Analyse af 
Erik Holstein

DJØF-logik bag DONG-salg

ANALYSE: Ud fra en økonomisk betragtning kan det ikke udelukkes, at Goldman Sachs' tilbud til DONG er det bedste. Men på det politiske plan er regeringens optræden selvdestruktiv. For SF er konflikten direkte livsfarlig og har ført til spekulationer om partiets udtræden af regeringen.

Goldman Sachs: En værre partner set fra centrum-venstre-vælgernes synsvinkel er svær at forestille sig. Men finansministeren har frakoblet den politiske dimension.
Goldman Sachs: En værre partner set fra centrum-venstre-vælgernes synsvinkel er svær at forestille sig. Men finansministeren har frakoblet den politiske dimension.
Erik Holstein

Corydon udtalte i weekenden, at der ikke må "gå politik i sagen". En logisk udtalelse fra en økonomichef, men en højst mærkværdig udtalelse fra en toppolitiker.

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget.dk

Mens det kræver topkarakterer fra CBS at vurdere de økonomiske konsekvenser af DONG-handlen, behøver man ikke at være professor i statskundskab for at vurdere de politiske konsekvenser.  

Derfor kan man overalt på Christiansborg møde en enorm undren over, at regeringen har bevæget sig ind i minefeltet med Goldman Sachs. For det er meget svært at se en tvingende grund til at vælge en løsning med så store politiske omkostninger.

Nidkær vogter
Vurderingen af konflikten er helt afhængig af, om man afkobler de politiske elementer eller ej.

Ser man salget af aktier til Goldman Sachs gennem Finansministeriets briller, er det en logisk følge af den brede aftale om en delvis privatisering af DONG, der blev indgået i 2004. Finansministeriet ser det som sin fremmeste opgave at vogte nidkært over statens midler, og der er absolut ingen grund til at tro, at man har ønsket at favorisere Goldman Sachs. Derfor er det sandsynligt, at finansspekulanterne fra den amerikanske kapitalfond faktisk har givet det bedste tilbud inden for rammen.

Dokumentation

Det udtalte SF's landelse om DONG-sagen:

Salg af DONG-aktier
Hensynet til klimaet er meget vigtigt for SF. Derfor er det også afgørende med fortsat sikring af DONG Energy som en central aktør, når det gælder en fortsat udbygning af havvindmølleparker og en konkurrencedygtighed indenfor området. Landsledelsen noterer sig, at SF i 2004 medvirkede til aftalen om vilkår for salg af aktier i DONG.

Landsledelsen er bekymret for konsekvenserne ved aftalen, og på længere sigt også ift. hvilken indflydelse det vil få for prioriteringerne i DONG. SF mener, at der må være offentligt ejerskab eller kontrol med vitale områder inden for forsyning og infrastruktur samt en særlig omfattende offentlig kontrol med og regulering af udvinding af olie og lignende naturressourcer.

Landsledelsen lægger derfor vægt på at fastholde regeringen på, at staten fortsat har aktiemajoriteten og dermed er den bestemmende hovedejer, herunder at folkestyret ikke på nogen måde hindres i at fastlægge dansk energipolitik som følge af aktiesalget. SF er ikke tilhænger af en børsnotering af DONG. Betyder en manglende børsnotering, at eksisterende medejere gør brug af en eventuel tilbagekøbsklausul, må staten være klar til det.

Landsledelsen finder det meget vigtigt, at alle nye medejere overholder dansk og international skatteret, så der svares skat af et udbytte.


Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00