Debat

Aktører: Bæredygtige ejendomme og miljømærker hjælper allerede grøn omstilling godt på vej

DEBAT: Siden 2008 har PKA reduceret CO2-udledningen i sine ejendomme med 85 procent. Det er altså muligt at reducere klimaaftrykket, og det skal flere være med til, skriver Martin Fabiansen og Peter Gravesen.

Bæredygtigt byggeri fører til langsigtede energi- og driftsbesparelser og generel nedbringelse af CO2-aftryk, skriver Martin Fabiansen og Peter Gravesen.
Bæredygtigt byggeri fører til langsigtede energi- og driftsbesparelser og generel nedbringelse af CO2-aftryk, skriver Martin Fabiansen og Peter Gravesen.Foto: Miljømærkning Danmark og PKA
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Martin Fabiansen og Peter Gravesen
Hhv. direktør for Miljømærkning Danmark og porteføljemanager, PKA

Skal Danmark nå sit mål om en reduktion af CO2 på 70 procent i 2030 og være en klimaneutral nation i 2050, skal vi rette blikket mod kommende og eksisterende byggerier. Med gode anbefalinger fra klimapartnerskabet for byggeri og anlæg tager vi mange skridt i den rigtige retning.

Men allerede nu kan flere ejendomsporteføljer med integrerede klimamål og miljømærker som grøn rettesnor være vejen frem.

Danske bygninger står for cirka 40 procent af landets energiforbrug. Derfor bør vi udnytte det store potentiale, der er i at tage fat i netop bygge- og anlægsbranchen. Og der bliver allerede nu gjort meget, som med fordel kan danne inspiration og afsæt for andre aktører på området.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

For vores hjem, boliger og arbejdspladser skal ikke kun danne de bedste rammer for vores liv – de skal også kunne stå de næste 100 år med den mindst mulige klimabelastning.

CO2-besparelser på 85 procent
Siden 2008 har PKA skridt for skridt gjort sin ejendomsportefølje mere bæredygtig og dermed forsøgt at skubbe branchen i en grønnere retning ved at gå forrest med certificeringer og klimatiltag.

At ejendomsbranchen kan blive grønnere, er der ikke noget nyt i. Heller ikke set fra vores ståsted. Derfor er vi for længst gået i gang, og vi vil gerne have flere med.

Martin Fabiansen og Peter Gravesen
Hhv. direktør for Miljømærkning Danmark og porteføljemanager, PKA

Ved udgangen af 2020 vil PKA have mindsket klimabelastningen i pensionskassens danske ejendomme med næsten to tredjedele siden 2008 og dermed forbedret ejendommenes energimærke fra D til B. Resultatet af PKA’s egne initiativer indenfor bæredygtigt byggeri er en CO2-besparelse på mere end 60 procent.

Regner man andre gode tiltag på energiområdet med som for eksempel grøn strøm i stikkontakterne og stramning af bygningsreglementet, så er det i alt en besparelse på 85 procent. En CO2-reduktion fra 25.000 tons i 2008 til 4100 tons i 2020.

Med andre ord er det en CO2-reduktion, der svarer til den udledning, der kommer fra produktionen af knap 800.000 kilo oksekød.

Svanemærket sikrer bæredygtige byggerier med lang levetid
Både når vi bygger nyt og renoverer det eksisterende, bør vi i højere grad lægge vægt på byggeriets kvalitet.

En certificering som Svanemærket stiller krav, som sikrer, at en ejendom er teknisk sund. Når kriterierne fastlægges for svanemærket byggeri, ser man på hele livscyklussen – det vil sige på både materialer, byggeprocessen, brugsfasen samt affalds- og recirkuleringsfasen – og på den måde identificerer vi de steder, hvor vi kan gøre den største forskel for klima, miljø og indeklima.

Derfor er der med Svanemærket eksempelvis krav om et lavt energiforbrug i bygningen, skrappe krav til kemikalier i byggematerialer og krav om logbog, som muliggør senere genbrug og genanvendelse af materialerne.

Samtidig betyder krav til planlægning og udførelse af byggeriet at vi minimerer spild og får en ordentlig håndtering af byggeaffald med videre. Man lægger dermed grundstenen til et byggeri, der både tager hensyn til miljø og klima, men samtidig udgør gode rammer for de mennesker, der skal opholde sig i dem.

Lavt energiforbrug kan mærkes på el- og varmeregningen og et godt indeklima giver bedre velvære.

Grønne og bæredygtige boliger er ikke filantropi
I skrivende stund har PKA investeret cirka seks milliarder kroner i certificerede bæredygtige og svanemærkede boliger. Det hænger sammen med en tro på, at bæredygtige boliger er til gavn for samfundet, men i særdeleshed fordi det er god forretning for dem, hvis pension vi forvalter.

Bæredygtigt byggeri fører nemlig til langsigtede energi- og driftsbesparelser og generel nedbringelse af CO2-aftryk. Ved at energirenovere de eksisterede ejendomme sikrer PKA, at ejendomsporteføljen er robust med en høj efterspørgsel på lejemålene, og at der dermed skabes et attraktivt afkast til medlemmerne, samtidig med at et socialt samfundsansvar bliver løftet.

Læs også

I snart 20 år har PKA løbende kunnet følge med i, hvor meget energi pensionskassens samlede ejendomsportefølje bruger. Det giver vished for, at certificeringer og standarder, der medvirker til god energimærkning, trækker i den rigtige retning.

Det er muligt at reducere klimaaftrykket
Ved at bygge bæredygtigt får vi altså en mere robust investering, og boligerne er til at betale for PKA’s medlemmer, der hører til i lønmodtagersegmentet, så alle kan nyde godt af et godt indeklima og et sundt miljø.

Både som arbejdsmarkedspensionskasse og som ansvarlig for Danmarks to officielle miljømærker bakker vi op om både klimapartnerskabet for byggeri og anlæg og ikke mindst regeringens og boligministerens ambition om et mere boliggrønt Danmark.

At ejendomsbranchen kan blive grønnere, er der ikke noget nyt i. Heller ikke set fra vores ståsted. Derfor er vi for længst gået i gang, og vi vil gerne have flere med. For det er muligt at reducere vores klimaaftryk i bygge- og anlægsbranchen allerede nu.

Vi har ikke den endelige løsning på klimakrisen, men vi er kommet et godt stykke af vejen og deler gerne ud af vores erfaringer.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Martin Fabiansen

Direktør, Miljømærkning Danmark, Dansk Standard
cand.techn.soc. (RUC 1996)

0:000:00