Debat

Borgmester: Infrastruktur er afgørende for at knække fraflytterkurven

Boligministeriet rykker ind i Indenrigsministeriet, hvilket skaber momentum for at investere i infrastrukturelle løft. Det kan udvikle landsdele som Langeland, skriver borgmester Tonni Hansen (SF).

Langeland ligger centralt i forhold til at binde Sydfyn og Lolland-Falster bedre sammen. Rejsemulighederne skal derfor styrkes for at skabe grobund for tilflytning, skriver Tonni Hansen (SF).
Langeland ligger centralt i forhold til at binde Sydfyn og Lolland-Falster bedre sammen. Rejsemulighederne skal derfor styrkes for at skabe grobund for tilflytning, skriver Tonni Hansen (SF).Foto: Simon Skipper/Ritzau Scanpix
Tonni Hansen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Kære Kaare Dybvad (S).

Endnu en gang tillykke med Indenrigs- og Boligministeriet. Det er et historisk ministerium, som du er sat i spidsen for. På Twitter er du selvudnævnt "Minister for Nærhed".

Det tegner godt, for jeg håber, at regeringen dermed slår fast med syvtommersøm, at hvor og hvordan vi bor i Danmark, er afgørende for sammenhængskraften i vores samfund.

Temadebat

Hvordan får vi gavn af sammenlægningen af Indenrigs- og Boligministeriet?
Statsminister Mette Frederiksen (S) har oprettet Indenrigs- og Boligministeriet for at "styrke og videreudvikle regeringens arbejde for et sammenhængende Danmark".

Indenrigsområdet, planområdet og sager vedrørende regional- og landdistrikterne, som enten hørte under Socialministeriet eller Erhvervsministeriet, rykker over til det nye ministerium, som indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad (S) skal lede. 

Men mange tiltag, som skal til for at decentralisere, ligger inden for ressortområderne for uddannelse, erhverv, beskæftigelse og transport.

Kaare Dybvad har til Altinget sagt, at han langt hen ad vejen ser sin rolle som ny indenrigs- og boligminister som koordinerende i forhold til den store decentraliseringsdagsorden. 

Men hvad kan ministeren bruge sit eget område til? Hvordan kan boligpolitikken bedst understøtte regeringens ambition om bedre sammenhæng mellem land og by og udvikling af landområderne? Og hvordan bør regeringen gå til opgave med at decentralisere? 

Her er deltagerne:

  • Ali Aminali, bestyrelsesmedlem, Center for Boligsocial Udvikling
  • Bent Madsen, direktør, BL – Danmarks Almene Boliger
  • Curt Liliegreen, direktør, Boligøkonomisk Videncenter
  • Dorthe Winther, formand, Danske Småøer
  • Egon Noe, professor og centerleder, Center for Landdistriktsforskning, Syddansk Universitet
  • Kaare Dybvad (S), indenrigs- og boligminister og medlem af Folketinget
  • Leon Sebbelin (R), formand for KL's Kultur-, Erhverv- og Planudvalg og borgmester i Rebild Kommune
  • Marie Stærke (S), borgmester, Køge Kommune
  • Samira Nawa (R), boligordfører og medlem af Folketinget
  • Steffen Damsgaard, formand, Landdistrikternes Fællesråd
  • Søren Egge Rasmussen (EL), boligordfører og medlem af Folketinget
  • Tonni Hansen (SF), borgmester, Langeland Kommune.

Om temadebatter:
I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Fra min stol her i Rudkøbing på Langeland har jeg noget at have mine forventninger i, for jeg ved, at du er stærkt engageret i landdistrikterne. Når Boligministeriet nu rykker ind i Indenrigsministeriet, er det et godt skridt på vejen til at skabe "et Danmark i balance", som regeringen har som erklæret mål.

Brud med årtiers fraflytning
Boligpolitikken står helt centralt i et velfærdssamfund, for boliger er mere end guldbelagte investeringsprojekter i hovedstaden.

Bosættelse er den bedste katalysator for at skabe liv, mangfoldighed og udvikling – også uden for de store byer. Det er lige så tydeligt, når det går den modsatte vej, som det har gjort i min landsdel i flere årtier.

Men det seneste år har vist, at centraliseringen omkring de store byer har en bagside af medaljen. Danskerne har søgt ud af byerne og mod kysterne, hvor kurven visse steder er knækket, og folk nu flytter til i stedet for at flytte fra. Det er positivt, men årtiers fraflytning ændres ikke på et kalenderår alene. Hvis spiralen skal vendes, skal det ske med de rigtige initiativer og investeringer. 

Hold hele landet i live med investeringer 
Når folk flytter til, kommer der puls – mere skal der ikke til for at vende udviklingen på sigt. Pandemien og en lille smule tidsånd har skubbet flere ud af de små lejligheder i byerne og ud i resten af Danmark. 

Når jeg taler med mine naboborgmestre på Sydfyn, på Lolland og Falster, så er det vores fælles håb, at du vil være med til at skabe muligheder for os, der allerede bor her, og incitamenter til dem, som godt kan se sig selv bygge en tilværelse blot et par hundrede kilometer fra hovedstaden.

Investeringer i provinsen har også en social bundlinje, og landdistrikterne skal tænkes ind som et aktiv i fortællingen om udviklingen af vores land. Det kræver mere end sporadiske projekttilskud. Det kræver flere infrastrukturelle investeringer, der er vores livsnerve, for når vi øger mobiliteten, så øger vi udviklingen og fastholdelsen.

Skab værdi og mobilitet
Vi tror på, at det er infrastrukturelle løft, der skal til for at udvikle vores landsdel.

Og vi skal sætte ind der, hvor det skaber mest værdi, øger vores mobilitet og dermed evne til at uddanne, arbejde og bo på tværs af en landsdel, selvom der kan være vand imellem os.

Langeland ligger centralt i forhold til at binde Sydfyn og Lolland-Falster bedre sammen. Analyser viser, at landsdelen er ét af de steder i Danmark, hvor vi er mindst mobile i forhold til at flytte os for job og uddannelse. Det vil vi ændre på.

Vi tror, at det er hemmeligheden, når kurven skal vendes, så der også i fremtiden er flere, der bliver boende eller flytter til vores breddegrader. Derfor er vi gået sammen i en bred erhvervspolitisk komité, der skal mindske afstand og skabe sammenhæng for vores borgere på tværs af vores sydlige landsdel.

En komité for mere sammenhængskraft
Komitéen tæller ud over undertegnede borgmestrene Holger Schou Rasmussen (S) fra Lolland, Bo Hansen (S) fra Svendborg og John Brædder (G) fra Guldborgsund Kommune samt formanden for Region Sjælland, Heino Knudsen (S). Derudover er der repræsentanter fra Dansk Metal, Dansk Industri, Landdistrikternes Fællesråd og Femern Belt Development.

Rejsetiden over Langelandsbæltet skal halveres

Tonni Hansen (SF)
Borgmester, Langeland Kommune

For at styrke mulighederne for vores unge og for vores virksomheders trivsel og konkurrencekraft har vi som erklæret mål, at rejsetiden over Langelandsbæltet skal halveres med en ny fremskudt havn i Taars.

Da vi allerede har en aftale om et besøg her på Langeland, tænkte jeg, om vi måske kunne kombinere det med en fælles tur med Spodsbjerg-Taars færgen, så du med egne øjne kan se, hvordan en investering i vores vejnet og halvering af rejsetid kan øge mulighederne for at skabe puls og ny udvikling i vores landsdel.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kaare Dybvad Bek

Udlændinge- og integrationsminister, MF (S)
cand.scient. i geografi og geoinformatik (Københavns Uni. 2012)

0:000:00