Filosof i ny bog: Bureaukratiet er hemmeligheden bag den danske frivillighed

CIVIL FOR DUMMIES: I ny bog afsøger filosof og idrætskonsulent Preben Astrup hemmeligheden bag den danske frivillighed. Og konkluderer, at noget så usexet som vores stærke bureaukratiske tradition er årsagen til, at næsten to millioner danskere er engageret i frivilligt arbejde. Altinget har mødt ham til en snak om perspektiverne.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Klaus Ulrik Mortensen

Problemet er, at vi hele tiden arbejder ud fra præmissen om, at de sociale udfordringer en dag er løst. Det svarer til, at man ringer til fængselsdirektøren og spørger, hvorfor han aldrig bliver færdig. Du har kun banditter siddende. Eller ringer til hospitalet og spørger, hvornår de sidste syge er klar til at blive udskrevet.

Preben Astrup, Lektor, konsulent, forfatter
Fakta
Civil for dummies: 

Altinget vil i de kommende måneder dykke ned i en række af de vigtigste diskussioner om civilsamfundets konstruktion og fremtid. 

Vi tillader os at stille de banale spørgsmål. 

Målet er at give nye læsere chancen for at blive klogere på centrale problemstillinger i samfundsudviklingen. 

Og skulle det ske, at selv garvede civilister lærer noget undervejs, er vores mission mere end opfyldt.  

Fysisk anskuet er Preben Astrup arketypen på den danske serietræner.

En tætpakket krop, som måske havde viljen, men ikke helt evnerne til at løfte spillet op på det plan, som får alvor gør det sjovt. Men som snart fandt glæden ved at hjælpe nye generationer på vej gennem den vejrbidte fandenivoldskhed, som bedst fremelskes ved at tilbringe midtugens aftentimer på grusbanen under lyskeglerne.

To logoer pryder Preben Astrups overkrop: på vindjakkens venstre bryst Danmarks Idrætsforbunds brændende fakkel med de fem olympiske ringe. Og på hættetrøjen bagved påskriften “Get2sport”, som er navnet på det integrationstiltag, som han selv satte i søen i 2005, og som siden har brugt fodbolden til at hjælpe tusinder af unge ud af sociale problemer.

Dokumentation

Preben Astrups bog “Frivillighed” er udgivet af Aarhus Universitetsforlag og ligner en Tænkepause i sprog og fortælling. Den udgives i anledning af, at Aarhus er Frivillighovedstad 2018.

Læs mere om bogen her


Altinget logoBy og Bolig
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget by og bolig kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00