Tænkepause før slutspurt: Regeringen opgiver boligskatteplan

BOLIGSKAT: Finansministeren sætter boligskatteforhandling på pause. Samtidig opfordrer oppositionen og Dansk Folkeparti regeringen til at gå ind i realitetsforhandlinger.

Onsdag aften satte regeringen forhandlingerne om en ny boligskat på pause, da finansminister Kristian Jensen (V) bebudede et nyt udspil fra regeringen efter påske. 

”Vi må konstatere, at det ikke er lykkedes regeringen at samle opbakning om præcis den model, vi har lagt frem. Derfor er vi nødt til at gå i tænkeboks om, hvordan det kan justeres,” siger Kristian Jensen til DR.

Pausen kommer efter en måned med stort set radiotavshed fra forhandlingslokalerne.

Der har ikke officielt været møder, siden regeringen præsenterede sit bud på finansiering af reformen tilbage i begyndelsen af marts. Forhandlingerne var dog langt fra gået i stå, fortalte René Christensen, finansordfører fra Dansk Folkeparti, tidligere onsdag til Altinget.

”Der har været sonderingsmøder på det sidste, og vi har haft lejlighed til at stille en masse spørgsmål uden at lægge os fast på nogle veje,” siger René Christensen. Han tilføjer, at der er blevet foretaget en hel stribe udregninger og spurgt ind til de meget tekniske spørgsmål, som skal afklares.

”Vi har meget fokus på fordelingsnøglen, og hvordan effekten vil være af de forskellige modeller. Der er vi kommet tættere på nogle svar,” siger René Christensen.

Han vil dog ikke nærmere ind på, hvilke svar det drejer sig om.

Lidegaard: Kom i gang
Hos oppositionen langer De Radikales skatteordfører, Martin Lidegaard, ud efter regeringen for ikke at få lukket aftalen.

”Regeringen skal til at komme i gang med realitetsforhandlinger. Alle partier har vist velvillighed. Nu må regeringen få slumret færdig, så vi kan se at komme i gang,” siger Martin Lidegaard.

Han mener, at det er helt urimeligt over for de mange boligejere, at man har været så lang tid om at nå til enighed.

Martin Lidegaard får opbakning fra Socialdemokratiets politiske ordfører, Nicolai Wammen.

”Nu kan vi så se frem til det tredje udspil om boligskat på et halvt år. Det er usædvanligt og skaber utryghed med så mange forskellige planer,” siger Nicolai Wammen i en pressemeddelelse. Han opfordrer regeringen til at få lukket en aftale.

Grundskyld er største knast
Forhandlingerne kredser om en række forskellige spørgsmål: Skattesatser, progression, rabatordninger og indefrysningsmuligheder. Men især grundskylden – eller ejendomsskatten – skulle volde problemer.

Ifølge Altingets oplysninger er det svært for partierne at finde penge til en fastfrysning af grundskylden, som koster et anseeligt milliardbeløb over tid. Og de problemer vender indad i regeringen, da netop fastfrysning af grundskyld er et af de elementer, som blev tilføjet i VLAK-regeringens udspil, efter Konservative og Liberal Alliance trådte ind i regeringen.

Kristian Jensen vil overfor DR ikke lægge sig fast på, hvad det nye udspil kommer til at rumme af forslag i forhold til grundskylden.

Forrige artikel Opråb: Der er brug for en planlovkommission Opråb: Der er brug for en planlovkommission Næste artikel Ole Birk vil lade kommuner indgå aftaler med AirBnB Ole Birk vil lade kommuner indgå aftaler med AirBnB