Debat

EL: Dybvads ministerium skal bane vejen for alternative boformer på landet

Man kommer tit til at spilde kræfter på at kæmpe mod systemet, når man vil opbygge noget anderledes. Det nye Indenrigs- og Boligministerium kan være med til at fjerne barrierer i planloven og sikre mere og bedre liv på landet, skriver Søren Egge Rasmussen.

Landlivet er ikke kun for dem, der drømmer om det traditionelle parcelhus på landet, skriver Søren Egge Rasmussen (EL).
Landlivet er ikke kun for dem, der drømmer om det traditionelle parcelhus på landet, skriver Søren Egge Rasmussen (EL).Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Søren Egge Rasmussen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Jeg synes livet i de store byer er stærk overvurderet, og boligpriserne er helt vanvittige.

Man kan købe megen dyr kaffe i mange forskellige udgaver og være gældsat i milliondyre boliger. For fire millioner kroner kan man få 100 kvadratmeter ejerlejlighed på Vesterbro, mens man mange steder på landet ikke kan finde så dyr en villa.

Temadebat

Hvordan får vi gavn af sammenlægningen af Indenrigs- og Boligministeriet?
Statsminister Mette Frederiksen (S) har oprettet Indenrigs- og Boligministeriet for at "styrke og videreudvikle regeringens arbejde for et sammenhængende Danmark".

Indenrigsområdet, planområdet og sager vedrørende regional- og landdistrikterne, som enten hørte under Socialministeriet eller Erhvervsministeriet, rykker over til det nye ministerium, som indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad (S) skal lede. 

Men mange tiltag, som skal til for at decentralisere, ligger inden for ressortområderne for uddannelse, erhverv, beskæftigelse og transport.

Kaare Dybvad har til Altinget sagt, at han langt hen ad vejen ser sin rolle som ny indenrigs- og boligminister som koordinerende i forhold til den store decentraliseringsdagsorden. 

Men hvad kan ministeren bruge sit eget område til? Hvordan kan boligpolitikken bedst understøtte regeringens ambition om bedre sammenhæng mellem land og by og udvikling af landområderne? Og hvordan bør regeringen gå til opgave med at decentralisere? 

Her er deltagerne:

  • Ali Aminali, bestyrelsesmedlem, Center for Boligsocial Udvikling
  • Bent Madsen, direktør, BL – Danmarks Almene Boliger
  • Curt Liliegreen, direktør, Boligøkonomisk Videncenter
  • Dorthe Winther, formand, Danske Småøer
  • Egon Noe, professor og centerleder, Center for Landdistriktsforskning, Syddansk Universitet
  • Kaare Dybvad (S), indenrigs- og boligminister og medlem af Folketinget
  • Leon Sebbelin (R), formand for KL's Kultur-, Erhverv- og Planudvalg og borgmester i Rebild Kommune
  • Marie Stærke (S), borgmester, Køge Kommune
  • Samira Nawa (R), boligordfører og medlem af Folketinget
  • Steffen Damsgaard, formand, Landdistrikternes Fællesråd
  • Søren Egge Rasmussen (EL), boligordfører og medlem af Folketinget
  • Tonni Hansen (SF), borgmester, Langeland Kommune.

Om temadebatter:
I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Befolkningstilvæksten i København og Aarhus er for stor. Derfor er det interessant, når nye initiativer opstår på landet.

Og jeg håber, at jeg sammen med den nye indenrigs- og boligminister, Kaare Dybvad (S), kan være med at fjerne forhindringer og sikre mere og bedre liv på landet.

Kamp mod systemet
Udenfor Ebeltoft har en gruppe mennesker købt en tom metalfabrik på 10.000 kvadratmeter og er ved at opbygge Grobund.

Et bæredygtigt lokalsamfund med iværksætterånd, visioner om at dyrke jorden og bo i små off-grid-boliger. Det kan lettere lade sig gøre, når Syddjurs Kommune er imødekommen i at finde løsninger for andet, end hvad der efterspørges i en normal parcelhusudstykning. Tilflytning og nye initiativer kan skabe mere liv i en landkommune.

Jeg bor selv i Andelssamfundet i Hjortshøj. Vi har de sidste 25 år opbygget et lokalsamfund på 200 voksne og 100 børn. Fundamentet er fællesskaber, bæredygtigt byggeri og økologisk landbrug.

Man løber ind i problemer med bygningsreglementet, lokalplaners begrænsninger, vanetænkning og udfordringer med finansiering, når man vil opbygge noget anderledes

Søren Egge Rasmussen (EL)
Boligordfører

Man løber ind i problemer med bygningsreglementet, lokalplaners begrænsninger, vanetænkning og udfordringer med finansiering, når man vil opbygge noget anderledes.

Man kommer tit til at spilde kræfter på at kæmpe mod systemet i stedet for at udvikle nye løsninger. Det var nødvendigt at oprette Landsforeningen for Økosamfund (LØS) for at samarbejde og udveksle erfaringen om, hvad der var muligt.

I Gjerrild ved Grenaa er der kun to huse til salg landsbyen. Byen har friskole, en borgerdrevet købmandsbutik, livligt foreningsliv og masser af spændende natur ved skov og strand.

Andre mindre byer har ikke så meget at byde på og ender i en nedadgående spiral mod bunden med forfald og mange huse til salg. Man kan købe billige huse i landlige omgivelser, men mange steder kan man ikke være sikker på at kunne sælge igen.

Fjern barrierer i planloven
Jeg håber, at der i højere grad kommer udflytninger fra de store byer til landområder med ledige boliger. Vi skal politisk finde løsninger for lånemuligheder for de områder, hvor banken synes, at postnummeret er forkert.

I Bøvlingbjerg med postnummer 7650 har beboerne lavet en boligforening for at slippe for, at Låsby-Svendsen-typer opkøber billige boliger og lejer ud til hvem som helst.

Den lokale boligforening opkøber tomme huse og planlægger selv, hvad der skal rives ned, videresælges eller lejes ud til nogle, der gerne vil afprøve at bo i Bøvlingbjerg, inden de køber hus.

Man kan være heldig at købe et godt billigt håndværkertilbud, som kræver en ung håndværker for at renovere. Men så opnår landsbyen samtidig nye indflyttere.

Byråd kan gøre en stor forskel også for alle de mennesker, som har andre drømme end det traditionelle parcelhus på landet.

Læs også

Det er interessant, at planloven nu kommer tilbage til Boligministeriet. Det er ministeren og Folketingets opgave at fjerne barrierer i planloven og give plads til og lov til, at den bæredygtige udvikling kan folde sig fuldt ud på landet.

Og samtidig bør indenrigsministeren arbejde for at fremme bosætning og nye initiativer, som kan give mere og bedre liv på landet. Enhedslisten hjælper gerne med at løse den opgave.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00