Kommentar af 
Jarl Cordua

Cordua analyserer valget: Storbyvælgerne giver smæk til S og V

Hovedstadsvælgerne straffer Venstre og Socialdemokratiet, mens K er de store sejrherrer efter tirsdagens kommunalvalg til trods for tabet af borgmesterposten på Frederiksberg.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Jarl Cordua
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Kommunalvalget blev en skuffelse for Socialdemokraterne og statsminister Mette Frederiksen. Partiet går pænt tilbage med 3,9 procentpoint over hele landet og især i byerne, hvor man i Københavns Kommune blev reduceret til kun næststørste parti efter Enhedslisten.

Samlet set blev KV21 en lille valgsejr på cirka 1,6 procentpoint til blå blok – først og fremmest drevet af Konservatives store fremgang.

Socialdemokraterne kan naturligvis forklare tilbagegangen med, at partiet for fire år siden fik et ganske pænt valg, men det kan ikke skjules, at valget blev en gedigen skuffelse, når man nu mister ti procent af sine pladser i landets byråd og kommunalbestyrelse.

Om skribenten

Jarl Cordua er liberal-borgerlig politisk kommentator og vært på podcasten Cordua & Steno, som Berlingske udgiver. Hver onsdag skriver han en politisk kommentar på Altinget.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Det er især tydeligt, at S i landets fire største byer har fået elendige valg. I København kan man måske forklare nederlaget med en tilbagegang på hele 10,7 procentpoint med en alt for ukendt spidskandidat og regeringspartiets mangeårige ideologiske stormløb mod København, der har stået på i årevis og er orkestreret af partiets chefideolog, indenrigs-og boligminister Kaare Dybvad.

Men hvordan forklarer S så de store tilbagegange i Aarhus med ni procentpoint, i Odense med 10,4 procentpoint, i Aalborg 11,4 med procentpoint og hel 17,8-procentpoint i Roskilde?

Umiddelbart kunne man pege på én forklaring: Vælgerne har ikke været imponeret af statsministerens håndtering af mink-skandalen, der oprulles lige nu.

S har fastholdt borgmesterposterne i alle de store byer, hvis man lader være med at tælle tabet af en "lille" borgmesterpost i København med. Alt andet havde også været helt uacceptabelt.

Til trods for flere skuffelser på Bornholm, Hjørring, Hvidovre med videre, så kan S især glæde sig over at have vundet borgmesterposten på Frederiksberg, der helt bryder med valgets generelle billede af et S-valgnederlag og stor konservativ valgsejr. Det er et valgresultat, der må vække eftertanke hos statsministeren, der allerede sent i går udlagde valgskuffelsen, som at man nok må arbejde lidt med balancen mellem by og land. Det kræver nok, at Mette Frederiksen lader andre overtage roret fra chefideologen, som i årevis har prædiket udflytning af arbejdspladser, uddannelsesposter og mere udligning mellem land og by – en politik, som også den siddende regering har videreført fra Venstre-ledede regeringer.

S-tilbagegangen i byerne handler også om, at venstrefløjen og Radikale har fået et godt valg. Det er især miljø og klima-dagsordenen, der dominerer, og vælgerne i rød blok er mere røde og føler sig fremmedgjorte af den nationalistiske linje, som Frederiksen har fastholdt i landspolitikken.

Omvendt er det også i byerne, at de landspolitiske vinde slår hårdest igennem, og valgets tale er, at en del tidligere S- vælgere i øjeblikket er ganske utilfredse med regeringschefen og hendes politiske linje.

Opbakning til Konservatives linje på landsplan kan næsten kun være forklaringen på, hvorfor Liste C får et kanonvalg over hele landet. Man stormer frem med en fremgang på hele 6,4 procentpoint og bliver igen repræsenteret i mange nye byråd og erobrer borgmesterposter over hele landet.

”Det bedste valg i 36 år,” lyder det fra Søren Pape, der kæmper for at lade denne store valgsejr på landsplan blive fortællingen om KV21 og så lade det smertelige nederlag på Frederiksberg, hvor man taber borgmesterposten efter 112 år, drive i baggrunden.

”Det er drønærgerligt”, som den politiske ordfører Mette Abildgaard konstaterede, men hun glædede sig over alle de andre flotte resultater for K. Partiets markante mand Rasmus Jarlov, mente i går på Twitter, at det var kommentatorerne, der gik op i valgnederlaget og ikke så meget Konservative. I sandhed en ny fortolkning af Frederiksbergs rolle i partihistorien, hvor især den særlige ideologiske afart 'Frederiksberg-konservatismen' har spillet en enestående rolle i partiets selvforståelse. Ikke mindst i hovedstaden.

Uanset, hvor store anstrengelser man gør sig hos de konservatives topfolk, der tydeligvis længe har forberedt sig på at bortforklare det ikke helt uventede tab af borgmesterposten, så kan det ikke skjule, at Frederiksberg er en ordentlig bule i den konservative valgsejr. Hvis valgvindene vender om fire år for K, så vil de næppe græde lige så længe over de mistede borgmesterposter som på Frederiksberg, hvor partiet i øvrigt gik frem og fik et flot valg på over 40 procent af stemmerne. 

For Pape kan valgsejren bruges til at cementere hans generelle succes på landsplan. I 2017 var det stærke københavnske K-borgmestre, der reddede formandens skuffende kommunalvalg, hvor man trods lille fremgang havde en uheldig hånd i konstitueringerne.

Nu kan den konservative formand hjælpe det kommunale bagland frem: Man har indtil videre vundet borgmesterposter i ellers traditionelle V-højborge som Kolding, Aabenraa, Vejen og til dels Bornholm. Fraregnet Frederiksberg og Sorø har K fastholdt alle tidligere borgmesterposter i og omkring København og endda vundet Ruderdal og Dragør fra Venstre. Det er også et gensyn med en ny konservativ borgmester i København efter mange år fravær, idet Jakob Næsager bliver ny børne- og ungdomsborgmester.

Jakob Ellemann-Jensen kan tørre sveden af panden, for det blev ikke den katastrofe, som lå lige for.

Jarl Cordua

Kommunalvalget blev det andet kommunalpolitiske nederlag i træk for Venstre. 2017 var et blodbad, hvor man smed 3,5 procentpoint. Denne gang blev tilbagegangen kun på 1,9 procentpoint, og det udlægger Venstre nærmest som en mindre valgsejr.

Jakob Ellemann-Jensen kan tørre sveden af panden, for det blev ikke den katastrofe, som lå lige for, efter Venstre i de nationale målinger er gået kraftigt tilbage ovenpå den krise, der fulgte efter Lars Løkkes og Inger Støjbergs afgang fra partiet. Venstre er stadigvæk næststørste parti både målt på stemmer og borgmesterposter. Man har tabt tidligere højborge som Kolding, Aabenraa, Tønder og Rudersdal, men man har også vundet enkelte steder som eksempelvis Slagelse, Rebild og Gribskov.

Det er dog også en pæn fjer i hatten for Ellemann, at det er lykkedes at erobre regionsrådsformandsposten i Nordjylland samtidig med, at partiets næstformand, Stephanie Lose, i Region Sydddanmark igen har sikret Venstre regionsrådsformandsposten.

I hovedstaden ser det dog ikke for godt ud. Venstre er generelt gået tilbage i mange kommuner, hvor man udover Rudersdal også tabte borgmesterposter i Glostup og Solrød. Alligevel fastholdt V næsten sit stemmetal i en kommune som København, hvor beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard kan fortsætte.

Venstre er ikke just blevet belønnet for at have lavet en udligningsaftale med S, der har sendt millioner af skattekroner fra Hovedstadens velhaverkommuner til Udkantsdanmark. Den aftale behøvede Konservative ikke at forklare deres andel i. Det kan godt være, at S lider store nederlag i hovedstadsområdet, men Venstre hører i hvert fald ikke til blandt vinderne. Tværtimod. Der er næppe udsigt til det med den nuværende politiske linje, som V fører over for hovedstaden.

Man kan med god ret sige, at V er ved at overlade hovedstaden til Konservative. Dermed skruer valget tiden tilbage til situationen i 1980’erne. Venstre må gøre op med sig selv, om de blot vil være et jysk-fynsk-vestsjællandsk parti.

Alligevel kan Ellemann nu give et indtryk af, at hans parti har stoppet blødningen og er på vej frem. Det bliver ikke i den kommunale del af Venstre, at man kræver hans afgang i de kommende år. Ellemann har købt sig dyrebar tid. Det kan han kun være tilfreds med.

For DF blev valget en forudsigelig katastrofe, hvor Kristian Thulesen Dahl dermed løb ind i sit fjerde landspolitiske nederlag i træk, der mere end halverede partiet i stemmer med et tab på hele 4,6 procentpoint. Han har nu stillet sin formandspost til rådighed sikkert velvidende, at ingen alligevel udfordrer ham. Thulesen Dahl kan efter en rituel diskussion, der banalt konstaterer, at han er uden modkandidat, fortsætte som formand, men altså nu for et stærkt decimeret parti, der har mistet 132 byrådspladser, så man kun sidder med sølle 91.

Omvendt kan Nye Borgerliges Pernille Vermund bryste sig af en pæn fremgang med 63 nye byrådsmedlemmer, så man nu har 64. Det cementerer blot partiets generelle landspolitiske succes. Der er dog langt fra de 3,6 procent, som Nye Borgerlige får ved kommunalvalget, op til de syv procent, som partiet ellers får i meningsmålingerne.

Frederiksberg er en ordentlig bule i den konservative valgsejr. 

Jarl Cordua

Liberal Alliances kommunalvalg i 2017 blev en katastrofe. Det kan man også sige om årets kommunalvalg, hvor man blev næsten halveret. Man har tabt 19 mandater og har i dag kun ni pladser tilbage. LA er dermed blevet tæt på at være ligegyldige i kommunalpolitik. Det var ikke ventet, at LA ville brage frem, men det blev et skidt kommunalvalg for Alex Vanopslagh.

Radikale fik det bedste valg siden 1993 med en fremgang på én procentpoint til 5,6 procent. Man har fået ekstra 14 mandater og vundet en enkelt borgmesterpost på Fanø. Man mistede dog den enlige borgmesterpost, man i dag har i Rebild. Det er et valg, som Sofie Carsten Nielsen kan bruge til at genrejse partiet, der i øjeblikket ikke klarer sig overbevisende i meningsmålingerne. Det ser ud til, at det især er i byerne og hovedstaden, at Radikale har klaret sig godt. I København fastholder man også en borgmesterpost, hvor Mia Nygaard bliver ny kultur og fritidsborgmester.

Enhedslisten har fået et fantastisk valg i hovedstaden, hvor man blev størst og har fået to borgmesterposter i København. Partiets store fremgang på Frederiksberg har været med til at sikre et borgmesterskifte, og på Bornholm er man også blevet størst.

Partiets fremgang er på 1,3 procentpoint på landsplan til 7,3 procent. Dermed ligner vælgernes opbakning ved kommunalvalget opbakningen på landsplan, hvor man i målingerne ligger på et lignende niveau. Valget gav Liste Ø kun 12 ekstra byrådsmandater til i alt 114. Partiet er nok gået pænt frem i byerne, mens det har knebet på landet, hvor man er gået tilbage nogle steder.

SF er en anden stor vinder ved dette kommunalvalg. Fremgangen er på 1,9 procentpoint til 7,6 procent og ekstra 42 mandater til i alt 168. Det er meget flot, og SF har vekslet fremgangen fra én til to borgmesterposter. Tonni Hansen fortsætter på Langeland, og Anders Wolf Andresen er ny borgmester i Hvidovre Kommune. Dertil kommer også en "lille" borgmesterpost til Sisse Marie Velling i København.

Der blev dog ingen borgmesterpost til Villy Søvndal i Kolding, som nogle iagttagere havde spået. Det bliver vel sidste gang, man kan spekulere i Villy-effekten. '

Partiformand Pia Olsen Dyhr kan være fuldt ud tilfreds med et kommunalvalg, der matcher den aktuelle opbakning i de nationale meningsmålinger.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00