Debat

S: Ingen andre end De Radikale kan mene, at 50 fredede bygninger gør København til et frilandsmuseum

Der er nærmest hånligt, når De Radikale reducerer de 50 sjælfyldte bygninger, som københavnerne selv har været med til at udpege, til at være tomme skaller, skriver Jonas Bjørn Jensen (S).

Hvis ikke vi passer på vores historie, og det som giver København sjæl, vil byen ende som en tom skal. Hvor alt ligner hinanden, skriver Jonas Bjørn Jensen.
Hvis ikke vi passer på vores historie, og det som giver København sjæl, vil byen ende som en tom skal. Hvor alt ligner hinanden, skriver Jonas Bjørn Jensen.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Jonas Bjørn Jensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vi skal lære af fortidens fejl og passe langt bedre på Københavns historie og de særlige bygninger, som giver vores by sjæl. Ikke nødvendigvis fordi de er smukke, men fordi de bærer på en historie, skiller sig ud eller simpelthen er grimme på en så særlig måde, at de fortjener at blive stående.

Sidste år kunne københavnerne nominere de bygninger, som de mener har en særlig betydning for byens sjæl. Nu har en jury så udvalgt de 50 mest ikoniske blandt de 217 nominerede.

Det har været sjovt og tankevækkende at se københavnerne og eksperternes bud, og Socialdemokratiet har stillet forslag om, at de 50 bygninger udvalgt af juryen bliver erklæret bevaringsværdige.

Det har nu fået De Radikale helt op i det røde felt. Kultur-og fritidsborgmester Mia Nyegaard og partiets teknik-miljøordfører, Christopher Røhl, advarer i Altinget mod at føre pseudopolitik, og de advarer et politisk flertal i Borgerrepræsentationen mod at omdanne København til et frilandsmuseum.

Men man skal virkelig have nogle helt særlige radikale skyklapper på for at kunne kigge på Københavns nyere historie og frygte, at byen ender som et frilandsmuseum.

Man skal nære en helt særlig form for trang til depression, hvis man drømmer sig tilbage til 70’ernes og 80’ernes København

Jonas Bjørn Jensen
Medlem af Borgerrepræsentationen (S), Københavns Kommune

Radikale skyklapper

Tværtimod udvikler København sig hastigt i de her årtier. Nye bykvarterer skyder frem. Metroen udvides station for station og indtager allerede næste år det gamle arbejderkvarter Sydhavn.

Et område, der slet ikke er så gammelt mere med de nye karreer, der for længst har erstattet en svunden tids industrihavns store asfaltflader, forurening og høje hegn.

Ud af fortiden er vokset en af verdens bedste byer at bo og leve i, og der er ingen tvivl om, at den by, der vokser frem af fortidens forfaldne industriby, er markant mere menneskevenlig, end den vi kommer fra. Men med forandringen er der også en kæmpe fare for, at vi i vores rene havn skyller byens sjæl og historie ud med badevandet.

Der er ikke mange andre end de mest fundamentalistiske slumromantikere, som synes det er bedre med afvikling frem for udvikling. Og man skal nære en helt særlig form for trang til depression, hvis man drømmer sig tilbage til 70’ernes og 80’ernes København med de faldefærdige, sygdomsfremkaldende og fugtige petroleumsopvarmede lejligheder i tredje baggård.

Men man skal altså også være af en helt særlig radikal støbning, hvis man som Mia Nyegaard og Christopher Røhl mener, at det er problematisk at bevare den lille samling af bygninger, som københavnerne mener har særlig betydning for byens sjæl. Heriblandt bygninger som Stengade 30 på Nørrebro, den ikoniske badeanstalt Helgoland på Amager og de hvide fragtmandshaller i Kødbyen på Vesterbro.

De mener, at vi med bevaringen af de ikoniske bygninger alene bevarer en tom skal. Men er vores kulturarv og arkitektur virkelig bare en tom skal?

Sjæl handler følelser, der ikke kan sættes på formel

Hvis ikke vi passer på vores historie, og det som giver København sjæl, så er det snarere byen, der ender som en tom skal. Hvor alt ligner hinanden.

Læs også

Mia Nyegaard og Christopher Røhl peger på, at det er nok med fredninger som laves efter faglige og objektive kriterier. Ligesom de er bange for, at regningen for at bevare de her bygninger kan ende hos kommunen. Men det er både en teoretisk og tænkt problemstilling.

Den centrale forskel ved at gøre bygningerne bevaringsværdige er, at det er med åbne øjne, hvis vi efterfølgende giver en lokalplan eller tilladelse til ombygning og nedrivning. Havde de gamle slagtegårde på Vesterbro for eksempel været udpeget som en del af byens sjæl, inden der blev lavet en lokalplan, kunne vi sandsynligvis have bevaret dem uden en kæmpe regning for kommunen.

I modsætning til fredninger, så kan man ikke sætte en bys sjæl på formel. Man kan ikke definere sjæl objektivt. Sjæl handler ikke nødvendigvis om bygningers alder eller æstetik. Men om en følelse.

Vi har med bevaringen af de her 50 bygninger taget et vigtigt skridt væk fra en byudvikling, der udelukkende er drevet af rationalitet og funktionalitet, som ellers ofte er de altovervejende hensyn sammen med økonomi. Oven på tre årtier med en hæsblæsende udvikling og udvidelse af vores hovedstad, er det på tide vi stopper op og reflekterer over, hvad vi kan gøre for at passe bedre på sjælen i vores by.

Tusindvis af københavnere har deltaget aktivt i diskussionerne om byens sjæl og indstillet hundredvis af bygninger. På den baggrund er det næsten hånligt at reducere de her sjælfyldte bygninger til at være tomme skaller. Københavnerne ser i hvert fald anderledes på det.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jonas Bjørn Jensen

Enhedschef, Teknik- og Miljøforvaltningen, Københavns Kommune
cand.comm. i geografi og kommunikation (Roskilde Uni. 2013)

Christopher Røhl

Medlem af Borgerrepræsentationen (R), Københavns Kommune, Projektleder hos Center for kvanteteknologi, DTU
cand.scient.phys. (Københavns Uni. 2017), PhD fra DTU Nanolab

0:000:00