Debat

Blik og Rør: Investeringer i energirenovering er win-win-win

DEBAT: Vi vinder på både klimaet, folkesundheden og pengepungen, når vi investerer i energirenoveringer af bygningsmassen, skriver Henrik W. Petersen, forbundsformand for Blik- og Rørarbejderforbundet.

Energirenoveringer er både godt for klimaet, for indeklimaet og for økonomien. Det er en win-win-win, skriver Henrik W. Petersen.
Energirenoveringer er både godt for klimaet, for indeklimaet og for økonomien. Det er en win-win-win, skriver Henrik W. Petersen.Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Henrik W. Petersen
Forbundsformand, Blik- og Rørarbejderforbundet

”Et politisk kompromis er kunsten at dele en kage på en måde, at enhver tror, at han har fået det største stykke.” 

Sådan lyder et citat fra den tidligere britiske premierminister, Winston Churchill.

For det meste er politik et spil om prioriteter og kompromiser. Et nulsumsspil, hvor prioriteringen af et område nødvendigvis også betyder en nedprioritering af et andet område.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Men i enkelte tilfælde er det faktisk muligt at dele en kage, så alle reelt får det største stykke. Det er investeringer i energirenoveringer et godt eksempel på.

Vi bruger ikke energien bæredygtigt
Der er næppe nogen, der efterhånden er i tvivl om, at energirenoveringer af vores bygningsmasse er et vigtigt skridt i kampen for en grønnere klode og et lavere CO2-udslip. Bygninger står for omkring 40 procent af Danmarks samlede energiforbrug, og ifølge Klimarådet er der stort potentiale for energibesparelser særligt i den ældre boligmasse. 

Det er vigtigt, at der fra nationalt hold bliver stillet muligheder til rådighed, som kan gøre det lidt mere overkommeligt for den enkelte borger, virksomhed eller kommune at investere i de grønne tiltag.  

Henrik W. Petersen
Forbundsformand, Blik- og Rørarbejderforbundet

Godt 65 procent af bygningerne i Danmark er nemlig opført før 1980, hvor der for alvor kom fokus på energiforbruget i bygningsreglementet. Det betyder, at vi rigtig mange steder ikke bruger den energi, vi producerer, på en intelligent og bæredygtig måde.

Vi bruger simpelthen for meget energi og udleder for meget CO2, fordi vi ikke foretager de nødvendige grønne forbedringer af vores bygninger, boliger og installationer. Derfor burde det også give sig selv, at vi ikke kan løse de klimaudfordringer, vi står over for, alene ved at gøre energien mere grøn.

Hver anden oplever indeklimaproblemer
Men det er ikke kun klimaet, der vinder på de energirenoveringer, vi foretager. Der er nemlig også et stort stykke af kagen at hente for dem, der opholder sig i bygningerne.

En ny rapport fra Realdania har vist, at mere end hver anden boligejer oplever indeklimaproblemer som træk og kulde, fugt og skimmelsvamp. Her vil energirenoveringer, som eksempelvis udskiftning fra oliefyr til varmepumpe, bidrage til at komme nogle af de problemer til livs og sikre sundere bygninger, som er rarere at opholde sig i.

Det gør sig også gældende i offentlige institutioner og private virksomheder, hvor der færdes mange mennesker. Her kan investeringer i ventilationsanlæg og installation af berøringsfri armaturer være med til at sikre et godt indeklima og bedre hygiejne, hvilket i lyset af coronakrisen er vigtigere end nogensinde før.

Økonomiske gevinster
Sidst, men ikke mindst, vil investeringer i energirenovering have positive effekter på pengepungen – både for private boligejere, virksomheder og i den offentlige sektor. For når der spares på energiforbruget, vil det kunne ses på energiregningen. 

Det er derfor heller ikke overraskende, at bedre økonomi er det forhold, der motiverer boligejerne mest til at energirenovere ifølge Realdanias rapport. Men der ligger ofte en indledende investering, som man skal udover, før renoveringen bliver rentabel.

Derfor er det vigtigt, at der fra nationalt hold bliver stillet muligheder til rådighed, som kan gøre det lidt mere overkommeligt for den enkelte borger, virksomhed eller kommune at investere i de grønne tiltag.

Gode tiltag i finansloven
Derfor glæder det os i Blik- og Rørarbejderforbundet, at der med finansloven for 2021 er afsat midler til en række forskellige indsatser, der skal sætte skub i energirenoveringerne rundt omkring i landet.

Her kan blandt andet nævnes den nye tilskudspulje til energirenoveringer i regionale og kommunale bygninger, hævelsen af bygningspuljen med tilskud til varmepumper og ikke mindst lempelsen af håndværkerfradraget.

Læs også

Det er gode første skridt, som forhåbentlig vil få flere til at gå i gang med renoveringerne. Vi har allerede teknologier til rådighed, som kan gøre vores bygninger langt mere energieffektive, end de er i dag. Og vi har dygtige faglærte, som står klar til at føre den grønne omstilling ud i livet.

Som statsminister Mette Frederiksen (S) sagde i sin tale i forbindelse med Folketingets åbning i år, så handler det ikke om at ’satse’ på ny teknologi. Det handler om at skabe teknologien ved at investere i den. Med næste års finanslov er der taget nogle første gode skridt. I Blik- og Rørarbejderforbundet håber vi, at udviklingen vil fortsætte i den rigtige retning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik W. Petersen

Forbundsformand, Blik- og Rørarbejderforbundet
vvs-montør og blikkenslager (Blikkenslagersvendenes A/S i Valby)

0:000:00