Debat

Rådgivende Ingeniører: Det er upraktisk og dyrt at satse alt på grøn el

DEBAT: Der er brug for alle greb i den grønne omstilling. Derfor er det for upraktisk og dyrt at satse det hele på grøn el. Bygningsmassen kan nemlig spille en central rolle i at nedbringe energiforbruget, hvis vi plukker de lavthængende frugter, skriver Henrik Garver.

Det er ofte både miljømæssigt og totaløkonomisk mest fordelagtigt at fokusere på renovering fremfor nybyggeri, skriver Henrik Garver.
Det er ofte både miljømæssigt og totaløkonomisk mest fordelagtigt at fokusere på renovering fremfor nybyggeri, skriver Henrik Garver.Foto: Henrik Eskildsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Henrik Garver
Administrerende direktør, Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI

De flestes første billeder på grøn omstilling og CO2-reduktion er typisk vindmøller, elbiler og måske en kødløs kantinedag.

Det er der sandsynligvis flere gode grunde til. En af de primære er, at som fortælling lyder det langt mere proaktivt at skabe noget – i dette tilfælde grøn energi – end det gør at bruge mindre af den ved at bygge om på noget eksisterende. Eller blot bygge nyt, der ikke i væsentlig grad kræver noget ekstra. 

Energirenoveringer af bygninger, der har præget landskabet i en menneskealder, er simpelthen ikke lige så sexet som en Tesla opladt fra spritnye havvindmøller eller fly drevet af electrofuels, skabt på nye energiøer.

Den tid, hvor man kunne tillade sig at tænke i enkeltløsninger, er forbi. Fremtidens – og dermed nutidens – grønne løsninger er for avancerede til at kunne passe ned i en silotænkning.  

Henrik Garver
Administrerende direktør, Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI

Bygningsmassen har en særlig rolle
Når vi skaber noget nyt, er det tydeligt, at vi leverer på den grønne omstilling, det er det ikke, når vi bevidst undlader at skabe noget. Men den energi, vi ikke bruger, er billigere end alt andet.

For selv grøn energi er ikke omkostningsfrit at producere, og med den stigende elektrificering af vores samfund ser vi ind i et kapløb imellem udbud og efterspørgsel – og det er her, at vores bygningsmasse har en helt særlig rolle i forhold til at sikre en balance, hvor vi skal udbygge vores energiforsyning langt mindre, end det ellers ville være nødvendigt.

Virkeligheden er, at vi skal bruge alle greb i bogen i forhold til den grønne omstilling. Den tid, hvor man kunne tillade sig at tænke i enkeltløsninger, er forbi. Fremtidens – og dermed nutidens – grønne løsninger er for avancerede til at kunne passe ned i en silotænkning.

En lavthængende frugt 
Vi skal i gang med et nyt kapitel i opbygningen af rammerne omkring vores samfund. Et kapitel, hvor elektrificering spiller en af nøglerollerne, så vi kan udfase de sidste fossile brændsler og udnytte, at fremtidens energi er grøn. For det skal den være.

Men at satse hele butikken på grøn el bliver både en upraktisk og dyr løsning. Et grønt energiforbrug kræver et samspil mellem de forskellige sektorer - el, fjernvarme, bygninger, industri, transport, affaldshåndtering og så videre. Det vi også kalder for sektorkobling. Og her kommer energieffektive nye bygninger og energirenovering af eksisterende bygninger til at spille en vigtig rolle. 

Især vores allerede eksisterende bygningsmasse har stort potentiale i forhold til besparelser. Først og fremmest fordi det er et meget stort volumen. Vi bygger holdbart i Danmark, vores bygninger står ofte i over 100 år, og bygningsmassen herhjemme fornyes kun med 1-2 procent om året.

Men også fordi energirenovering er en dejligt lavthængende frugt, når det kommer til at spare på energien.

Mest fordelagtigt at renovere frem for at byggen nyt
Rambøll har regnet på netop denne problematik og udkom i oktober med en rapport, hvor det fremgår, at det i 16 forskellige cases har vist sig både miljømæssigt og totaløkonomisk mest fordelagtig at fokusere på renovering af eksisterende bygninger frem for at bygge nyt, når man ser henover bare en 50-årig periode.

Læs også

Nybyggerier er jo ikke omkostningsfrie, og vi risikerer at ende med bygninger, der er mere klimabelastende at opføre end aftrykket af deres forbrug i den samlede levetid. Og det giver jo, lidt forsimplet sagt, ikke mening at betale en tier for at spare en femmer.

Derfor er renovering, også selvom det ikke bliver helt så energieffektivt som nybyggeri, altid noget der skal overvejes, for at det samlede carbonfootprint kan være lavere. 

Renoveringer kan styrke økonomien og skabe arbejdspladser 
Sidst, men ikke mindst, er Danmark førende inden for udvikling af grøn teknologi, også i forhold til bæredygtig renovering, og en markedsdrevet udvikling og fortsat kompetenceopbygning på dette område kan både styrke økonomien og skabe arbejdspladser. 

Energirenoveringer er et værktøj i klimaværktøjskassen, som vi skal bruge langt mere – også selvom det ikke har samme feelgoodfaktor som nye vindmøller.

Dokumentation

Temadebat: Har byggeriet tabt kampen om den grønne omstilling?

Når snakken falder på den grønne omstilling i Danmark, nævnes løsninger som flere elbiler, power-to-x og store vindmølleparker. Kun sjældent nævnes energirenoveringer og effektiviseringer af bygninger i diskussionen om løsninger på den grønne omstilling.

Har byggeriets rolle ændret sig, så der ikke længere er brug for, at byggeriet omstiller sig? Skal pengene i stedet bruges på grøn produktion og distribution, så byggeriet kan læne sig tilbage og vente på, at produktionen og distributionen bliver grøn?

Det spørger Altinget By og Bolig om i denne temadebat. 

Her er debattørerne: 

  • Heidi Bank (V), boligordfører
  • Kaare Dybvad (S), boligminister 
  • Henrik Garver, direktør, Foreningen af Rådgivende Ingeniører
  • Per Heiselberg, rådsmedlem, Klimarådet
  • Egil Hulgaard (K), by-, bolig- og bygningsordfører
  • Lars Køhler, energi- og klimarådgiver, Rådet for Grøn Omstilling
  • Frank Ove Larsen, direktør, Rockwool Nordics
  • Torben Liborius, underdirektør, Dansk Industri
  • Bent Madsen, direktør, BL - Danmarks Almene Boliger
  • Signe Munk og Halime Oguz (SF), klima- og energiordfører og boligordfører
  • Kirsten Nielsen, tiltrædende formand, Konstruktørforeningen
  • Gunde Odgaard, sekretariatsleder, BAT-Kartellet
  • Camilla Damsø Pedersen, seniorkonsulent, Concito
  • Mette Qvist, direktør, Green Building Council Denmark
  • Søren Egge Rasmussen (EL), boligordfører
  • Palle Thomsen, direktør, Danske Byggecentre

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Garver

Adm. direktør, Foreningen af Rådgivende Ingeniører 2008-, formand for European Economic Environment Committee i Efca
MBA (CBS 2008), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2000), MA i Afrikaområdestudier (Københavns Uni. 1999)

0:000:00