er det meget ligetil at se, hvor store udsvingene i priser kan være. I hvert fald i de store byer.

Det er helt anderledes med andelsmarkedet. Det kan være svært at udvikle på andelsboligformen ude omkring i Danmark. Og i de store byer – og særligt i København – er andelsboliger lidt en lukket fest. Er du med på venteliste, eller har du allerede en andel? Så byt endelig til noget større, der passer med, hvordan dine behov udvikler sig.

I de tilfælde, hvor andelsboliger er et billigere alternativ til det øvrige boligmarked, så handles de ikke længere på det åbne marked. Her foregår det ved at kende nogen eller via ventelister og Facebook-grupper.

På hver sin måde kan både ejerboliger og andelsboliger risikere at blive en lukket fest, særligt i de største byer.

Temadebat

Kan andelsboliger løse manglen på billige boliger i byerne?

Andelsboliger kan bidrage til at skabe blandede byer, som derfor betyder, at politikerne skal understøtte den spekulationsfri boligform yderligere.

Det er ambitionen i regeringen, hvor boligminister Christian Rabjerg Madsen (S) i et interview med Berlingske inden sommerferien udfoldede sine spirende tanker. Ministeren fortalte, at han aktuelt ser på og "arbejder meget intensivt med" at udforme nye modeller for "spekulationsfri andelsboliger", der kan få "revitaliseret andelsboligen som et billigt alternativ".

Hvad kræver det, hvis andelsboligerne skal spille en større rolle i udviklingen af byerne? Hvad står i vejen for, at det sker i dag? Og hvad taler imod ministerens ønske om flere andelsboliger?

Om temadebatter:

Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Har du et vigtigt input til debatten og vil deltage? Kontakt Altingets debatredaktion på [email protected].

Nyt skattegrundlag kan skubbe ejere ud

Om lidt kommer de nye ejendomsvurderinger. Der bliver et nyt skattegrundlag. Den, der bor i ejerbolig, beholder sin nuværende skat, men den næste køber skal betale fuld skat.

Og i de store byer – og særligt i København – bliver skatten væsentligt højere end den nuværende. Så kan køberne ikke betale så meget for boligen, og så falder priserne. Men andelsboligforeninger betaler kun grundskyld. Hvorimod ejerlejligheder betaler både grundskyld og ejendomsværdiskat.

Der rykkes på den måde på forholdet mellem ejerbolig og andelsbolig. Og selvom det er hvert sit marked, så er de også forbundne.

Særligt i København fylder ejerboligerne en lille del af den samlede boligmasse. Så hvad sker der, når efterspørgslen stiger eller falder?

Umiddelbart er der kun ejerboligerne til at reagere. Forklaringen kan også være, at andelsboligmarkedet og lejeboligerne mærker udsving senere og på en anden måde. Ved kortere venteliste eller ved, at færre forsøger at få fat i de ledige boliger.

Hver boligform skal nok starte med at løse sit eget indbyggede problem. Ikke af hensyn til sig selv, men for at bidrage til det gode boligmarked.

Ole Hækkerup
Direktør, Dansk Ejendomsmæglerforening

Svagheder ved alle boligformer

Har vi brug for alle boligformer? Ja, det tror jeg. Men vi skal også se på de svage sider ved hver boligform.

Ejerboliger risikerer let at blive en lukket fest, særligt i de største byer. Det går ikke.

Drømmen om ejerbolig skal være mulig for alle, hvis man i øvrigt med opsparing og arbejde også selv gør noget. Og sådan er det i mange dele af Danmark. Men ikke i hele Danmark, for priserne er nogle steder steget meget.

Andelsboligmarkedet er ugennemsigtigt. Hvis du vil ind her, kræver det oftest, at du kender nogen, som allerede er en del af andelsmarkedet. Eller er parat til at imødekomme andre spekulative krav for at blive en del af andelsboligmarkedet.

Med lejeboliger er ventelisterne oftest strukturerede. Men de færreste beboere får sparet det samme op, når de bor til leje, som man automatisk bliver tvunget til, når man sidder med gæld som andels- eller ejerboligejer.

Og vi kan vende og dreje det på hundrede måder, men det giver mere frihed senere i livet, når lånene bliver betalt ud.

Det gode boligmarked er dynamisk og indeholder flere boligformer. For mennesker er forskellige, og behov skifter gennem livet. Men hver boligform skal nok starte med at løse sit eget indbyggede problem. Ikke af hensyn til sig selv, men for at bidrage til det gode boligmarked.

Og skal det være visionært, kunne kommunerne få mulighed for mere direkte at bestemme, at der laves en opgang med ejerboliger, en opgang med lejeboliger og en opgang med andelsboliger – en boligpolitik, der fremmer flere forskellige boliger, fordi mennesker er forskellige.

Læs også
 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ole Hækkerup

Administrerende direktør, Dansk Ejendomsmæglerforening
cand.scient.pol. (Københavns Uni.)

0:000:00