FN kritiserer regeringens boligpolitik: I har ikke forstået jeres forpligtelser

INTERVIEW: Det er i strid med internationale menneskerettigheder, når kapitalfonde opkøber billige danske boliger for at renovere dem og hæve huslejen, mener FN og opfordrer regeringen til at gribe ind.

”Boliger er en menneskeret, ikke en handelsvare.”

Det er budskabet fra FN’s eksperter, der mandag i et brev til den danske regering pålægger dem ansvar i forhold til regulering af boligmarkedet.

Ifølge FN’s rapportør på boligområdet lever regeringen ikke op til deres menneskerettighedsforpligtelse, når de tillader kapitalfondene at presse beboere ud med renoveringer og huslejestigninger.

”Regeringerne har endnu ikke forstået, at denne nye form for boligfinansiering finder sted inden for et område, der er underlagt menneskerettighedslovgivning, og at de derfor har forpligtelser,” siger FN-rapportør Leilani Farha til Altinget.

Kritik af Blackstone
Det er særligt kapitalfonden Blackstone, der har opkøbt ejendomme for mere end 2.000 lejemål i Danmark, som den seneste tid er blevet kritiseret af både Dansk Folkeparti og flere partier i rød blok.

Blackstone har benyttet sig af den såkaldte § 5, stk. 2 i boligreguleringsloven, der tillader udlejere at hæve huslejen ved renoveringer. DF og Socialdemokratiet har dog modsat de øvrige røde partier endnu ikke ytret klart ønske om at ændre på paragraffen.

Men selvom det kan lyde som et indenrigspolitisk anliggende, er det ifølge Leilani Farha ikke tilfældet.

”Danmark har underskrevet en række internationale traktater, inklusive retten til bolig. Vi blander os ikke i jeres indenrigspolitik, men gør blot regeringen opmærksom på sine forpligtelser,” siger hun.

I vil have en blå regering til at regulere boligmarkedet. Nogle ville måske kalde det socialisme. Er det ikke blot et spørgsmål om ideologi?
"Nej, menneskerettigheder er ikke politiske. Alle regeringer skal leve op til dem, da det er øverste lov. Kapitalismen kan sagtens gå hånd i hånd med menneskerettighedsforpligtelserne. Det har intet med ideologi at gøre," siger Lailani Farha.

Altinget har forsøgt at få en kommentar fra boligminister Ole Birk Olesen (LA). Ministeriet oplyser, at de undersøger henvendelsen nærmere, men ikke vil udtale sig om sagen på nuværende tidspunkt.

Læs hele interviewet med FN-rapportøren på Altinget: by & bolig.

Forrige artikel Nye regler møder hård kritik: Kan blokere for lovligt indhold på nettet Nye regler møder hård kritik: Kan blokere for lovligt indhold på nettet Næste artikel Dagens overblik: May kan blive nødt til at sætte en dato for sin afgang Dagens overblik: May kan blive nødt til at sætte en dato for sin afgang