Debat

Siemens: Tre myter spænder ben for vigtige energieffektiviseringer

DEBAT: Strømmen og varmen er langt fra grøn endnu, og derfor er energieffektiviseringer stadig det suverænt mest effektive middel til at nå CO2-reduktionsmålene. Men tre myter spænder ben for dem, mener Siemens Danmark.

Der er stort potentiale i at vedligeholde eksisterende bygninger og sørge for, at energien bogstaveligt talt ikke forsvinder ud i den blå luft, skriver Siemens Danmark.
Der er stort potentiale i at vedligeholde eksisterende bygninger og sørge for, at energien bogstaveligt talt ikke forsvinder ud i den blå luft, skriver Siemens Danmark.Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix
Peter Bjørnbak Hansen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jesper Skou
Divisionsdirektør, Siemens Danmark

Når el og varme fortsat bliver grønnere, kan det så̊ CO2-mæssigt overhovedet betale sig at energirenovere? Myterne om energirenovering er mange, og de spænder ben for den grønne omstilling og udviklingen af den danske bygningsmasse.

De skal bekæmpes med fakta.

Myte 1: "Det kan ikke svare sig at spare på energien."
Dette argument er teoretisk, da det har meget, meget lange udsigter, før vi har adgang til uendelige mængder grøn energi fra vind og sol. Derfor er vigtigt at prioritere energieffektivitet højere blandt politikere, kommuner og erhvervslivet. EU har sat et mål for, at de enkelte lande skal energieffektivisere tre procent af bygningsmassen.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Men når der netop kan etableres økonomisk attraktive investeringscases ved at gøre det meget mere ambitiøst, hvorfor så̊ holde sig sådan tilbage?

Målet om CO2-neutralitet nemlig kan nås ad to veje. Vi kan fra den ene side lukke hullet ved at udbygge den vedvarende energiproduktion og integrere den i andre sektorer, eller vi kan fra den anden side reducere det CO2-udledende energiforbrug ved at bruge energien smartere.

Det har meget, meget lange udsigter, før vi har adgang til uendelige mængder grøn energi fra vind og sol. Derfor er vigtigt at prioritere energieffektivitet højere blandt politikere, kommuner og erhvervslivet.

Jesper Skou
Divisionsdirektør, Siemens Danmark

Pointen er, at hvis vi kun lukker hullet fra den ene side – gennem vedvarende energiproduktion – er der meget længere vej til målet, da der skal investeres endnu kraftigere for at dække energibehovet. Et behov, der i øvrigt er stødt stigende.

Dertil kommer tidsdimensionen ved at lukke hullet fra begge sider. FN’s klimapanel vurderer, at hvis temperaturstigningen skal begrænses til 1,5 grader, skal CO2-udledningen ikke ”blot” reduceres markant, men også̊ meget hurtigt. Det afgørende ved energieffektivisering er netop, at det sætter turbo på den grønne omstilling. Eksempelvis tager et stort energirenoveringsprojekt mellem et og to år fra start til slut, og der opnås en nærmest øjeblikkelig effekt fra energirenoveringens igangsættelse – både i form af reduceret CO2-udledning og forbedring af indeklima.

Myte 2: "Det kan CO2-mæssigt ikke betale sig at energirenovere bygninger."
Strømmen i stikkontakten bliver alligevel grønnere og grønnere, og det samme gælder opvarmning fra fjernvarmen. Sådan lyder argumenterne imod et større fokus på energirenovering af bygninger.

Men et kig på den seneste el-deklaration fra Ørsted viser ikke ligefrem en CO2-fri strøm i stikkontakten, når næsten 60 procent af strømmen produceres på fossile brændsler. Det samme gælder den danske fjernvarme, der har en tilsvarende fossilandel på næsten 40 procent.

Kigger vi på fremtidsprognoserne fra Energistyrelsen, er der ligeledes lange udsigter til, at el- og varmeforsyningen ikke længere udleder CO2. Det betyder, at den reneste kilowatt-time altså̊ stadig er den, du ikke bruger – mange år endnu. Derfor vil energibesparelser i bygninger både på kort og mellemlang sigt medføre en betydelig CO2-reduktion.

Læs også

Myte 3: "Vi er i bund med at optimere på bygningernes drift – vigtigere er at fokusere på indlejret materiale i nybyg."
Klimaaftrykket fra byggematerialer som cement og stål er helt essentielt – især på den lange bane. Men nybyg udgør kun 2,6 procent af den samlede bygningsmasse i Danmark, og samtidig forventer Dansk Byggeri, at over 80 procent af de bygninger, der eksisterer i dag, også at være i brug i 2050.

Med andre ord ligger det helt store potentiale i at vedligeholde eksisterende bygninger og sørge for, at energien bogstaveligt talt ikke forsvinder ud i den blå luft.

Og der er meget at komme efter. Estimater lyder, at alle kommuner kan spare mellem 20-30 procent af energiforbruget i bygningerne. Selvfinansieret og i løbet af få år, hvis kommunen foretager energirenoveringen i én samlet indsats frem for løbende småeffektiviseringer over mange år.

Alligevel har kun 23 ud af 98 kommuner for alvor realiseret en samlet energirenoveringsindsats. Når det kommer til private bygninger, for eksempel kontorer eller butikscentre, er potentialet for energibesparelser mellem 20 og 40 procent – også̊ selvom der er tale om en moderne erhvervsejendom.

Samlet set er der altså̊ ikke noget klimamæssigt, der taler imod en høj prioritering af energieffektivitet. Tværtimod. For selvom el og varme i fremtiden bliver grønnere, er et lavere energiforbrug ufravigeligt for at nå̊ 70 procent CO2-reduktion på ti år.

Og potentialet er enormt med cirka 742 millioner kvadratmeter bygninger. Flere offentlige og private bygningsejere er gået foran, men alt for få har fulgt efter. Særligt når økonomi heller ikke er den begrænsende faktor. Ifølge Klimarådet er energirenovering af bygninger det allerbilligste tiltag med det største potentiale for CO2-reduktion. Lad ikke myterne forsinke omstillingen og lad os nu i fællesskab komme tættere på at nå̊ de grønne mål, vi har sat os.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00