Få overblikket: De siger farvel til Folketinget

FARVEL: Selv før stemmerne er talt op, ved vi allerede med sikkerhed, at vi skal sige farvel til en række af de nuværende MF'er. Nogle har allerede forladt Christiansborg, mens andre har valgt ikke at genopstille. Se listen her.

Holger K. Nielsen (SF) og Mogens Lykketoft (S) er blandt de folketingsmedlemmer, der forlader Christiansborg efter denne valgperiode.
Holger K. Nielsen (SF) og Mogens Lykketoft (S) er blandt de folketingsmedlemmer, der forlader Christiansborg efter denne valgperiode.Foto: Claus Bech Andersen/Ritzau Scanpix
Katrine Falk LønstrupPatrick Blåbjerg Thomsen

Størstedelen af Folketingets 179 medlemmer håber i dag på at genvinde vælgernes gunst. Men for 36 folketingsmedlemmer var forrige valgkamp deres foreløbigt sidste. De har nemlig valgt ikke at genopstille ved dette folketingsvalg. Få overblikket her.

Socialdemokratiet

Karen Johanne KlintKaren Klint
Efter 20 år på Christiansborg har 70-årige Karen Klint valgt ikke at genopstille.

Klint fik debut i landspolitik, da hun i 1998 blev valgt til Folketinget. Inden da var hun aktiv i først Børkop Byråd og senere Vejle Byråd, hvor hun dog stoppede, da hun blev valgt til Folketinget. I den seneste valgperiode var Klint Socialdemokratiets kirkeordfører og formand for både Folketingets Kirkeudvalg og Udvalg vedrørende Det Etiske Råd

Læs også: Stopper efter 20 år: Karen behøvede ikke være kendt

Maja PanduroMaja Panduro
Maja Panduro indtrådte i Folketinget i 2009 efter Svend Aukens død og blev efterfølgende valgt ind ved folketingsvalgene i 2011 og 2015. Panduro var politisk ordfører for Socialdemokratiet under den sidste del af SR-regeringen, men har valgt ikke at genopstille. 

Kirsten BrosbølKirsten Brosbøl
Tidligere miljøminister i SR-regeringen Kirsten Brosbøl har også valgt ikke at genopstille. Brosbøl har været medlem af Folketinget siden 2005, men trænger nu til nye udfordringer.

"Når Socialdemokratiets valgplakater går i trykken, bliver det uden mit billede iblandt. Jeg har besluttet mig for, at jeg efter 15 år på Christiansborg, heraf mere end 11 år som folketingsmedlem og halvandet år som minister, skal ud og prøve noget andet," lød det fra Brosbøl i september 2016.

Mogens LykketoftMogens Lykketoft 
Allerede i 2016 meddelte også S-veteranen Mogens Lykketoft, at denne valgperiode ville blive hans sidste.

Lykketoft indledte sin politiske karriere som skatteminister i Anker Jørgensens regering helt tilbage i 1981 og har i de mere end 35 år, der er fulgt, været både finansminister, udenrigsminister, formand for Socialdemokratiet og senest formand for Folketinget fra 2011 til 2015.

Helle Thorning-SchmidtHelle Thorning-Schmidt 
Den tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt forlod Folketinget i 2016 til fordel for en stilling som administrerende direktør i Save The Children International. Hun blev afløst af Lars Aslan Rasmussen.  

Thorning blev valgt ind i Folketinget i 2005, og inden da sad hun en enkelt periode som europaparlamentsmedlem i Bruxelles. I 2005 blev hun valgt som ny formand for Socialdemokraterne, og i 2011 overtog hun nøglerne til Statsministeriet, da hun som den første kvinde nogensinde blev dansk statsminister.

Læs også: Thorning siger farvel: Her er hendes karriere i billeder

Bjarne CorydonBjarne Corydon
Også Bjarne Corydon sagde i 2016 farvel til Christiansborg, da han fik job som global direktør for The McKinsey Center for Government.

Corydon var fra 2011 til 2015 finansminister i Thorning-regeringen, og inden da havde han i en årrække spillet en nøglerolle i Socialdemokratiets sekretariat, hvor han var stabschef som leder af analyse- og informationsafdelingen.

Efter Corydon forlod Folketinget i 2016, har han skiftet McKinsey ud med en post som direktør og chefredaktør for Dagbladet Børsen.

Christine AntoriniChristine Antorini
Tidligere undervisningsminister Christine Antorini forlod også Folketinget i løbet af valgperioden, da hun fik tilbudt en stilling som direktør for Novo Nordisk Fondens nye læringscenter, Life. 

Antorini har siddet i Folketinget i flere perioder. Første gang var 1998-99, hvor hun repræsenterede SF. Hun var børne- og undervisningsminister fra 2011 til 2013 og undervisningsminister fra 2013 til 2015 i Helle Thorning-Schmidts (S) regering. 

Siden 2015 har Christina Antorini haft en fremtrædende rolle i Socialdemokratiet som gruppesekretær for folketingsgruppen – en post, som Henrik Dam Kristensen overtog, mens Malou Lunderød afløste Antorini i Folketinget.

Malou LunderødMalou Lunderød
Malou Lunderød, der overtog Christine Antorinis plads i Folketinget i september 2018, genopstiller ikke ved det kommende valg. 

Dansk Folkeparti

Tilde BorkTilde Bork 
Folketingets yngste medlem, Tilde Bork, meddelte i april 2018, at hun ikke genopstiller. Den nu 25-årige Bork blev uddannet finansøkonom fra Erhvervsakademiet Midtvest i 2015, blot to dage før hun blev valgt til Folketinget, og det er netop den uddannelse, hun nu gerne vil prøve af uden for Christiansborg.

Dorthe Lynge UllemoseDorthe Lynge Ullemose
Dansk Folkepartis forbrugerordfører, Dorthe Lynge Ullemose, vil heller ikke figurere på stemmesedlen ved det kommende folketingsvalg, da hun i stedet ønsker at koncentrere sig om sit byrådsarbejde i Svendborg Kommune.

Peter Kofod PoulsenPeter Kofod Poulsen
Efter et temmelig turbulent forløb blev Peter Kofod Poulsen i februar præsenteret som Dansk Folkepartis spidskandidat til europaparlamentsvalget, hvor det også lykkes for ham at blive valgt.

Det betyder samtidig, at den 28-årige retsordfører ikke genopstiller ved det kommende folketingsvalg og dermed siger foreløbigt farvel til Folketinget efter kun en valgperiode.

Læs også: ”Vi trak jo tæppet væk under en minister i løbet af mit første år som folketingsmedlem …”

Pia AdelsteenPia Adelsteen
Pia Adelsteen, der har siddet i Folketinget siden 2007, var også som kandidat til Europa-Parlamentet for Dansk Folkeparti, og af den grund genopstiller hun ikke ved folketingsvalget. Hun blev dog ikke valgt til Europa-Parlamentet og skal nu finde sig en ny beskæftigelse, når hun efter valget forlader Christiansborg.

Venstre

Esben Lunde LarsenEsben Lunde Larsen
Esben Lunde Larsen nedlagde sit folketingsmandat i oktober 2018, da han takkede ja til en stilling som fellow hos den globale tænketank World Resources Institute i Washington D.C. Han blev afløst af Carsten Kissmeyer. 

Esben Lunde Larsen blev valgt ind i Folketinget i 2011 og nåede at være både uddannelses- og forskningsminister og miljø-, fødevare- og fiskeriminister, inden han i maj 2018 trak sig som minister.

Søren GadeSøren Gade
Tidligere forsvarsminister og gruppeformand i Venstre Søren Gade er blevet valgt for Venstre til Europa-Parlamentet, og han siger dermed farvel til Christiansborg efter folketingsvalget. 

Gade blev første gang valgt til Folketinget i 2001 og blev i 2004 udnævnt som forsvarsminister af Anders Fogh Rasmussen (V). Efter seks år på posten måtte Søren Gade i 2010 trække sig efter den såkaldte Jægerbogsag, hvilket samtidig betød et farvel til dansk politik. Sidenhen har Gade blandt andet været administrerende direktør i Landbrug & Fødevarer, inden han 1. maj 2015 gjorde comeback i dansk politik.

Carl HolstCarl Holst
Efter valget må Venstre sige farvel til endnu en tidligere forsvarsminister, da Carl Holst har valgt ikke at genopstille. Årsagen er, at han vil have en bedre balance mellem sit privat- og arbejdsliv, skriver Avisen Danmark.

Carl Holst blev i sommeren 2015 udpeget som forsvarsminister og minister for nordisk samarbejde, men bestred stillingen i blot 93 dage, da han måtte trække sig efter beskyldninger om at have misbrugt offentlige midler i sin personlige valgkamp. Efter 18 måneders efterforskning vurderede Rigsadvokaten dog i marts 2017, at der ikke var grundlag for at rejse tiltale mod Carl Holst.

Inden Carl Holst blev valgt til Folketinget, var han formand for Region Syddanmark, og han har derudover tidligere været amtsborgmester i Sønderjyllands Amt.

Søren PindSøren Pind

Tidligere uddannelses- og forskningsminister Søren Pind sagde i maj 2018 farvel til dansk politik, da han efter eget udsagn savnede den energi, der skal til for at arbejde i politik.

Pind indledte sin politiske karriere, da han i 1994 blev valgt til Københavns Borgerrepræsentation. I 2005 blev han valgt ind i Folketinget for første gang, og han har siden været både udviklingsminister, minister for flygtninge, indvandrere og integration, justitsminister og senest uddannelses- og forskningsminister.

Efter Pind har forladt Folketinget, har han fået job som arbejdende bestyrelsesformand i cybersikkerhedsvirksomheden Langkjaer Cyber Defence.  

Læs også: Jarl Cordua: Farvel til Ridder Pind og Farvel til Venstres værdikriger: Se Søren Pinds karriere i billeder

Morten LøkkegaardMorten Løkkegaard
Morten Løkkegaard forlod Folketinget i 2016 for i stedet at repræsentere Venstre i Europa-Parlamentet, hvor han afløste Ulla Tørnæs, der vendte hjem fra Bruxelles for at blive uddannelses- og forskningsminister.

Løkkegaard overdrog sin plads på Christiansborg til Jakob Engel-Schmidt, der senere er blevet afløst af Mads Fuglede.

Liberal Alliance

Leif MikkelsenLeif Mikkelsen
I august 2018 meddelte Liberal Alliances landsformand, Leif Mikkelsen, at han efter 17 år i dansk politik ikke genopstiller til Folketinget. 

”Tallene på min fødselsattest siger mig, at jeg skal til at bruge min tid på andet end politik," lød det fra Mikkelsen, der overdrager sit spidskandidatur i Vestjylland til den unge LA-profil og tidligere LAU-formand Alex Vanopslagh.

Leif Mikkelsen skiftede i 2007 fra Venstre til Ny Alliance, der i 2008 blev til Liberal Alliance. Så når Mikkelsen forlader Folketinget, tager Liberal Alliances folketingsgruppe afsked med en politiker, der har været med helt fra partiets spæde start.

Villum ChristensenVillum Christensen
Villum Christensen, der har siddet i Folketinget siden 2008, genopstiller ikke, da han går efter at blive borgmester i Slagelse Kommune, hvor han på nuværende tidspunkt er 1. viceborgmester.

Efter kommunalvalget indgik Socialdemokratiet og Liberal Alliance en konstitueringsaftale, hvor Villum Christensen stillede som betingelse for at støtte John Dyrby Paulsen (S) som borgmester, at han selv efter to år skulle kunne overtage borgmesterposten fra Dyrby, hvis han ville. Og det er altså derfor, Villum Christensen nu har valgt at prioritere det kommunale arbejde.

Merete RiisagerMerete Riisager
Undervisningsminister Merete Riisager forlader Christiansborg efter denne valgperiode, da hun efter eget udsagn har “en trang til at træde ud i virkeligheden igen”. 

Riisager har været medlem af Folketinget siden 2011, og inden hun blev udnævnt til minister i november 2016, var hun blandt andet undervisningsordfører og næstformand for Folketingets Skatteudvalg. 

Læs også: Riisager tager afsked: Jeg fik modbevist kritikerne og "Vi har ingen præstationskultur. Vi har en perfekthedskultur, og det er meget værre"

Mette BockMette Bock
Liberal Alliances Mette Bock blev i 2018 indstillet som Liberal Alliances spidskandidat til Europa-Parlamentet, og hun stiller derfor ikke op til folketingsvalget 2019.

Bock blev udnævnt til kirke- og kulturminister i forbindelse med VLAK-regeringens etablering 28. november 2016 og har i sine snart to år sat gang i historiske reformer og ledet medieforhandlingerne om den største besparelse på DR nogensinde.

Europaparlamentsvalget endte dog uden et valg til Mette Bock, der har annonceret, at hun nu er færdig i politik.

Thyra FrankThyra Frank
Liberal Alliances Thyra Frank blev ikke valgt ind i Folketinget ved valget i 2015, men gjorde comeback i politik, da hun blev i udnævnt som ældreminister i VLAK-regeringen i 2016. Det var, helt indtil Lars Løkke Rasmussen udskrev valg 7. maj, uklart, om Thyra Frank ville genopstille ved det kommende valg, men kort efter valgudskrivelsen annoncerede hun på Facebook, at hun ikke vil være at finde på stemmesedlen ved valget.

Enhedslisten

Johanne Schmidt-NielsenJohanne Schmidt-Nielsen
Johanne Schmidt-Nielsen har som Enhedslistens tidligere politiske ordfører og helt store stemmesluger ved de to seneste valg været en fremtrædende skikkelse i partiet. 

Enhedslistens rotationsprincip betyder dog, at hun ikke vil være at finde på stemmesedlerne ved det forestående valg.

I slutningen af april kom det frem, at hun overtager stillingen som generalsekretær for Red Barnet i Danmark

Pelle DragstedPelle Dragsted
Pelle Dragsted har kun siddet i Folketinget en enkelt periode, men da han inden arbejdede først som politisk rådgiver og dernæst som pressechef i Enhedslisten, rammes han også af Enhedslistens rotationsregler. Det betyder, at det ikke har været muligt for Dragsted at genopstille. Dog oplyser Dragsted i et interview i Berlingske, at han ikke forlader Christiansborg helt umiddelbart efter valget:

"Jeg har lovet at være herinde som en slags frivillig aktivist-konsulent, indtil der er dannet en ny regering, så den proces kommer jeg i hvert fald til at være med i," lyder det fra Dragsted.

Læs også: Pelle Dragsted gør boet op: Venstrefløjen skal droppe identitetspolitikken

Stine BrixStine Brix
Enhedslistens tidligere gruppeformand og medlem af Folketingets Præsidium, Stine Brix, meddelte allerede tilbage i januar 2018, at hun ikke genopstiller til Folketinget ved kommende valg.

Hun sagde dog allerede farvel til Christiansborg i december 2018, da hun gik på barsel. Brix blev afløst af Peder Hvelplund, der også var barselsvikar, da Stine Brix fik sit første barn i 2016. 

Læs også: Rød fløjs spirende profil: Gjerding den Grønne

Finn SørensenFinn Sørensen
Finn Sørensen, der var med til at danne Enhedslisten i 1989, har siddet i Folketinget siden 2011, men har selv valgt ikke at genopstille ved dette valg.

Finn Sørensen har senest været arbejdsmarkeds- og kommunalordfører og har derudover tidligere været blandt andet gruppenæstformand i Enhedslistens folketingsgruppe.

Maria Reumert GjerdingMaria Reumert Gjerding

Maria Reumert Gjerding forlod allerede Folketinget i april 2018, da hun blev valgt som ny præsident i Danmarks Naturfredningsforening. Hun blev afløst af Øjvind Vilsholm.

Gjerding blev valgt ind i Folketinget i 2015 og var inden da miljø-, klima- og landbrugspolitisk rådgiver for Enhedslistens folketingsgruppe fra 2008 til 2015.

Alternativet

Ulla SandbækUlla Sandbæk
Efter en enkelt periode på Christiansborg har 75-årige Ulla Sandbæk valgt ikke at genopstille.

Sandbæk har tidligere været medlem af Europa-Parlamentet fra 1989 til 2004 – først for Folkebevægelsen mod EU fra 1989 til 1994 og senere for JuniBevægelsen fra 1995 til 2004.

René GadeRené Gade
Alternativets René Gade meddelte allerede i december 2016, at han har besluttet sig for ikke at genopstille ved det det kommende folketingsvalg. "Jeg skal iltes efter for ikke at blive suget ind i Christiansborgs usunde politiske kultur. Derfor genopstiller jeg ikke til næste folketingsvalg," skrev han på Facebook.

Gade blev gruppeforperson i Alternativets folketingsgruppe i 2017, men overlod i 2018 posten til Carolina Magdalene Maier, netop fordi han ikke vil være at finde på stemmesedlen ved valget.

Roger MatthisenRoger Matthisen
Også Roger Matthisen har valgt at sige farvel til Folketinget efter valget, da han ser bedre muligheder for at ændre verden uden for Christiansborg.

I et afskedsbrev på Linkedin udtrykte Matthisen således, at politikere og journalister har for travlt med at "sælge unuancerede budskaber", hvilket har "store omkostninger for vores integritet og troværdighed".  

Pernille SchnoorPernille Schnoor
Ligesom flere andre medlemmer af Alternativet har også Pernille Schnoor fået nok af Christiansborg-kulturen, og hun har derfor valgt ikke at genopstille.

"Jeg er træt af måden, hvor man forsøger at optrappe konflikter og skabe sensationer på både person- og partiniveau for at få taletid," lød det fra Schnoor, der har siddet i Folketinget siden valget i 2015. Hun blev valgt ind for Socialdemokratiet, men skiftede i april 2016 over til Alternativet.

Josephine FockJosephine Fock

Alternativets medstifter og tidligere gruppeforkvinde Josephine Fock valgte 1. november 2018 at nedlægge sit mandat til fordel for posten som direktør for integration i Dansk Flygtningehjælp. 

“Det har været et kæmpe privilegium at være her, og jeg har haft et rigtig godt samarbejde med mine ordførerkollegaer på Christiansborg. Derfor har det virkelig også været en svær beslutning. Men i sidste ende kom jeg frem til, at det er once in a lifetime at få sådan en drømmestilling," lød det fra Josephine Fock, der overlod pladsen i Folketinget til Julius Graakjær Grantzau.  

Julius Graakjær GrantzauJulius Graakjær Grantzau
Julius Graakjær Grantzau afløste i 2018 Josephine Fock i Folketinget, men har valgt ikke at genopstille.

SF

Holger K. NielsenHolger K. Nielsen 
Efter mere end 30 år i Folketinget vil SF's Holger K. Nielsen ikke være at finde på stemmesedlen ved det kommende folketingsvalg, da han gerne vil give plads til nye og yngre kræfter.

Holger K. Nielsen blev første gang valgt til Folketinget i 1981, og ser man bort fra årene 1984-1987, hvor han var fuldmægtig i Energiministeriet, har SF-veteranen siddet på tinge lige siden. I 1991 blev Holger K. Nielsen formand for SF, og det var han frem til 2005, hvor Villy Søvndal overtog posten.

Han blev i oktober 2012 udnævnt til skatteminister, og i december 2013 blev han forfremmet til udenrigsminister. Den post nåede Holger K. Nielsen dog kun at sidde på i ganske kort tid, da SF halvanden måned senere trak sig ud af regeringen.

Læs også: Holger K. gør status efter 33 år på Borgen: Edinburgh-afstemningen kostede mig dyrt

Jonas DahlJonas Dahl
SF's tidligere gruppeformand Jonas Dahl forlod Folketinget i 2016 for at blive hospitalsdirektør på Regionshospitalet Randers, og han overlod dermed sit mandat i Folketinget til Kirsten Normann Andersen.  

Dahl har siddet i Folketinget siden 2007, og under Thorning-regeringen nåede han at sidde som skatteminister i cirka halvanden måned fra midten af december 2013 til 3. februar 2014, hvor SF som bekendt trådte ud af regeringen.

Konservative

Brian MikkelsenBrian Mikkelsen
Brian Mikkelsen nåede at sidde i Folketinget i 24 år for Konservative, inden han nedlagde sit mandat i juni 2018 for at blive administrerende direktør i Dansk Erhverv.

Han har siden 2001 været minister i samtlige regeringer med konservativ deltagelse og var indtil sin afsked erhvervsminister i VLAK-regeringen. Rasmus Jarlov overtog posten som erhvervsminister, mens Mikkelsens folketingsmandat blev overtaget af Brigitte Klintskov Jerkel.

Læs også: Se Brian Mikkelsens politiske liv i billeder

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bjarne Corydon

Adm. direktør, chefredaktør, Dagbladet Børsen, fhv. finansminister og MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2000)

Brian Mikkelsen

Adm. direktør, Dansk Erhverv, bestyrelsesformand, Nationalmuseets Museumsråd, bestyrelsesnæstformand, Kraks Fond, bestyrelsesnæstformand, Ove K investfond, formand, Ordrupgaard Advisory board, bestyrelsesmedlem, ATP, bestyrelsesmedlem, Pension Danmark
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

Helle Thorning-Schmidt

Fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. MEP, bestyrelsesmedlem, fhv. adm. direktør, Save the Children International, medformand, Facebooks Tilsynsråd
MA i europæiske studier (College of Europe, Brügge, Belgien 1993), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

0:000:00