Debat

Konservative: Regeringens renoveringsambitioner er under al kritik

DEBAT: I Danmark ser energiforbruget ud til at stige, stik imod EU’s målsætninger. Det går så langsomt med energibesparelserne, at regeringens ambitioner er under al kritik, og vi risikerer at sænke hele den europæiske omstilling, skriver Egil Hulgaard og Mona Juul.

Regeringen må slippe håndbremsen og sætte foden på speederen, så der kan blive sat gang i de grønne renoveringer, skriver Egil Hulgaard og Mona Juul.
Regeringen må slippe håndbremsen og sætte foden på speederen, så der kan blive sat gang i de grønne renoveringer, skriver Egil Hulgaard og Mona Juul.Foto: David Rosted & Benjamin Rugholm
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Egil Hulgaard og Mona Juul (K)
Hhv. bolig- og energiordfører og klimaordfører

Regeringen har lanceret hockeystaven som billede på dens tilgang til 70 procentmålsætningen. Men når det gælder grønne boligrenoveringer, er det reelle billede som at se en bil, der kører med håndbremsen trukket. Det er jo ikke måden, vi giver den gas. 

Der er ellers på grønne renoveringer af vores boligmasse fortsat bunker af lavthængende frugter at plukke. Gevinsterne er store, og det er for os uforståeligt, hvorfor der ikke rykkes mere på den dagsorden. 

Det samme påpeger EU-Kommissionen i en ny rapport, hvor den kalder de danske ambitioner for at sænke energiforbruget ”meget lave”. Det er EU-sprog for en virkelig sløv indsats, hvor regeringens ambitionsniveau er under al kritik. 

Det svækker Danmarks forhandlingsmuligheder i EU inden for det grønne område, når mindre ambitiøse lande blot kan påpege regeringens fodslæbende tilgang til energieffektiviseringer.  

Egil Hulgaard og Mona Juul (K)
Hhv. bolig- og energiordfører og klimaordfører

Der fyres for gråspurvene
Danmark er et af få lande i EU, hvor det går ned ad bakke, og energiforbruget stik mod EU’s målsætning ser ud til at stige. Det kan undre, når energieffektiviseringer gør den grønne omstilling markant billigere.

Det er samtidig afgørende for den danske økonomi, hvor store danske eksportvirksomheder kan bruge Danmark som grøn showcase for resten af verden med omkostningseffektive løsninger.

Danmark er historisk et foregangsland for den grønne teknologi og i særdeleshed grønne energieffektiviseringer. Men på trods af dette er der stadig meget mere at hente på energieffektiviseringer. 

I dag spildes en tredjedel af vores energi væk, der kan fjernes fuldt rentabelt. Med andre ord fyres der stadig for gråspurvene.  

Bedre indeklima og produktivitet
Ifølge en rapport udarbejdet af EA Energianalyse vil regningen for den grønne omstilling blive mindre, hvis der tænkes i energieffektiviseringer. Det er samtidig også en løsning, hvor teknologien er kendt, den er nem at implementere, og der kan rykkes med det samme.

Der er samtidig mange positive sideeffekter ved at satse på energieffektiviseringer. Særligt den positive effekt for indeklimaet er afgørende.

Forskere fra DTU og Alexandra Instituttet har dokumenteret, at dårligt indeklima er med til at nedsætte koncentrationen så meget, at skoleelever i løbet af folkeskolen mister, hvad der svarer til et helt skoleårs læring. Ét år. 

Derfor kan det forbedre velfærden markant og sikre bedre uddannelse af vores børn, hvis vi gør energieffektiviseringer til en af hovedindsatserne i den grønne omstilling.  

Bedre indeklima vil også have positive effekter på arbejdspladsen, hvor produktiviteten stiger. Og i danske hjem, hvor familierne vil kunne spare mange penge på varmeregningen og være mindre udsatte for astma og andre sygdomme.  

Slip håndbremsen og sæt foden på speederen
Parolen ’Danmark som foregangsland’ kræver, at vi rent faktisk går foran. Det er ikke nok at tale om at gå foran – det kræver handling.

Det svækker Danmarks forhandlingsmuligheder i EU inden for det grønne område, når mindre ambitiøse lande blot kan påpege regeringens fodslæbende tilgang til energieffektiviseringer.

Derfor er den kritiske rapport fra EU-Kommissionen også med til at sænke hastigheden for den samlede europæiske omstilling, hvor regeringsledere i “sorte” lande blot kan pege tilbage på Danmark.

Læs også

Klimaministeren har påstået, at rapporten er forældet, men den er udarbejdet, mens den nye regering har siddet ved roret. Klimaministeren har endnu ikke fremlagt beregninger, der modbeviser EU-kommissionens rapport. Måske det var på tide. 

Danmark skal tilbage i den grønne førertrøje – også når det gælder energieffektivisering. Det er til gavn for klimaet, sundheden, børnenes indlæring, økonomien, erhvervslivet og vores renommé.

Derfor skal regeringen slippe håndbremsen og sætte foden på speederen, så vi kan komme op i omdrejninger på de grønne renoveringer.

Dokumentation

Temadebat: Har byggeriet tabt kampen om den grønne omstilling?

Når snakken falder på den grønne omstilling i Danmark, nævnes løsninger som flere elbiler, power-to-x og store vindmølleparker. Kun sjældent nævnes energirenoveringer og effektiviseringer af bygninger i diskussionen om løsninger på den grønne omstilling.

Har byggeriets rolle ændret sig, så der ikke længere er brug for, at byggeriet omstiller sig? Skal pengene i stedet bruges på grøn produktion og distribution, så byggeriet kan læne sig tilbage og vente på, at produktionen og distributionen bliver grøn?

Det spørger Altinget By og Bolig om i denne temadebat. 

Her er debattørerne: 

  • Heidi Bank (V), boligordfører
  • Kaare Dybvad (S), boligminister 
  • Henrik Garver, direktør, Foreningen af Rådgivende Ingeniører
  • Per Heiselberg, rådsmedlem, Klimarådet
  • Egil Hulgaard (K), by-, bolig- og bygningsordfører
  • Lars Køhler, energi- og klimarådgiver, Rådet for Grøn Omstilling
  • Frank Ove Larsen, direktør, Rockwool Nordics
  • Torben Liborius, underdirektør, Dansk Industri
  • Bent Madsen, direktør, BL - Danmarks Almene Boliger
  • Signe Munk og Halime Oguz (SF), klima- og energiordfører og boligordfører
  • Kirsten Nielsen, tiltrædende formand, Konstruktørforeningen
  • Gunde Odgaard, sekretariatsleder, BAT-Kartellet
  • Camilla Damsø Pedersen, seniorkonsulent, Concito
  • Mette Qvist, direktør, Green Building Council Denmark
  • Søren Egge Rasmussen (EL), boligordfører
  • Palle Thomsen, direktør, Danske Byggecentre

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Egil Hulgaard

Stedfortrædende MF (K), byrådsmedlem (K), Furesø Kommune
Civilingeniør, Kemi (DTU 1990)

Mona Juul

Politisk leder, Konservative, MF (K)
civiløkonom (Syddansk Uni. 1993)

0:000:00