Kaare Dybvad: Bankerne bør vente med prisfaldsprofetier

INTERVIEW: Boligminister Kaare Dybvad (S) er ikke enig i Jyske Banks og Nordeas forudsigelser om, at den nye boligaftale vil føre til prisfald på andelsejendomme. Andelshaverne kommer til at få den samme pris eller mere for deres andelsbolig sammenlignet med sidste år, siger han.  

Kaare Dybvad, jeg har i dag talt med boligøkonomer i Nordea og Jyske Bank, der vurderer, at aftalen om et nyt boligreguleringssystem kommer til at få andelsboligerne til at falde mere i pris, end I med jeres egne beregninger forventer. Hvad er din kommentar til det?

"Det er ikke værdien af andelsboliger, der ifølge bankerne falder. Det er den belåning, der er til en andelsboligforening, som falder. Der er to ting, der prissætter en andelsbolig. Den ene er, hvad din valuar prissætter værdien til. Det andet er, hvad man kan få for en andelsbolig ude på markedet. Der er det fortsat sådan i dag, at det er meget, meget få andelsboliger, der bliver solgt åbent. De fleste bliver solgt lukket. Der har det selvfølgelig en eller anden betydning, hvor meget man kan låne til sin andelsbolig. Men det centrale er, hvad du kan sælge for på markedet, og der lægger de fleste andelsboliger i dag under markedsværdien. Vi har fået at vide fra Finanstilsynet, at karensperioden hverken vil påvirke belåningen eller prissætningen."

"Jeg er klar over, at der nogle banker, der har lagt en forudsætning ind for, hvordan karensperioden vil fungere, uanset at vi endnu ikke har formuleret den tekst. Jeg synes, man skal holde vejret og vente med kritikken, til man rent faktisk ved, hvordan det bliver udformet."

Login