V-borgmester: Et København uden parallelsamfund kommer ikke af sig selv

REPLIK: Venstre har gjort det, som den Enhedslisten-støttede socialdemokratiske regering burde have gjort i sidste valgperiode: præsenteret en ambitiøs og visionær plan for at gøre op med parallelsamfund, skriver Cecilia Lonning-Skovgaard (V).

Af Cecilia Lonning-Skovgaard (V)
Beskæftigelses- og integrationsborgmester i Københavns Kommune

Mens Ninna Hedeager Olsen har kastet sig ud i et indædt forsvar for retten til at lade ghettoerne passe deres sociale problemer, kriminaliteten, utrygheden og arbejdsløsheden i fred, så vil jeg i al stilfærdighed minde borgmesteren om en artikel i Berlingske forleden.

40 procent indvandrerbørn i Danmark har ingen forældre i arbejde
Det var nemlig ganske skræmmende. Den viser, at 40 procent indvandrerbørn i Danmark ikke har nogen forældre i arbejde.

Der er en stor del af dem, der bor i de udsatte boligområder, og for dem er det en ligeså naturlig del af livet, at både mor og far går hjemme, som det er, at solen står op om morgenen. 

Det kræver nok ikke en professoruddannelse at tænke sig til, at den armod, som arbejdsløshed skaber, går i arv. Generation efter generation.

Børn spejler sig i deres forældre og lærer både gode og dårlige ting.

Det er lige præcis de børn, som Venstre kæmper for med en ghettoplan, der ikke er en ideologisk krig, men en ideologisk frihedskamp.

Ingen børn skal vokse op i et parallelsamfund, hvor arbejdsløshed er normalen, den sociale kontrol er allestedsnærværende, og kriminaliteten lurer rundt om hjørnet.

Alle børn fortjener retten til at vokse op i en blandet by med nogle sunde demokratiske kerneværdier og nogle livsbekræftende fællesskaber.

Vi skal hæve ambitionsniveauet
Det kommer ikke af sig selv. Det har historien lært os.

Og selvom jeg har den dybeste respekt for, at Ninna Hedeager inderligt tror på, at al ting nok skal blive bedre, hvis vi bare gør, som vi har gjort de sidste 20 år, så er situationens alvor et håndgribeligt og uomtvisteligt bevis på det modsatte.

Vi skal mere. Vi skal hæve ambitionsniveauet. Vi skal turde tro på, at vi ikke behøver at finde os i, at der findes parallelsamfund, hvor børn ikke får chancen for at være den bedste udgave af sig selv.

En ny virkelighed kræver nye løsninger, og jeg ville ønske, at vi kunne rejse os fra de ideologiske skyttegrave og for alvor arbejde sammen om at fremtidssikre København.

For børnenes skyld, for deres udvikling og for det fællesskab, som de skal skabe.

Jeg synes det ville være på sin plads, hvis Ninna Hedeager, som paradoksalt nok klager over manglende handling fra regeringen, ville anerkende og bakke op om den mest ambitiøse og visionære plan for at gøre op med parallelsamfund, som en regering nogensinde har præsenteret.

Venstre har gjort det, som den Enhedslisten-støttede socialdemokratiske regering burde have gjort i sidste valgperiode, og som man endda burde have taget fat på i 90’erne.

Lad os ikke henfalde til pseudo-diskussioner
I min optik er det her heller ikke tiden til, at vi skal henfalde til de her pseudo-diskussioner og klassiske skræmmebilleder om, at Venstre er de her gribbe, der prioriterer skattelettelser, parkeringspladser og erhvervsliv over alt andet.

Venstre har turdet tage fat på for alvor at kæmpe for de udsatte boligområder med en plan, der er langt mere ambitiøs end nogensinde før.

Venstre har kastet sig ind i at kæmpe den frihedskamp, som børnene i de udsatte områder ikke kan kæmpe selv.

Lad os nu stå sammen. Lad os tro på hinanden. Lad os skabe det København og det Danmark uden parallelsamfund, som vi alle fortjener.

Forrige artikel Shippingfirma: Ny havnelov skal gøre op med urimelige vilkår Shippingfirma: Ny havnelov skal gøre op med urimelige vilkår Næste artikel Ole Birk Olesen: Det er tid til et endeligt opgør med parallelsamfund Ole Birk Olesen: Det er tid til et endeligt opgør med parallelsamfund
 • Anmeld

  Jean Thierry · Cand.polit., beboer og formand i Bispeparken

  Flere almene boliger er løsningen

  Det lyder højest usandsynligt, at 40 procent indvandrerbørn i Danmark ikke har nogen forældre i arbejde. Mon det stod i den regeringsrapport, der var fuld af fejlslutninger, så de selv måtte rette i den, dog uden at fortælle det til Berlingske, der fik rapporten som solohistorie?

  Lonning-Skovgaards påstande omkring kriminalitet er også forkerte, i virkeligheden er flere områder på regeringens "hårde" liste uden at opfylde regeringens eget kriminalitetskriterie. Det gælder blandt andet Tingbjerg.

  Uanset hvad så hjælper det ikke at nedrive almene boliger eller sælge dem til investorer, for at de kan fedt på at leje dem dyrt ud. Folk kommer ikke i arbejde af at blive smidt ud af deres boliger. Snarere tværtimod.

  Det der er gået galt i de sidste 20 år i København er, at de ikke-almene billige boliger er blevet kapitaliseret og megadyre, mens der har været stop eller næsten for byggeri af almene boliger.

  I de 10 kommuner med størst procentdel almene boliger er det til gengæld gået fremragende. Her er der ikke et eneste boligområde på en eneste af regeringens lister, uanset at, og netop fordi, der er kæmpe områder kun med almene boliger. Her er trives de almene boliger som den almindelige og normale boligform for alle slags mennesker uanset indkomst.

  Så vi skal gøre det modsatte af det som regeringen og Lonning-Skovgaard
  vil. Vi skal nemlig have mange flere almene boliger, gerne dobbelt så mange som i dag, så København kan blive den 11. mest almene boligkommune, og at alle Københavns boligområder kan komme endnu hurtigere ud af regeringens lister.

Radikale: Kommunerne bør fortsat inddrive ejendomsskat

Radikale: Kommunerne bør fortsat inddrive ejendomsskat

GÆLD: Kommunerne bør fortsat inddrive restancer på ejendomsskatten, når det nye boligskattesystem træder i kraft i 2021. Det mener Radikales skatteordfører. V og K er åbne for at diskutere sagen. DF og S vil ikke ændre aftalen.