Kamp mod bolighajer: Se ekspertgruppens fire forslag til regeringen

BOLIGPOLITIK: Mens lejere frygter huslejestigninger, og andelshavere frygter store prisfald, har en ekspertgruppe i dag givet regeringen fire bud på, hvad man kan gøre ved kapitalfondes opkøb af ejendomme i danske storbyer. Se dem her.

Der skal styr på kapitalfondes opkøb af ejendomme i Danmark.

Det er i hvert fald ambitionen med en ny rapport fra Transport- og Boligministeriet, hvor en ekspertgruppe giver fire løsningsmodeller.

Anbefalingerne har været længe undervejs: I marts advarede FN’s rapportør på boligområdet den danske regering om udenlandske opkøb. Siden valgte den tidligere regering sammen med et bredt politisk flertal at nedsætte en ekspertgruppe til at undersøge ejendomsopkøb.

Formålet har været at vurdere, om der er behov for ændringer af paragraf 5, stk. 2 i boligreguleringsloven, som har muliggjort investeringer fra kapitalfonde, blandt andet Blackstone, i ejendomme i de store danske byer. Forretningsmodellen består i først at købe og siden istandsætte, skrue prisen i vejret og til sidst sælge for en højere pris end købsprisen. 

Ekspertgruppen begyndte arbejdet i april og er nu færdig: Boligminister Kaare Dybvad (S) er blevet præsenteret for ekspertgruppens bud på, hvordan man kan bremse kapitalfondes opkøb af boliger, renovering, hævning af huslejen og efterfølgende salg med stor profit.

Ekspertgruppen har leveret fire løsninger, hvoraf den mest vidtgående helt fjerner paragraf 5, stk. 2. Ifølge rapporten fra ekspertgruppen kan det betyde et fald af andelsboliger i de store byers værdi på 25 procent.   

Her kan du se ekspertgruppens fire løsningsmodeller – klik på pilene for at komme videre til den næste.

,

Forrige artikel Regeringen udskyder nye boligskatter til 2024 Regeringen udskyder nye boligskatter til 2024 Næste artikel Ny debat: Hvordan sikrer vi den grønne omstilling i bygge- og boligbranchen? Ny debat: Hvordan sikrer vi den grønne omstilling i bygge- og boligbranchen?