Debat

Rådmand: Lovgivningen gør det vanskeligt at bygge bæredygtigt

DEBAT: På trods af en spirende vilje til bæredygtigt byggeri giver den gældende lovgivning ofte mange vanskeligheder. Vi må derfor blive enige om, hvordan bæredygtigt byggeri skal reguleres i bygningsreglementet, skriver Hans Henrik Henriksen.

Ofte spænder lovgivningen ben for bæredygtige intentioner, som lynhurtigt risikerer at blive urealistiske, skriver Hans Henrik Henriksen (S).
Ofte spænder lovgivningen ben for bæredygtige intentioner, som lynhurtigt risikerer at blive urealistiske, skriver Hans Henrik Henriksen (S).Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Hans Henrik Henriksen (S)
By- og landskabsrådmand, Aalborg Kommune

Har byggeriet tabt kampen om den grønne omstilling?

Svaret er ’nej’, det har byggeriet som udgangspunkt ikke – der er vilje hos både kommunerne og erhvervslivet, og hvor der er vilje, er der som bekendt en vej. Vi står dog overfor nogle regulatoriske benspænd, som vi er nødt til at forholde os til.

En spirende vilje til grøn omstilling
Set fra et kommunalt perspektiv mærker jeg en spirende vilje i erhvervslivet til at tænke i grønne partnerskaber og grøn omstilling, både hvad angår cirkulær økonomi, nye grønne energikilder, men også energioptimering af eksisterende byggerier.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Som interesseorganisationen Synergi slår fast, er den grønneste energi den energi, vi ikke bruger, og det giver derfor rigtig god mening at renovere og energioptimere ældre byggerier.

Energioptimering er en handling, der har øjeblikkelig effekt på energiforbruget, og det er derfor en vej, der i bæredygtighedens tegn er værd at gå ned ad. Et godt eksempel er de mange store renoveringsarbejder, som de almene boligselskaber igangsætter, og som stort set alle indeholder udskiftning af klimaskærm - vinduer, tage med mere - men også tekniske installationer.

Det er vigtigt, at vi bliver enige om, hvordan fremtidens bæredygtige byggeri skal reguleres i bygningsreglementet, og her er den frivillige bæredygtighedsklasse et skridt i den rigtige retning.

Af Hans Henrik Henriksen (S)
By- og landskabsrådmand, Aalborg Kommune

I Aalborg Kommune drejer det sig om projekter til en lille milliard kroner og cirka 1.000-1.100 boliger.

Lovgivningen giver vanskeligheder
I forhold til den cirkulære økonomi ser vi i Aalborg Kommune selvfølgelig også positivt på de mange projekter, vi som bygningsmyndighed står overfor at håndtere, men jeg må indrømme, at det giver mange vanskeligheder inden for den gældende lovgivning.

Det er eksempelvis vanskeligt at indhente en europæisk standardiseret godkendelse for alle materialer, hver gang man ønsker at arbejde med genanvendelse af byggematerialer, der ikke allerede har opnået CE-godkendelse.

Denne type projekter bliver lynhurtigt urealistiske, og her oplever vi som kommune og bygningsmyndighed, at de bæredygtige intentioner desværre ikke kan indfries.

Problematikken gør sig i øvrigt også gældende ved nybyggeri, hvor vi i dag til en vis grad mangler fælles begreber og mål i forhold til bæredygtighed, og det hæmmer desværre den bæredygtige udvikling inden for byggeriet.

Byggebranchen skal inddrages
Det er derfor vigtigt, at vi bliver enige om, hvordan fremtidens bæredygtige byggeri skal reguleres i bygningsreglementet, og her er den frivillige bæredygtighedsklasse et skridt i den rigtige retning. Det er en fin måde successivt at introducere nye bestemmelser på.

Som rådmand i Aalborg Kommune påskynder jeg, at erhvervslivet viser initiativ inden for den grønne omstilling, og til gengæld vejleder vi som myndighed gerne omkring de muligheder, der er.

Læs også

Der er behov for, at de fremtidige krav til bæredygtighed i bygningsreglementet indføres på et afprøvet og ikke mindst dokumenteret grundlag – og her skal byggebranchen selvfølgelig inddrages i hele processen.

Men jeg vil også gerne opfordre byggebranchen til for alvor at tage ansvaret på sig, vise mod og gerne gå forrest. Og gerne i et udvidet samarbejde med kommunerne.

Vi er i kommunerne i høj grad optaget af, hvordan vi bidrager både som myndighed, som bygningsejere og som indkøbere. Men det skal ske i et tæt samarbejde med branchen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hans Henrik Henriksen

Fhv. rådmand (S), By- og Landskabsforvaltningen, Aalborg Kommune
folkeskolelærer (Aalborg lærerseminarium 2000)

0:000:00