Skat overtager opkrævning af boligskat: EL frygter nyt skattekoks

BOLIGSKAT: I fremtiden skal Skat stå for opkrævningen af grundskyld, som kommunerne klarer i dag. Enhedslisten advarer mod nyt skattekoks, mens KL-formand vil have staten til at tage ansvar.

Enhedslistens skatteordfører, Rune Lund, er bekymret for overflytningen af kommunernes opkrævning af grundskyld til Skat.<br>
Enhedslistens skatteordfører, Rune Lund, er bekymret for overflytningen af kommunernes opkrævning af grundskyld til Skat.
Foto: Pressefoto
Mads Bang

Enhedslisten advarer mod risiko for nyt skattekoks efter sidste uges brede aftale om boligskat. Aftalen flytter endnu en vigtig opgave fra kommunerne til Skat, opkrævningen af de godt og vel 25 milliarder kroner, som hvert år kommer ind i grundskyld.

VLAK-regeringen, De Radikale, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti indgik en omfattende og langsigtet aftale om de danske boligskatter i sidste uge, som altså også samler ansvaret for at opkræve alle ejendoms- og boligskatter hos Skat.

I dag indbetaler boligejerne deres kommunalt fastsatte grundskyld direkte til kommunen. I fremtiden skal pengene en tur forbi Skat, inden de havner i kommunekassen.

I lyset af de senere års skandaler og problemer i Skat, så bør man grundigt overveje overflytningen, lyder det fra Enhedslistens skatteordfører, Rune Lund.

Fakta
Skattevæsenet overtager med virkning fra 2021 opkrævning af alle kommunale ejendomsskatter (grundskyld og dækningsafgift) fra kommunerne. Skattevæsenet overtager ikke opkrævningen af brugerbetaling som renovations-, vej- og kloakudgifter og lignende.


Kilde: "Tryghed om boligbeskatningen", 2017

”Man skal kun gøre det, når man er sikre på, at Skat kan løfte opgaven, så vi ikke får en EFI 2,” siger Rune Lund.
Han er generelt nervøs, når det drejer sig om Skats evne til at klare de mange nye opgaver.

”Det er et åbent spørgsmål, om Skat kan løfte denne her opgave,” siger Rune Lund, som henviser til, at skiftende regeringer det seneste årti har skåret kraftigt i Skats økonomi.

Man skal kun gøre det, når man er sikre på, at Skat kan løfte opgaven, så vi ikke får en EFI 2.

Rune Lund (EL)
Skatteordfører

Ifølge boligskatteaftalen skal opgaven overdrages i 2021 i forbindelse med, at det nye skattesystem bliver indført. Den tidsplan mener Rune Lund bør overvejes.

”Staten skal ikke overtage noget som helst, før det er helt sikkert, at Skat kan løse opgaven og bliver kompenseret 100 procent for at løse den,” siger Rune Lund.
Han vil nu stille en række spørgsmål til skatteministeren for at få afklaret, hvordan man vil sikre, at Skat kan løse opgaven.

KL-formand: Staten må tage ansvar
Hos kommunernes organisation KL er der også opmærksomhed på den kommende overflytning af opgaver.

”KL er meget optaget af, hvilken betydning det får, når staten vil opkræve alle ejendomsskatter, Både praktisk og økonomisk. Det vil vi drøfte med regeringen.” siger Martin Damm i en skriftlig kommentar til Altinget.

Martin Damm afviser ikke, at staten kan løse opgaven bedre, men peger på, at staten også må påtage sig ansvaret for, at kommunerne får deres penge.

”Vi mener grundlæggende, at opgaven skal ligge der, hvor den løses bedst, men så må opkrævningsmyndigheden også tage ansvaret for, at den får pengene hjem.”

Gennemsigtighed et plus
I fremtiden vil bolig- og ejendomsskatterne fremgå af årsopgørelsen og ifølge aftalen skal boligskatterne indgå i den skat, der trækkes fra lønningerne allerede hos arbejdsgiverne.

Det vil betyde, at skatteborgerne får et bedre overblik over den samlede skattebetaling, og Enhedslistens Rune Lund bifalder da også, at der kommer mere gennemsigtighed i skattebetalingen.

Overflytningen af opkrævningerne sker samtidig med, at de nye skattesatser, rabatordninger og indefrysningsordninger sættes i drift, og boligskatteaftalen fremhæver da også, at der skal udvikles nye systemer, der kan håndtere de nye regler og regnestykker.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rune Lund

Fhv. MF (EL)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2007)

0:000:00