FN kritiserer omstridt boliglov for at være på kant med menneskerettighederne

KRITIK: FN-komité kritiserer dansk boligregulering i ny rapport. Boligreguleringslovens § 5, stk. 2, presser huslejen i top og lejerne ud af deres hjem, og det er i strid med Menneskerettighedskonventionen.

FN's komité kritiserer den omstridte § 5, stk. 2, i ny rapport (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)
FN's komité kritiserer den omstridte § 5, stk. 2, i ny rapport (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)
Maria Neergaard Lorentsen

I Konventionenen står der, at man har ret til en bolig og til fortsat forbedring af levevilkår. Man skal derfor have råd til at betale for den. Og der giver § 5, stk. 2, ifølge FN nogle udfordringer.

Anders Svendsen
Chefjurist i LLO

Mens regeringen indleder forhandlingerne om den omstridte § 5, stk. 2, i boligreguleringsloven, bakkes den nu op af FN.

FN kritiserer nemlig prisstigningen på det danske boligmarked som følge af kapitalfondes spekulative opkøb i en ny rapport.

"Det er tankevækkende, at FN udtaler kritik på den her måde. Det bør give regeringen anledning til eftertanke" siger Anders Svendsen, der er chefjurist i Lejernes Landsorganisation (LLO).

Dokumentation

Hver fjerde år udgiver komitéen for økonomiske, sociale og kulturelle rettigheder, der arbejder under FN's afdeling for menneskeret, en rapport om hvert medlemsland.

Rapporten bygger på en generel forståelse af situationen i de vestlige landes storbyer og ikke en specifik analyse af de lokale markeder og deres jura.

I rapporten udtrykker komitéen bekymring over for blandt andet de stigende boligpriser i danske byer på grund af § 5, stk. 2, i boligreguleringsloven.

Rapporten udkom 18. oktober og kan læses her.


Altinget logoBy og Bolig
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget by og bolig kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00